Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στο σύστημα διορισμών που εφαρμόζεται στην Κύπρο και στην πολιτική επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών αναφέρθηκε στο πλαίσιο συζήτησης για την προσέλκυση εκπαιδευτικών στην Παιδεία η νέα Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου κατά το πρώτο Συμβούλιο Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο συμμετείχε την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε με σύνθεση των Υπουργών αρμόδιων για θέματα Παιδείας, στις Βρυξέλλες, του οποίου προήδρευσε η Υπουργός Σχολείων της Σουηδίας, Λόττα Έντχολμ, βρισκόταν η υιοθέτηση συμπερασμάτων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, και το θέμα της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού.

Κατά τη συζήτηση για την προσέλκυση και διατήρηση καταρτισμένων εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών στα εθνικά συστήματα εκπαίδευσης ως αναγκαίας προϋπόθεσης για την επιτυχία του στόχου της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης μέχρι το 2025, η Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως η Κύπρος διαμόρφωσε, μέσω ποιοτικών κριτηρίων, «ένα αξιοκρατικό σύστημα διορισμού με στόχο την απορρόφηση των καταλληλότερων, των πιο προσοντούχων και ικανότερων εκπαιδευτικών» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε ακόμα στην στοχευμένη πολιτική που εφαρμόζεται για επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών με επίκεντρο την σχολική μονάδα, και υπογράμμισε την ανάγκη «για ένα σύγχρονο και αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο θα συμβάλλει στην ανατροφοδότηση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αλλά και στην δημιουργία νέων οδών επαγγελματικής σταδιοδρομίας και ανέλιξης».

Η Υπουργός Παιδείας ανέδειξε ακόμα τη συμμετοχή της Κύπρου σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες συνεργασίας στην εκπαίδευση, όπως το πιλοτικό πρόγραμμα για την επαγγελματική σταδιοδρομία των εκπαιδευτικών και τις Ακαδημίες Εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του Erasmus+. Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ακόμα ότι η ανταλλαγή καλών πρακτικών είναι πάντα χρήσιμη και ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να παράσχει εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα επαγγελματικής μάθησης εκπαιδευτικών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου, οι ελλείψεις σε προσωπικό οφείλονται μεταξύ άλλων στο ότι το εκπαιδευτικό δυναμικό στην ΕΕ είναι κατά 40% άνω των 50 ετών, αλλά και στις αντιλήψεις που επικρατούν και καθιστούν το επάγγελμα μη ελκυστικό. Το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα τον Μάιο.

Στα συμπεράσματα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την πράσινη μετάβαση οι Υπουργοί τόνισαν τον ρόλο της αρχικής και συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, της ανώτερης εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ενηλίκων στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων που απαιτεί η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, με απώτερο σκοπό την κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας και την ανταπόκριση στις προκλήσεις του μετασχηματισμού των επαγγελμάτων.

Ειδικότερα, στα συμπεράσματα το Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να συνεργαστούν με παροχείς μετεκπαίδευσης και κατάρτισης, με ερευνητικούς οργανισμούς, τους εργοδότες, τους κοινωνικούς εταίρους και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να εντοπίσουν από κοινού τις ανάγκες για επανειδίκευση και βελτίωση της ειδίκευσης, μεταξύ άλλων και μέσω συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας οι Υπουργοί Παιδείας αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τους τρόπους ένταξης εκτοπισμένων εκπαιδευτικών από την Ουκρανία στα εκπαιδευτικά συστήματα των κρατών μελών, με σκοπό την στήριξη των Ουκρανών μαθητών.

Όπως αναφέρεται, κατά την έναρξη της συνάντησης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων της σύγκρουσης αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.