Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φάρμακα

Την άποψη ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να δίνουν φάρμακα με τις ίδιες ιδιότητες στις περιπτώσεις ελλείψεων, εξέφρασε η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισεπεκ, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι.

«Δεν φτάνουν οι ελλείψεις που υπάρχουν πανευρωπαϊκά, έχουμε και το πρόβλημα με το λογισμικό το οποίο δεν έχει καμιά ευελιξία, ώστε να μπορεί ο φαρμακοποιός να δίνει ένα φάρμακο που είναι διαθέσιμο στις περιπτώσεις που υπάρχουν ελλείψεις. Αυτό δημιουργεί επιπρόσθετο  πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Για εμάς είναι ξεκάθαρο, δεν νοείται να υπάρχει ισοδύναμο σκεύασμα στο ράφι του φαρμακείου και να μην επιτρέπει το λογισμικό να το δίνουμε» τόνισε η κ. Πιέρα.

«Αντιλαμβάνομαι ότι η νομοθεσία προ ΓεΣΥ είχε ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε η αντικατάσταση να γίνεται προς το φθηνότερο φάρμακο. Όμως τότε ήμασταν σε ένα θεωρητικό επίπεδο, θεωρώντας ότι δεν θα έχουμε ελλείψεις. Για επίλυση του προβλήματος είτε θα κάνουμε κατά παρέκκλιση εξαίρεση για αντιμετώπιση του θέματος ή θα γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας. Είναι κρίμα να υπάρχουν τα  φάρμακα και να μην εξυπηρετούνται οι ασθενείς. Το θετικό είναι ότι αναγνωρίστηκε το πρόβλημα από τον ΟΑΥ» κατέληξε η Πρόεδρος των φαρμακοποιών.