Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Ένας αιφνιδιαστικός έλεγχος στο αεροδρόμιο Λάρνακας από  τον διευθυντή ασφάλειας αεροδρομίων του Αρχηγείου Αστυνομίας, έφερε έντονο προβληματισμό γύρω από τα μέτρα που λαμβάνονται.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» ο έλεγχος φαίνεται να διεξήχθη κάτω από άκρα μυστικότητα  στις εννέα Μαρτίου από τον διευθυντή ασφάλειας αεροδρομίων του Αρχηγείου Αστυνομίας, στο σημείο όπου διενεργείται ο σωματικός έλεγχος των επιβατών, καθώς και ο ηλεκτρονικός έλεγχος των χειραποσκευών.

Οι μυστικοί επιβάτες που χρησιμοποιήθηκαν κατάφεραν να περάσουν ομοιώματα βόμβας και μαχαίρια χωρίς να τους εντοπίσουν.

Ο ανώτερος αστυνόμος παρακολουθούσε, μάλιστα, τη διαδικασία μαζί με πυροτεχνουργό.

«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι θέματα ασφάλειας δεν δημοσιοποιούνται όμως γνωρίζω ότι λήφθηκαν διορθωτικά μέτρα  και υπάρχει και ένα σχετικό ευρωπαϊκό πρωτόκολλο  το οποίο η πολιτική αεροπορία ακολουθεί. Είναι θεμιτό να γίνονται δοκιμές ασφάλειας» ανέφερε ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου.

Τη δυσφορία της διαχειρίστριας εταιρείας φαίνεται να προκάλεσε το γεγονός πως ενώ ο μυστικός έλεγχος διενεργήθηκε στις εννέα Μαρτίου αυτοί ενημερώθηκαν επισήμως είκοσι μέρες αργότερα.

«Αυτός ο ισχυρισμός που υπάρχει για περιστατικό έλαβε χώρα από τις 9 Μαρτίου 2023  εις γνώση μας έχει έρθει  πριν από δυο μέρες. Αν κάποιος αστυνομικός εξακρίβωσε ή  είδε ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και έπρεπε να αναφερθεί άμεσα στην αρμόδια αρχή ούτως ώστε να γίνει η ανάλογη διερεύνηση. Αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά ως προς την ακρίβεια αυτών των ισχυρισμών» δήλωσε η ανώτερη διευθύντρια επικοινωνίας της Hermes Airports Μαρία Κουρουπη.

Έχουμε τα ασφαλέστερα αεροδρόμια στην Ευρώπη, σχολιάζει, την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

«Πραγματοποιούνται έλεγχοι συνεχείς σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και σύμφωνα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές σε τέσσερις φάσεις. Και από την ανάδοχο εταιρεία και από εξωτερικό ελεγκτή και από το τμήμα της πολιτικής αεροπορίας και σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης. Και σε όλους αυτούς τους ελέγχους όπως και στον τελευταίο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα . Όλοι οι έλεγχοι καταδεικνύουν ότι τα αεροδρόμια της χώρας μας κατατάσσονται στα ασφαλέστερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ. Λετυμπιώτης.

Όλες οι πληροφορίες για την συγκεκριμένη υπόθεση  και τα στοιχεία που προέκυψαν, διερευνώνται από την Πολιτική Αεροπορία και το Υπουργείο Μεταφορών.