Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Με δοξολογίες, παρελάσεις και καταθέσεις στεφάνων εορτάζεται και φέτος πανηγυρικά η επέτειος της 1ης Απριλίου σε όλη την Κύπρο.

Η Κύπρος τιμά σήμερα, τον ένδοξο αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και όσους έδωσαν τη ζωή τους σπονδή στο ιερό θυσιαστήριο της ελευθερίας, για εκπλήρωση του προαιώνιου πόθου για αυτοδιάθεση και ένωση με την μητέρα πατρίδα. Σε διάφορες κοινότητες πραγματοποιούνται παρελάσεις και εκδηλώσεις για την επέτειο της 1ης Απριλίου. 

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για επέτειο 1ης Απριλίου στη Λευκωσία

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η πανηγυρική Δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων, η Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, Υπουργοί, ο Πρέσβης της Ελλάδος Ιωάννης Παπαμελετίου, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, μέλη της στρατιωτικής και αστυνομικής ηγεσίας καθώς και αγωνιστές.

Μετά το πέρας της δοξολογίας, ακολούθησε τρισάγιο στους τάφους των ηρώων του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, στα Φυλακισμένα Μνήματα και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Κατά την άφιξη του Προέδρου στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα και ακολούθως στα Φυλακισμένα Μνήματα, άγημα απέδιδε τιμές. Μεγάλος ήταν και ο αριθμός ανθρώπων όλων των ηλικιών, που ανέμεναν στα Φυλακισμένα Μνήματα για να καταθέσουν ένα στεφάνι ή λουλούδια στους τάφους των ηρώων. Οι τελετές έληξαν με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, σε δηλώσεις της μετά το πέρας του τρισάγιου και της κατάθεσης στεφάνων είπε ότι «όσο ανυπέρβλητα κι αν ορθώνονται μπροστά μας εμπόδια και δυσκολίες, αντλούμε δύναμη, θάρρος και αποφασιστικότητα από τις θυσίες των ηρώων και ηρωίδων μας».

«Δεν θα σταματήσουμε λεπτό να διεκδικούμε την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Τιμή και δόξα, λοιπόν, σε αυτούς που πήραν ανηφοριές και μονοπάτια για να βρουν τη λευτεριά», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, ο οποίος τέλεσε το τρισάγιο, σε δηλώσεις του είπε ότι είναι μέρα αναβαπτισμού στα ιδεώδη του αγώνα «που μας έδωσε την ελευθερία μας».

«Καλούμαστε να συνεχίσουμε το έργο αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς έστω αυτή την κουτσουρεμένη ελευθερία. Αιωνία τους η μνήμη», κατέληξε.

Το απόγευμα, στις 4μμ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παραστεί στις εκδηλώσεις των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59 στο Κλειστό Γυμναστήριο «Ελευθερία», στη Λευκωσία.

Παρέλαση στη Σωτήρα για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα ο Δήμος Σωτήρας τίμησε την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου και του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-'59.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρωί εψάλη η πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Βουλευτής Αμμοχώστου, κ. Χρίστος Σενέκης. Ακολούθησε Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων Σωτήρας.

Οι εορτασμοί, προστίθεται, κορυφώθηκαν με την πραγματοποίηση της Επαρχιακής Παρέλασης Αμμοχώστου κατά μήκος της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκαν ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος, ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας, o Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, Βουλευτές και τοπικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Στην παρέλαση συμμετείχαν εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανωμένα σύνολα, σωματεία και μπάντες από ολόκληρη της επαρχία Αμμοχώστου. Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με τη διέλευση των στρατιωτικού τύπου τμημάτων του 715 Λόχου Κατοικημένων Τόπων Σωτήρας και της Λέσχης Εφέδρων Καταδρομέων Σωτήρας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Πάφος τίμησε την 1η Απριλίου με εκδηλώσεις

Mε εωθινό στους δρόμους της πόλης από τη Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ζαχαρία Ευαγγέλου ξεκίνησαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου οι εκδηλώσεις για την 1η Απριλίου στην Πάφο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πάφου, η φιλαρμονική διήλθε από τις λεωφόρους Γεωργίου Γρίβα Διγενή, Αθανασίου Διάκου, Νεόφυτου Νικολαϊδη, και Νικολάου Νικολαϊδη και τερμάτισε στο Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ στην Πάφο. Στις 07:00 έγινε έπαρση της σημαίας στο προαύλιο χώρο του Α’ Λυκείου  Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ Πάφου από αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955-1959 στην παρουσία των αρχών ενώ παιάνιζε η φιλαρμονική και απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς που απέδωσαν τιμές.

Ακολούθησε η δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού, συμπαραστατούμενου από τον Ιερό Κλήρο της πόλης. Εκ μέρους της Κυβέρνησης παρέστη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς απένειμε τιμές από τους ήχους της Σχολικής Φιλαρμονικής, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Χρίστου Ζένιου. Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο πρέσβης επί  τιμή Νέαρχος Παλάς.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα 1955-1959 και κατάθεση στεφάνων του χώρο του ανδριάντα του Ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Της δέησης προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός ενώ απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές. Έγινε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Το απόγευμα στις 18:30 αναμένεται να γίνει υποστολή της σημαίας στον προαύλιο χώρο του Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ στην Πάφο από αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955- 1959 στην παρουσία των αρχών. Εξάλλου η φιλαρμονική και απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς θα αποδώσει τιμές. 

Στην Πόλη Χρυσοχούς η εθνική εέτειος της 1ης Απριλίου τιμήθηκε με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα. Στην δοξολογία χοροστάτησε ο Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος, συμπαραστατούμενος από τον Ιερό Κλήρο της Πόλης Χρυσοχούς και γειτονικών κοινοτήτων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Κρίστια Κοντού, εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Πόλης Χρυσοχούς. Μετά το πέρας της δοξολογίας τελέστηκε το μνημόσυνο των ηρώων μαθητών Εκπαιδευτηρίων Πόλεως Χρυσοχούς Γεώργιου Στυλιανού, Γεώργιου Χατζηγιάννη, Αντώνη Ρωσσίδη και Μιχαλάκη Μιχαήλ. Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.

 

Στα φυλακισμένα Μνήματα ο ΠτΔ

 

Στα Φυλακισμένα Μνήματα η Πρόεδρος της Βουλής: 

 

Φωτογραφίες από την παρέλαση του Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας: 

u
i
htr
jyr

 

Φωτογραφίες από το εωθινό στους Τρούλλους:

tjy
76uyf
htr

 

 

 

 

γερ
εργ
ερ