Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νγω

Τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια αγγίζει το παγκόσμιο ετήσιο κέρδος κυκλωμάτων οργανωμένου εγκλήματος, από την εμπορία προσώπων, γεγονός που κατατάσσει το συγκεκριμένο έγκλημα, ως το τρίτο πιο προσοδοφόρο, μετά από τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Τα κέρδη που αποφέρει είναι μεγαλύτερα από αυτά των μεγαλύτερων διεθνών κολοσσών, ενώ τα κυκλώματα καταστρέφουν ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά.

Μαρία Γεωργίου- Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων Αρχηγείου

Η εμπορία προσώπων έχει τεράστιες διαστάσεις, δεν είναι μόνο σεξουαλική  είναι η εργασιακή  είναι η οικιακή δουλεία, είναι η επαιτεία η αφαίρεση οργάνων η υιοθεσία.

Όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία το 2022 στην Κύπρο τα θύματα  έφτασαν τις 3000, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Τα περιστατικά, ωστόσο, είναι πολύ περισσότερα αφού μόνο το 25% αναφέρονται.

Άντρη Ανδρονίκου- Διευθύντρια ΣΠΑΒΟ

Κάθε εννέα δευτερόλεπτα μια γυναίκα κακοποιείται. 3-4 εκατομμύρια γυναίκες πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού κάθε χρόνο, ενώ μία έως τρεις γυναίκες έχουν βιώσει κάποια μορφής βίας.

Στους κινδύνους από την εύκολη πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό, αλλά και στη διασύνδεση της πορνογραφίας με την πορνεία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση, αναφέρθηκε η πρόεδρος του συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick  Νατάσα Φρειδερίκου, η οποία αναφέρθηκε σε διεθνείς έρευνες, ενώ προανήγγειλε και την παρουσίαση έρευνας που διενήργησε το ακαδημαϊκό ίδρυμα για τα ζητήματα αυτά.

Νατάσα Φρειδερίκου- Πρόεδρος Συμβουλίου Πανεπιστημίου Frederick

Ερευνητές ανάλυσαν περισσότερες από 300 σκηνές πορνό και διαπίστωσαν ότι το 88% περιείχε σωματική επιθετικότητα συμπεριλαμβανομένου του στραγγαλισμού και της σωματικής βίας. Πιο πρόσφατη έρευνα του 2020 που ανέλυσε βίντεο από το pornhub και το xvideos διαπίστωσε ότι το 97% των ατόμων που εισέπρατταν  βία ή και επιθετικότητα ήταν γυναίκες

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας συζητήθηκε ο ρόλος των ρυθμιστικών αρχών στο ψηφιακό περιβάλλον, αλλά και η ανάγκη ρύθμισης για πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο, ειδικά σε σχέση με την προστασία των ανηλίκων από περιεχόμενο που αναρτάται στο διαδίκτυο αποκλειστικά για ενήλικες.

Ρόνα Κασάπη- Πρόεδρος Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου

Ο έλεγχος των πλατφόρμων αυτών από τις ρυθμιστικές αρχές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνεται, τουλάχιστον, στη παρούσα φάση με την εφαρμογή συστημάτων ελέγχου τη πρόσβασης ανήλικων χρηστών στο περιεχόμενο τους

Γιώργος Δημοσθένους- Πρύτανης Πανεπιστημίου Frederick

Tο YouTube και το tik tok για παράδειγμα μπορεί να μας διασκεδάζουν αλλά μας παρέχουν ταυτόχρονα πληροφορίες και  ειδήσεις συμβάλλοντας στην διαμόρφωση των αντιλήψεων μας άλλες πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο στηρίζονται και αναπαράγουν περιεχόμενο από τη βιομηχανία του πορνό

Οι ομιλητές ανέλυσαν τη νέα νομοθεσία στην Κύπρο, αλλά και τα ισχύοντα στο εξωτερικό, καθώς και πώς οι ίδιες οι πλατφόρμες αντιμετωπίζουν τα ζητήματα ρύθμισης.

Αντιγόνη Θεμιστοκλέους- Λειτουργός Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου

Να σημειώσουμε και να τονίσουμε  ότι  δεν καλούνται οι ρυθμιστικές αρχές, να ρυθμίσουν και να ελέγξουν το περιεχόμενο αλλά την λήψη κατάλληλων τεχνικών μέτρων ώστε να προστατεύονται οι ανήλικοι από το πλέον επιβλαβές περιεχόμενο αλλά και το ευρύ κοινό και από ρητορική μίσους, από τρομοκρατία  είναι μέσα στις αρμοδιότητες.

Το διακύβευμα αυτής της προσπάθειας, όπως τονίστηκε κατά την ημερίδα, είναι να επιτευχθεί η εξισορρόπηση ανάμεσα στην ελευθερία της έκφρασης και στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.