Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κξ

Την ώρα που η κλεψύδρα γύρισε και μετρά αντίστροφα για να διαπιστωθεί τελικά ποιοι ευθύνονται για τα όσα έγιναν την περασμένη Κυριακή με τα σοβαρά επεισόδια, σχεδόν καθημερινές είναι οι πληροφορίες που έρχονται στο φως μόνο προβληματισμό προκαλούν.

Ενώ οι χούλιγκαν μεταβαίνουν στα στάδιο με διάφορα πολεμοφόδια, οι Αστυνομικοί της πρώτης γραμμής καλούνται να τους αντιμετωπίσουν με πεπαλαιωμένο εξοπλισμό. 

Χαρακτηριστική η φωτογραφία που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 με σπασμένη ασπίδα Αστυνομικού στα τελευταία επεισόδια ενώ αρμόδια πηγή έλεγε πως και ρόπαλο αστυνομικού στα ίδια επεισόδια έσπασε λόγο της φθοράς.  

Πληροφορία την οποία επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της «Ισότητας» και η οποία επιβεβαιώθηκε και από δεύτερη αρμόδια πηγή ότι αντιπυρικές στολές είναι ληγμένες και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Την ίδια ώρα, απορία προκαλεί η πληροφορία για Αστυνομικούς που ήδη άρχισαν να δηλώνουν πως δεν θα ήθελαν να συμμετέχουν στις αντιοχλαγογικές ομάδες.

Αναζητώντας το γιατί, ο ΑΝΤ1 πληροφορήθηκε πως υπό τον φόβο πιθανών καταγγελιών και έναρξη οποιαδήποτε έρευνας εναντίων τους που ίσως οδήγηση σε διαθεσιμότητα αυτό θα σήμαινε μείωση του μηνιαίου εισοδήματος κατά 50% μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας με άγνωστο πολλές φορές πότε ολοκληρώνονται τέτοιες έρευνες. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έναρξη αυτές τις μέρες της πειθαρχικής διαδικασίας των μελών της δύναμης που βρίσκονται στο πόρισμα Μεταξά, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ σε δικηγόρους που τους εκπροσωπούν στην διαδικασία.

Σε ότι αφορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με νέες δηλώσεις του αργά το απόγευμα ανέφερε πως τα μέτρα αυτά θα παρακολουθούνται και θα αξιολογηθούν ενώ αν χρειαστεί θα ληφθούν και άλλα.

Σε ότι αφορά τις πληροφορίες που φαίνεται πως από τα πρώτα ευρήματα της έρευνας που ξεκίνησε υπήρχαν, όπως είχε αποκαλύψει ο ΑΝΤ1 από την Δευτέρα, φαίνεται πως γίνεται σκέψη σύστασης νέας ομάδας όπου θα φτάνουν όλες αυτές οι πληροφορίες και θα αναλύονται έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να φτάνει εκεί που πρέπει όπως θα έπρεπε να γινόταν και την Κυριακή.

Σε ότι αφορά την ενημέρωση που τυγχάνει το Αρχηγείο και η ηγεσία από τους επικεφαλής επιχειρήσεων αλλά και υπηρεσιών, καταγράφεται και στο γεγονός του ξυλοδαρμού γυναίκας αστυνομικού και της κλοπής του εξοπλισμού της. 

Αφού η συγκεκριμένη Αστυνομικός έδωσε κατάθεση την Τρίτη χθες ο Νίκος Λοιζιδης από τον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στο γεγονός για να φτάσει τελικά η πληροφορία αυτή στο αρχηγείο και στο δεύτερο όροφο μετά τις 3 το μεσημέρι, δηλαδή σχεδόν 30 ώρες μετά την κατάθεση και την καταγραφή.

Το απόγευμα η Αστυνομία έδωσε στην δημοσιότητα άλλους τρεις καταζητούμενος σχετικά με τα επεισόδια.

Μη εφαρμοστά τα μέτρα φωνάζουν οι Αστυνομικοί

O Υπαρχηγός της Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου θα πρέπει  να παραδώσει  στην Υπουργό την διοικητική έρευνα, στο Αρχηγείο και άρχισαν ήδη οι πρώτες καταθέσεις. Μέσα από αυτές αναζητούνται απαντήσεις για το τι πήγε λάθος και φτάσαμε να συζητάμε για άλλη μια φορά τα σοβαρά επεισόδια που αμαύρωσαν την γιορτή της καλαθόσφαιρας την περασμένη Κυριακή.

Πρώτα κλήθηκαν για κατάθεση πρόσωπα που υπηρετούν στο γραφείο επιχειρήσεων αλλά και σε αυτό  των πληροφοριών.

Τα μέτρα έφεραν τις πρώτες αντιδράσεις

Στο άκουσμα των χθεσινών μέτρων καταγράφηκαν  και οι πρώτες αντιδράσεις, κυρίως σε σχέση  με την απόφαση για συγκρότηση αντιοχλαγωγικής ομάδας, με τον Πρόεδρο της «Ισότητας» Νίκος Λοϊζίδης να τα χαρακτηρίζει τα μέτρα  μη ρεαλιστικά.

Νίκος Λοϊζίδης- Πρόεδρος «Ισότητας»

Είναι μη ρεαλιστικά μη άμεσα και προπαντός κάποια από αυτά ήδη υφίστανται και διερωτώμαι γιατί έχουν γίνει και μάλιστα τόσο απλωθεί στην δημοσιότητα λες και έχουμε κάνει κάτι το πρωτότυπο. 2,5 χιλιάδες επιχειρήσεις η Λευκωσία . Χρειάζεται μόνο η Λευκωσία πάνω από 100 αστυνομικούς . Δεν μπορεί να γίνει άμεσα αυτό. Αλλά χρειάζεται ακόμη ένα αντικείμενο. Αντιοχλαγωγικά οχήματα εξοπλισμός . Είναι έλλειψη όλα αυτά.

Άκρως αντίθετη η θέση της εκπροσώπου της αστυνομίας η οποία χαιρέτισε τα μέτρα και έκανε λόγο πως κάποια θα αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα.

Ελένη Κωνσταντίνου- Λειτουργός Γραφείου Τύπου Αστυνομίας 

Ήδη η αστυνομία για τα επόμενα επιχειρησιακά σχέδια τα οποία έχει καταρτίσει όσων  αφορά ποδοσφαιρικούς αγώνες έχει περιλάβει κάποια από τα μέτρα αυτά. Όσων αφορά όμως κάποια μέτρα τα οποία χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν η αστυνομία θα τα εφαρμόσει σταδιακά.

Πάντως  τις τελευταίες ώρες υπήρξαν αντιδράσεις από πλευράς αστυνομικών οι οποίοι δεν δηλώνουν πρόθυμοι να στελεχώσουν τις αντιοχλαγωγικές ομάδες κάτι που προκαλεί  πονοκέφαλο στα ψηλά στρώματα της αστυνομίας.

 Νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης  

Αύριο το πρωί στο υπουργείο δικαιοσύνης θα πραγματοποιηθεί δεύτερη σύσκεψη με φόντο την βία στους αγωνιστικούς χώρους. Στη σύσκεψη  υπό την Υπουργό  Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, θα λάβουν μέρος ο Αρχηγός Αστυνομίας, οι Πρόεδροι και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΟΑ, της ΚΟΠ και της ΚΟΚ, καθώς και εκπρόσωποι της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων, του ΠΑΣΠ και ο Διευθυντής του ΓΣΠ, Φοίβος Κωνσταντινίδης.

Την ίδια στιγμή οι συλλήψεις συνεχίζονται με το σταγονόμετρο. Χθες οι αρχές πέρασαν χειροπέδες σε 29χρονο σχετικά με τα επεισόδια ανεβάζοντας τον αριθμό των συλλήψεων στις τρεις ενώ καταζητεί και έναν 25χρονο.