Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξφτ

Tριήμερο πένθος μέχρι τη μέρα της κηδείας κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Η Κύπρος, θρηνεί τα παιδιά της που «έφυγαν» στις ράγες του τρένου. Ένα ταξίδι που θα μπορούσε να συμβεί στον οποιονδήποτε. Ένα ταξίδι «καθημερινό» που έμελλε όμως να ήταν το τελευταίο για τον Κυπριανό και την Αναστασία.

Δύο νέα παιδιά γεμάτα όνειρα και φιλοδοξίες, που έχουν όλοι ένα καλό λόγο να πουν για αυτούς. Παιδιά με αρχές, ήθος και αξιοπρέπεια.

«Να προσεύχεστε για την ψυχούλα του γιου μου». Αυτά ήταν τα λόγια της μητέρας του Κυπριανού, όπως ακριβώς τα μετέφερε στον κοινοτάρχη της κοινότητας.

Στο Αυγόρου σύμφωνα και με απόφαση του κοινοτικού συμβούλιου κηρύχθηκε 40ημερο πένθος και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια της κοινότητας, ενώ αναβάλλονται και όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Το κοινοτικό συμβούλιο  αποφάσισε επίσης η ταφή να γίνει με έξοδα της κοινότητας. Αυτό, ωστόσο πριν την απόφαση της κυβέρνηση  όπως οι κηδείες των δυο Κυπρίων φοιτητών θα γίνουν δημοσία δαπάνη.  

Χαρακτηριστικά της αγάπης και της εκτίμηση που έχαιρε ο Κυπριανός σε όλη τη κοινότητα του Αυγόρου είναι τα λόγια των συγχωριανών του, οι οποίοι με θλίψη,  κάνουν λόγο  για ένα καλό παιδί, φιλήσυχο που ήταν συνεχώς κοντά στην εκκλησία.

«Μεγάλη απώλεια ήταν καλό παιδί πήγαινε στην εκκλησία έψαλλε με τον πατέρα του ήταν πολύ καλό παιδί. Είμαστε μαραζωμένοι πολλά», είπες ένας συγχωριανός του Κυπριανού.

«Ήταν πολλά καλό παιδί είχε όλα τα καλά πάνω του  ήταν της εκκλησίας  ήταν γιος του Πάτερ Χριστόδουλου και ερχόταν κα έψελνε στην εκκλησία, η εκκλησία ήτα το σπίτι του», δήλωσε άλλος κάτοικος της κοινότητας.

Ράγισαν και οι πέτρες χθες και στο σχολείο όπου με άριστα αποφοίτησε το 2018 ο Κυπριανός, ο Λύκειο Φώτη Πίττα στο Φρέναρος όπου στεγάζεται και το  Μουσικό σχολείο Αμμοχώστου, που φοιτούσε παράλληλα ο Κυπριανός λόγω της αγάπης που έτρεφε για την βυζαντινή μουσική.

Οι μαθητές του σχολείο, σχημάτισαν με τις βαλίτσες τους  τη φράση «ο Κυπριανός μας»,  αποχαιρετώντας με τον δικό τους τρόπο τον Κύπρο όπως το αποκαλούσαν τα δικά του άτομα.

«Σήκω Αναστασία να μας πεις Βιολογία, Μαθηματικά, Χημεία…»

Στο πένθος έχει βυθιστεί η γενέτειρά της Αναστασίας Αδαμίδου. Η Πάφος όπως και ολόκληρη η Κύπρος, θρηνεί για τον χαμό της.

Η Αναστασία ήταν απόφοιτη της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επέβαινε στο τρίτο βαγόνι του τρένου. Όλοι ήλπιζαν σε ένα θαύμα ωστόσο χθες νωρίς το πρωί έσβησε και η τελευταία ελπίδα, όταν στις 10  έγινε γνωστό ότι ταυτοποιήθηκε και δική της σορός.  

Αυτοί που τη γνώριζαν, μιλάνε για αυτήν με τα καλύτερα λόγια. Θα θυμούνται πάντα τον άνθρωπο με το εξαιρετικό ήθος, την άριστη μαθήτρια η οποία ήταν γεμάτη όνειρα για το μέλλον.

«Άριστη μαθήτρια και σε επίδοση και σε ήθος, αρκεί να σας πω ότι έχω εδώ μπροστά μου το απολυτήριο της. Όλα ήταν εικοσάρια, με εξαιρετικά καλή επιτυχία στις Παγκύπριες εξετάσεις. Έχει εκπαιδευτικούς που ήταν καθηγητές της, μιλούν για το ήθος και την επίδοση της και δυστυχώς έχει φύγει με τόσο άδικο κόπο», ανέφερε ο Διευθυντής του Α’ Λυκείου Πάφου Ανδρέας Ιωσήφ.

Η ανάρτηση καθηγητή της, ο οποίος περιγράφει μια συζήτηση που είχε με την μαθήτρια του, ραγίζει καρδιές.  

«Σήκω Αναστασία να μας πεις Βιολογία, Μαθηματικά, Χημεία… Φοβάμαι κύριε αλλά θα πω τη γνώμη μου, δεν πειράζει αν είναι λάθος! Πες καλό μου κορίτσι, πες και μην φοβάσαι, λάθη κάνουμε όλοι! Κύριε, πέρασα την πρώτη μου επιλογή, οδοντιατρική… είμαι πολύ χαρούμενη! Το αξίζεις καλό μου κορίτσι, το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι δεν θα είμαι από τους τακτικούς σου πελάτες, αφού έχω γερή οδοντοστοιχία… και γελούσαμε!». Λόγια του Άγγελου Αγαθαγγέλου καθηγητή της Αναστασίας.

Με τον δικό τους τρόπο η Διεύθυνση και οι μαθητές του Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου στην Πάφο αποχαιρέτησαν την Αναστασία.

«Πάντα τα δυσάρεστα και τα άσχημα ταξιδεύουν γρήγορα. Η Αναστασία είναι ήδη ένας Άγγελος. Μέχρι και την τελευταία στιγμή περιμέναμε για ένα θαύμα, αλλά δεν έγινε».

Στις τάξεις που καθόμαστε τώρα, καθόσουνα, στους διαδρόμους που περπατούμε, περπάτησες. Είχες όνειρα και στόχους, αλλά σκορπίστηκαν σε ράγες τρένων. Σε αποχαιρετούμε με μία υπόσχεση: Θα είσαι για πάντα ΕΔΩ, κοντά μας».

Τα μηνύματα αποχαιρετισμού που έρχονται από την Πάφο συγκλονίζουν. Οι αναρτήσεις φίλων αλλά και αγνώστων κατακλύζουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος είπε: «οι γονείς της με πολλές στερήσεις, θυσίες να σπουδάσουν την κόρη τους, να την περιμένουν, να την δουν να ανοίγει τα φτερά της και δυστυχώς να γράφετε με τον πιο τραγικό τρόπο ο επίλογος της ζωής αυτής της νέας κοπέλας».

Το κορίτσι της Πάφου, της Κύπρου ολόκληρης,  έχει γίνει πια άγγελος, μαζί με όλους όσους χάθηκαν στα συντρίμμια της φονικής σύγκρουσης.

Η κοινότητα Πάφου έχει ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες της εκδηλώσεις.