Τηλεόραση Ραδιόφωνο
28χρονη Πέτρα του Ρωμιού

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη και η δεύτερη νεκροψία στη σορό της 28χρονης Lesya Bykova από την Ουκρανία, η οποία διενεργήθηκε στη Λευκωσία από την ιατροδικαστή Χαρά Σπηλιοπούλου. Παρόντες ήταν επίσης οι ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξος Ορθοδόξου, που διενήργησαν την πρώτη νεκροψία, καθώς επίσης και ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, ο οποίος παρευρέθηκε στη διαδικασία εκπροσωπώντας τον 30χρονο ύποπτο που κρατείται για το διερευνώμενο φόνο εκ προμελέτης.

Αύριο (16/03) η κα Σπηλιοπούλου θα πραγματοποίησει εκ νέου αυτοψία στο σημείο θανάτου της 28χρονης Lesia, ενώ θα εξετάσει και τον 30χρονο ο οποίος από την πρώτη στιγμή ανέφερε πως οι εκδορές στο σώμα του προήλθαν στην προσπάθεια του να προσεγγίσει την άτυχη γυναίκα μετά την πτώση της. Ως εκ τούτου, όποιες ανακοινώσεις πρέπει να αναμένονται μετά από αυτή την εξέλιξη.

Το απόγευμα ο κ. Ματσάκης δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι «έχω καταλήξει σε ένα προκαταρκτικό πόρισμα γιατί δεν έχω τελειώσει τις εξετάσεις μου. Απομένει να εξετάσω τα ρούχα του κρατούμενου και τα ρούχα της θανούσας, πράγμα που δεν μου επέτρεψαν να κάνω η Αστυνομία ακόμη. Έχοντας λοιπόν υπόψη τα νεκροτομικά ευρήματα, τα ευρήματα της αυτοψίας και τα ευρήματα της εξέτασης του υπόπτου, το προκαταρκτικό μου πόρισμα είναι ότι όλα αυτά τα ευρήματα συνάδουν με το ιστορικό που δίδει ο κρατούμενος. Ζήτησα να είμαι παρών στην εξέταση του κρατούμενου, αλλά η Αστυνομία μου το αρνήθηκε».

Στήνουν το πάζλ της υπόθεσης

Κομμάτι κομμάτι και μετά από τέσσερα 24ώρα οι ανακριτές του ΤΑΕ Πάφου προσπαθούν να συναρμολογήσουν το πάζλ της υπόθεσης θανάτου της 28χρονης Lesia Bykova από την Ουκρανία, η οποία εντοπίστηκε νεκρή το  περασμένο Σάββατο στην περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού.

 Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, «ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις  η νεκροτομή είναι αυτή που θα καταδείξει και θα υποβοηθήσει πάρα πολύ το ανακριτικό έργο για το τι ακριβώς έχει συμβεί».

Το πρωί ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης εκ μέρους του 30χρονου βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας όπου και πραγματοποίησε αυτοψία.

Και έκανε λόγο για αλαλούμ στις κρατικές υπηρεσίες.

Δήλωσε ότι «θεωρώ αδιανόητο το γεγονός ότι ενώ η νεκροτομή ήταν προγραμματισμένη να γίνει χθες στις πέντε το απόγευμα από μένα και εκδόθηκε σχετικό διάταγμα δικαστηρίου η εισαγγελία επενέβη και ακύρωσε αυτή την νεκροτομή και στόχος ήταν να φέρει άλλο ιατροδικαστή από το εξωτερικό για να την εκπροσωπήσει. Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής. Οι κύπριοι ιατροδικαστές της κυβερνητικής ιατροδικαστικής υπηρεσίας δεν είναι αξιόπιστοι για την Γενική Εισαγγελία».

Η νέα νεκροτομή από την ιατροδικαστή Χαρά Σπηλιοπούλου, άρχισε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι, στην παρουσία των ιατροδικαστών Αγγελικής Παπέττα και Ορθόδοξου Ορθοδόξου, αλλά και του Μάριου Ματσάκη, εκ μέρους του υπόπτου.

Το ζητούμενο να ριχθεί φως σε διάφορες σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία: «Στο πλαίσιο της διαδικασίας προσωποκράτησης υπόπτου, είχαν εκδοθεί οδηγίες από τον Επαρχιακό Δικαστή προς την Αστυνομία, για διενέργεια νέας ιατροδικαστικής εξέτασης στη θανούσα, από ιατροδικαστή της επιλογής του υπόπτου. Ο Γενικός Εισαγγελέας, με γνώμονα ότι ο Επαρχιακός Δικαστής, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας, στερείτο δικαιοδοσίας να προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος διενέργειας ιατροδικαστικής εξέτασης, αφού τέτοια εξουσία έχει μόνο ο Θανατικός Ανακριτής, καταχώρησε αυθημερόν αίτηση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αιτούμενος άδεια για καταχώριση ακυρωτικού εντάλματος Certiorari».

Το Ανώτατο Δικαστήριο, αφού εξέτασε τη μονομερή αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση, αποφάσισε ότι δικαιολογείται να δοθεί η απαιτούμενη άδεια για καταχώριση αιτήσεως Certiorari, η ουσία του οποίου θα εκδικαστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Όπως αναφέρει η Νομική Υπηρεσία, «ανεξάρτητα από τα πιο πάνω διαβήματα, επί της ουσίας του αιτήματος του υπόπτου, ήτοι τη διενέργεια νέας ιατροδικαστικής εξέτασης στη θανούσα, χθες, με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, η Αστυνομία αιτήθηκε την έκδοση Διατάγματος από τον Θανατικό Ανακριτή για τη διενέργεια δεύτερης ιατροδικαστικής εξέτασης».

Ψάχνουν τα στοιχεία

Την ίδια ώρα οι ανακριτές μέσα από κλειστά κυκλώματα προσπαθούν να βρουν στοιχεία για τη διαδρομή των δύο αφότου αναχώρησαν από το κλαμπ όπου διασκέδαζαν την Παρασκευή το βράδυ, ενώ άρχισε και η αξιολόγηση των πρώτων στοιχείων από τα κινητά του θύματος και του 30χρονου, ιδιαίτερα των φωτογραφιών που λήφθηκαν το μοιραίο πρωινό.