Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηγ

Καλά στελεχωμένες είναι οι υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές, είπε την Τετάρτη, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, προσθέτοντας ότι έχουν στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό και εξοπλισμό σε σχέση με την περσινή χρονιά.  

Ο κ. Ιωάννου προέδρευσε σύσκεψης για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών με τη συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρου Ξενοφώντος, του Υπουργού Άμυνας, Μιχάλη Γιωργάλλα, της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, Ειρήνης Πική και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Δρ Λούη Παναγή, που εκπροσώπησε την Υπουργό.

Παρόντες στη συντονιστική συνάντηση ήταν επίσης και οι Αρχηγοί Αστυνομίας και Εθνικής Φρουράς, οι Επάρχοι, η Διοικήτρια Πολιτικής Άμυνας, ο Διοικητής του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών. Παρευρέθηκαν επιπλέον εκπρόσωποι από τα Τμήματα Μετεωρολογίας και Δημοσίων Έργων, από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και από τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων Κύπρου.

Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε ότι η Επιτροπή στην ουσία λειτουργεί σαν ένας προληπτικός μηχανισμός ούτως ώστε «να αξιολογήσουμε τον βαθμό ετοιμότητας των διαφόρων τμημάτων». Πρόσθεσε ότι έγινε μια τοποθέτηση από όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα είτε αφορά Τμήμα Δασών, είτε Πυροσβεστική, Πολιτική Άμυνα, και όλα τα άλλα Τμήματα.

«Αξιολογήθηκε η επάρκεια σε εξοπλισμό είτε αυτός αφορά σε πτητικά μέσα, είτε μέσα πυρόσβεσης» ανάφερε, προσθέτοντας ότι συζητήθηκε και η επάρκεια των αντιπυρικών έργων και ζωνών, καθώς και η δουλειά που γίνεται από τις επαρχιακές διοικήσεις.

Δήλωσε ακόμη ότι εκεί και όπου εντοπίστηκαν κάποια προβλήματα δόθηκαν άμεσα οδηγίες ούτως ώστε έγκαιρα να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία. «Σε γενικές γραμμές και εγώ αλλά και οι συνάδελφοί μου Υπουργοί είμαστε πολύ ικανοποιημένοι τόσο από τον συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών όσο και για την επάρκεια, τουλάχιστον σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, σε εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

Ερωτηθείς κατά πόσο τα πτητικά μέσα είναι έτοιμα να ανταποκριθούν σε περιστατικά πυρκαγιών, ο Υπουργός είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχε από το Υπουργείο Γεωργίας, «τα μέσα είναι έτοιμα να χειριστούν οποιοδήποτε ενδεχόμενο».

Στην ερώτηση εάν είναι καλά στελεχωμένες οι υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δεν παρουσιάστηκε κάποιο θέμα στελέχωσης από οποιαδήποτε υπηρεσία. Αντιθέτως, συνέχισε, έχουν στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό σε σχέση με την περσινή χρονιά όπως επίσης και με επιπλέον εξοπλισμό είτε αφορά σε μικρά αυτοκίνητα πυρόσβεσης, είτε σε ατομικό εξοπλισμό, είτε σε οποιοδήποτε άλλο εξοπλισμό.

Έχουν τροχιοδρομηθεί, ανέφερε, όλες οι απαραίτητες ενέργειες άρα είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο όσον αφορά ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

Ο κ. Ιωάννου απαντώντας σε ερώτηση, κατά πόσο αναμένεται να συντονιστούν, κατά το καλοκαίρι, κέντρα διαχείρισης σε αγροτικές περιοχές, διευκρίνισε ότι στη βάση των επιχειρησιακών σχεδίων, σε ό,τι αφορά στις ορεινές περιοχές αρμόδιο είναι το Τμήμα Δασών, ενώ για την ύπαιθρο και αστικές περιοχές είναι η πυροσβεστική υπηρεσία.

Σε άλλη σχετική ερώτηση, κατά πόσο έχει δημιουργηθεί κάποιο κέντρο επιχειρήσεων, ο Υπουργός εξήγησε ότι ως κεντρικό κέντρο επιχειρήσεων είναι το «Ζήνων», του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο ενεργοποιείται σε περίπτωση κρίσεων, εξηγώντας ότι υπάρχουν επιμέρους Σχέδια, ανάλογα με το περιστατικό.