Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κωνσταντίνος Ιωάννου Μάριο Νάβα

Την ικανοποίησή τους για τη μέχρι σήμερα συνεργασία, αλλά και την αμφίδρομη βούλησή τους για την περαιτέρω ενίσχυσή της, εξέφρασαν οι Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, και ο Γενικός Διευθυντής Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάριο Νάβα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε την Τρίτη με τον Γενικό Διευθυντή Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΜΤΣ - TSI), το οποίο στηρίζει με τεχνική βοήθεια τα κράτη μέλη για θεσμικές, διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και ενισχύουν την ανθεκτικότητα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δύο πλευρές μίλησαν για την πρόοδο των έργων που χρηματοδοτούνται στην Κύπρο από το Μέσο, σε τομείς που έχουν να κάνουν με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, θέματα που αφορούν στο χειρισμό των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και ειδικότερα στα θέματα υποδοχής, υποδομών, διαδικασιών ασύλου, επιστροφών και ενσωμάτωσης. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της μαζικής εκτίμησης της ακίνητης περιουσίας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο που επιτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης και εξέφρασε την επιθυμία του για στενότερη συνεργασία στο μέλλον, σε έργα που θα εστιάζουν κύρια σε θέματα μετανάστευσης, με έμφαση στις επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους. Είναι ένας τομέας, ανάφερε, που η Κύπρος θέλει να ενισχύσει ακόμη περαιτέρω.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άριστη συνεργασία με την Κύπρο και το ψηλό ποσοστό υλοποίησης των έργων, ενώ επεσήμανε τη προθυμία της Διεύθυνσής του να βοηθήσει και να στηρίξει την Κύπρο για υποβολή νέων προτάσεων στο πλαίσιο της νέας χρηματοδότησης του Μέσου Τεχνικής Στήριξης.

Στη βάση της συζήτησης αποφασίστηκε όπως συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ με την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και το Υπουργείο Εσωτερικών, για τη διεύρυνση του πεδίου στο οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνική βοήθεια της Διεύθυνσης, καταλήγει η ανακοίνωση.