Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κορωνοιος

Η ανακάλυψη της προέλευσης της COVID-19 είναι ηθική επιταγή και όλες οι υποθέσεις πρέπει να διερευνηθούν, σημείωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, με τα σχόλιά του αυτά να είναι τα πιο εμφατικά μέχρι σήμερα για το ότι ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου ηγείται, παραμένει προσηλωμένος στο να βρει πώς προέκυψε ο νέος κορονοϊός.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, υπηρεσία των ΗΠΑ έχει εκτιμήσει, με χαμηλό βαθμό βεβαιότητας, ότι η πανδημία είναι πιθανόν να προκλήθηκε από ακούσια διαρροή από κινεζικό εργαστήριο, κάτι το οποίο αύξησε τις πιέσεις στον ΠΟΥ να βρει απαντήσεις. Το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς.

"Η κατανόηση της προέλευσης της #COVID19 και η διερεύνηση όλων των υποθέσεων παραμένει μια επιστημονική επιταγή, για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πέθαναν και αυτών που ζουν με #LongCOVID (μακρά COVID)", ανέφερε σε ανάρτησή του αργά χθες, Σάββατο, το βράδυ ο επικεφαλής του ΠΟΥ στο Twitter.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έκανε την ανάρτηση αυτή με αφορμή την συμπλήρωση τριών ετών από την πρώτη φορά που ο ΠΟΥ χρησιμοποίησε τη λέξη "πανδημία" για να περιγράψει το ξέσπασμα της COVID-19 σε όλον τον κόσμο.

Ακτιβιστές, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί σημείωσαν σε ανοιχτή επιστολή τους αυτό το σαββατοκύριακο ότι η επέτειος αυτή θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πρόληψη μιας επανάληψης της άνισης κυκλοφορίας του εμβολίου κατά της COVID-19, λέγοντας ότι αυτή οδήγησε σε τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Το 2021, ομάδα υπό τον ΠΟΥ που πέρασε εβδομάδες εντός και γύρω από την Ουχάν, στην Κίνα, όπου είχαν αναφερθεί τα πρώτα κρούσματα σε ανθρώπους της ασθένειας, ανέφερε σε κοινή έκθεσή της ότι ο ιός μεταδόθηκε πιθανώς από νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου, αλλά χρειάζεται να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα. Η Κίνα δήλωσε ότι δεν χρειαζόντουσαν άλλες επισκέψεις.

Έκτοτε ο ΠΟΥ έχει ιδρύσει επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς, αλλά αυτή δεν έχει ακόμη καταλήξε.