Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χακερ σ

Το μπαράζ επιθέσεων που δέχονται υπηρεσίες από χάκερς προβληματίζουν τους αρμόδιους στην Κύπρο.  Μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε το Πανεπιστήμιο Κύπρου πριν μία βδομάδα, χθες δέχθηκε επίθεση από χάκερς και το Κτηματολόγιο. Στην περίπτωση του Κτηματολογίου επικρατεί ανησυχία καθώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ενημέρωση εαν χάθηκαν σημαντικά δεδομένα. 

Το γραφείο του αρμόδιου Επιτρόπου από την πρώτη στιγμή επιδίδεται σε αγώνα για αντιμετώπιση των επιθέσεων. Αυτό διαμήνυσε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Γιώργος Μιχαηλίδης. Στόχος τους όπως τόνισε είναι να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τους χάκερς και να διασφαλίζεται η προστασία του κράτους και των πολιτών.

Το γεγονός ότι έχει «παραλύσει» το σύστημα του Κτηματολογίου δεν σημαίνει ότι η επίθεση από τους χάκερς είναι μεγάλη ξεκαθάρισε ο κ. Μιχαηλίδης εξηγώντας ότι «όταν δέχεσαι μια επίθεση πρέπει να σταματήσεις τα συστήματα, να το απεγκλωβίσεις από το διαδίκτυο ώστε να κάνεις τις ενέργειες σου. Στην περίπτωση του Κτηματολογίου έχουν κλείσει τα συστήματα για να γίνει αντιμετώπιση και δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη ότι είναι μεγάλη η επίθεση».

Από τις πρώτες ενδείξεις δεν φαίνεται ότι είναι ο ίδιος χάκερ πίσω από τις δύο κυβερνοεπιθέσεις αλλά ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα διαφανεί και μετά την έρευνα που θα ακολουθήσει, σύμφωνα με τον κ. Μηχαηλίδη.

Εξηγώντας πως δρουν οι χάκερς ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ουσιαστικά κλειδώνουντα δεδομένα μιας υπηρεσίας ζητώντας χρήματα για να τα ξεκλειδώσουν.

Ωστόσο όπως είπε, «σαν θέμα αρχής δεν καταβάλλεις τα λύτρα διότι δεν γνωρίζεις εάν θα επανέλθουν μετά από έξι μήνες για παράδειγμα και να ζητούν ξανά χρήματα, γιατί με το να σου ξεκλειδώσουν τα δεδομένα δεν σημαίνει ότι έχουν φύγει από τις υποδομές σου».

Έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις κυβερνοεπιθέσεις;

Σε ερώτηση εάν σαν Κύπρος έχουμε την τεχνολογία και συνεπώς την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε κυβερνοεπιθέσεις ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε με δύο σημεία στα οποία δίδεται έμφαση για αναχαίτιση των κυβερνοεπιθέσεων.

«Είναι δύο τα σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη, το ένα είναι η καλή προετοιμασία δηλαδή να είσαι προετοιμασμένος όσον αφορά την ασφάλεια των υποδομών και το δεύτερο να έχεις ομάδα αντιμετώπισης περιστατικών», επισήμανε.

Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Κύπρου όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης χρησιμοποιήθηκε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός του ENISA, που είναι μια υπηρεσία που προσφέρει στις χώρες ειδικευμένες υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας.

Στην περίπτωση του Κτηματολογίου, είπε, η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο που ελέγχεται ποια συστήματα ενδεχομένως να έχουν υποστεί κλείδωμα ή οποιαδήποτε ζημιά. Παράλληλα γίνεται έλεγχος και των υπόλοιπων μηχανημάτων μήπως υπάρχει παρουσία των χάκερς ούτως ώστε να είναι σίγουροι όταν θα επανέλθει η υποδομή ότι δεν θα έχουμε παρόμοιο περιστατικό. Στόχος όπως είπε είναι όπως το Κτηματολόγιο λειτουργήσει την Δευτέρα και για αυτό και εργάζονται πυρετωδώς.

Ανησυχία για την κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο – Συνεχίζονται οι έρευνες 

Ανησυχία επικρατεί στο Κτηματολόγιο αναφορικά με την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε το σύστημα, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί το πρόβλημα ούτε οι ειδικοί είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν έχουν χαθεί σημαντικά δεδομένα. Αυτό ανέφερε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίας και Χωρομετρίας, Ελίκκος Ηλία. 

«Είμαστε στο άγνωστό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε το σαββατοκύριακο για να καταφέρουμε να εντοπίσουμε το πρόβλημα», επισήμανε ο κ. Ηλία σημειώνοντας ότι οι τεχνικές ομάδες εργάζονται πυρετωδώς για αναχαίτιση του προβλήματος.  

Σε ερώτηση εάν χάθηκαν σημαντικά δεδομένα ο κ. Ηλία επισήμανε ότι δεν έχει τέτοια πληροφόρηση μέχρι στιγμής εντούτοις εύχεται να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με αυτή την εξέλιξη. 

Όπως είπε είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας που κλείνει όλο το σύστημα του Κτηματολογίου Κύπρου. 

«Εύχομαι ότι θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την βλάβη και δεν θα έχουμε πρόβλημα», επισήμανε. 

«Δύσκολο να επανέλθουμε στην ομαλότητα τη Δευτέρα»

«Φαίνεται ότι θα χρειαστούμε λίγο χρόνο ακόμη. Δεν μπορώ να καθορίσω με βεβαιότητα πότε ακριβώς θα λειτουργήσουμε, έστω και αν είναι σταδιακό και πότε», είπε.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η πύλη να επαναλειτουργήσει το συντομότερο, ο κ. Ηλία είπε πως «είμαστε έτοιμοι να φέρουμε συναδέλφους την Κυριακή να κάνουν κάποιες δοκιμές».

«Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει στην οικονομία το σύστημα, είναι νευραλγικό σύστημα για την οικονομία του τόπου και ελπίζουμε να μπορέσουμε να το φέρουμε στη κανονικότητά του», κατέληξε.