Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Παπαναστασίου

Σε συντονισμένες ενέργειες για μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού προχωρεί ο νέος υπουργός ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, όπως ο ίδιος δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» του ΑΝΤ1. Όπως είπε, η προσπάθεια που γίνεται είναι για να εξασφαλιστεί φτηνή καύσιμη ύλη για παραγωγή ηλεκτρισμού που να μην προκαλεί ρύπους του θερμοκηπίου, η εξαγορά των οποίων αυξάνει το κόστος για τους καταναλωτές. Ανέφερε ακόμα ότι στόχος του υπουργείου είναι η εισαγωγή φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή το 2024. Στις προτεραιότητες του είναι και η εφαρμογή του θεσμού για το καλάθι του νοικοκυριού αλλά και η εμπορικοποίηση κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ.  

Όπως είπε η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να φέρουμε στην Κύπρο φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, στο Βασιλικό. Ανέφερε πως η έλευση του φυσικού αερίου το 2023 είναι ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο και ο ίδιος θέτει αυτό τον στόχο για το 2024.

Ανέφερε ότι ο ίδιος πιστεύει στις οργανικές λύσεις και όχι σε προσωρινές λύσεις, όπως η επιδότηση. Εκτός από την έλευση του φυσικού αερίου, είπε, στόχος είναι η μείωση του κόστους εξαγοράς των ρύπων που πληρώνει το κράτος που σήμερα ανέρχεται στα 100 ευρώ τον τόνο με συνολικό κόστος γύρω στα 300 εκατομμύρια το έτος.

Πρόσθεσε πως χρειάζεται ενίσχυση των δικτύων διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές αλλά και η αύξηση των σημείων αποθήκευσης της ενέργειας που παράγεται την ημέρα για χρήση στις βραδινές ώρες.  

«Η πολιτική της κυβέρνησης και το τέλος του δρόμου είναι η πράσινη ενέργεια» είπε, σημειώνοντας πως χρειάζεται ένα μεταβατικό στάδιο που είναι η χρήση του φυσικού αερίου.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ακόμα ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα για ενθάρρυνση των καταναλωτών να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να προηγηθεί η εξεύρεση λύσεων ώστε όλη η ηλεκτροπαραγωγή να μπορεί να διοχετεύεται στα δίκτυα διανομής.

Είπε ότι θεωρεί πως είναι σωστός ο τρόπος υπολογισμού των καυσίμων από τις εταιρείες.

Για το καλάθι του νοικοκυριού είπε ότι το υπουργείο του μελετά το θέμα σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και εντός των ημερών θα υποβληθεί συγκεκριμένη πρόταση στην ΕΕ. Στόχος, όπως αναφέρθηκε είναι να θεσμοθετηθεί μειωμένος ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης. Παράλληλα γίνεται η προεργασία ώστε σε μια εφαρμογή ο καταναλωτής να βρίσκει τα πιο φτηνά προϊόντα της αγοράς από έναν κατάλογο με πέραν των 1300 προϊόντων.

Για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ανέφερε ότι στόχος είναι να εμπορικοποιηθούν κάποια κοιτάσματα το συντομότερο και η σύνδεσή τους με τις πλησιέστερες υποδομές. Όπως είπε για το θέμα υπάρχουν επαφές με τους διαχειριστές.