Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κώστας Κουμής Υφυπουργός Τουρισμού

Ξεκινά αμέσως με «σκληρή δουλειά» με σκοπό και στόχο να προσδωθεί αξία στον τουρισμό της χώρας, δήλωσε την Τετάρτη ο νέος Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής στην τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υφυπουργείου, καθώς και ότι θα επιδιώξει την επίτευξη κάθε στόχου που έχει τεθεί στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού, για να καταστεί η Κύπρος, ένας εκ των πρωταγωνιστών του Ευρωπαϊκού τουριστικού γίγνεσθαι.

Ο απερχόμενος Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι με τον κ. Κουμή στο πηδάλιο, το Υφυπουργείο θα συνεχίσει τη δράση του και την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού.

Ο κ. Κουμής στην ομιλία του στην τελετή, παρουσία του προσωπικού του Υφυπουργείου αλλά και εκπροσώπων του τουριστικού και επιχειρηματικού τομέα της χώρας, είπε ότι είναι «μεγάλη τιμή και βαρύτατη ευθύνη» για τον ίδιο η ανάληψη του χαρτοφυλακίου του τουρισμού της χώρας, «μια ευθύνη που γίνεται βαρύτερη αν αναλογιστούμε, ότι από τον τουρισμό, επηρεάζεται η καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων οικογενειών».

«Είμαστε εδώ για να επιδιώξουμε την επίτευξη κάθε στόχου που έχει τεθεί στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού, για να καταστεί η Κύπρος, ένας εκ των πρωταγωνιστών του Ευρωπαϊκού τουριστικού γίγνεσθαι με σκοπό και στόχο η μικρή Κύπρος να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της τουριστικής ατζέντας της Ευρώπης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σημείωσε ότι οι προκλήσεις στον τουρισμό είναι πάντοτε πολλές, και χαρακτηρίζονται από διαδοχικότητα. «Ξεκινάμε από αυτή την στιγμή τη σκληρή δουλεία με σκοπό και στόχο να προσδώσουμε αξία στον τουρισμό της χώρας μας», είπε.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό του αναθέτοντάς του, «το εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα» χαρτοφυλάκιο του τουρισμού, και τον κ. Περδίο που υπηρέτησε τον τουρισμό της χώρας, όπως είπε, για μια τετραετία «με πείσμα και υπομονή», σε μια δύσκολη και πολύ ιδιόμορφη περίοδο, και του ευχήθηκε καλή επιτυχία σε κάθε επόμενο επαγγελματικό του βήμα και στην προσωπική του ζωή, σημειώνοντας ότι θα είναι σε επικοινωνία.

Σήμερα, είπε, «είμαστε εδώ», «για να συμβάλουμε στην περαιτέρω προσπάθεια για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας».

Ο τουρισμός, πρόσθεσε, απαιτεί ενότητα και ειλικρινή συνεννόηση μεταξύ όλων των φορέων που απαρτίζουν το τουριστικό σύστημα, ειλικρινή και οριζόντια συνεργασία μεταξύ των κρατικών και άλλων φορέων, «για να καταφέρουμε να δώσουμε λύση στα χρόνια προβλήματα που τον ταλανίζουν», αλλά και άμεση και αμφίδρομη επικοινωνία, από τους επαγγελματίες του κλάδου όλων των βαθμίδων.

Δήλωσε ότι, ως Υφυπουργείο, θα επιδιώξουν να είναι παρόντες «στην καρδιά του τουρισμού», με πολλές επισκέψεις στις τουριστικές περιοχές. «Θέλουμε να έχουμε σταθερή επικοινωνία με τους θεσμικούς φορείς του τουρισμού», είπε. Σημείωσε ότι, όταν αναφέρεται σε τουριστικές περιοχές, αναφέρεται όχι μόνο στα παράλια, αλλά σε όλες τις περιοχές που παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας, ή που προσπαθούν να προσφέρουν έστω στιγμές χαλάρωσης και να αποτυπώσουν το στίγμα τους στον τουριστικό χάρτη.

«Είμαστε εδώ, για να εργαστούμε με συλλογικότητα και υπεύθυνα με σκοπό να εφαρμόσουμε τις προτάσεις που εξήγγειλε ο Προέδρος της Δημοκρατίας για τον τουρισμό, να υπηρετήσουμε την αξία της φιλοξενίας, να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε οριζόντιες πολίτικες και δράσεις με άλλους θεσμικούς φορείς», είπε ο κ. Κουμής. Πρόσθεσε ότι, για τον ίδιο, η εφαρμογή οριζοντίων πολιτικών «είναι ένα μεγάλο στοίχημα και θα το δείτε να συμβαίνει από τις πρώτες ημέρες».

Ανέφερε ακόμη ότι στόχος είναι να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι υποδομές στις τουριστικές περιοχές, να γίνουν επενδύσεις σε νέες περιοχές και να στηριχθούν τουριστικές περιοχές που έχουν περιπέσει σε παρακμή και να ενισχυθούν τα θερινά θέρετρα και η ενδοχώρα.

Μίλησε επίσης για περαιτέρω βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου, ενίσχυση, ακόμη περισσότερο, των υφιστάμενων αγορών και να ανοίξουν νέες, να επενδύσουν στην ποιότητα, στην αειφόρο ανάπτυξη, και στον ανθρώπινο παράγοντα, για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να προωθηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τουριστικό γίγνεσθαι, για να προωθηθούν περαιτέρω οι ειδικές μορφές τουρισμού, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας, και για να συνδράμουν στη δημιουργία μεγάλων έργων.

Ο κ. Περδίος, είπε ότι ο κ. Κουμής, είναι «ένας άνθρωπος του τουρισμού». «Πιστεύω, ότι με εσένα στο πηδάλιο, το Υφυπουργείο θα συνεχίσει τη δράση του, και την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού», είπε απευθυνόμενος στον κ. Κουμή.

Είπε ακόμη ότι είναι «χαρούμενος και περήφανος» που του αφήνει, μαζί με το προσωπικό και τους φορείς, έναν τομέα ο οποίος είναι σε άνοδο, τόσο σε αφίξεις και έσοδα όσο και ποιοτικά.

Τα τελευταία τρία χρόνια, σημείωσε το ποσοστό ικανοποίησης των πελατών στην Κύπρο έχει φτάσει το 86% και ο στόχος είναι το 90% μέχρι το 2030. «Μέσα από τη δική σου δράση, και της ομάδας, είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε εκεί», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά τα έσοδα, το 2022, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, όπως είπε ο κ. Περδίος, «ήταν μια χρονιά αρκετά καλή, φτάσαμε το 90% του 2019 η οποία ήταν μια χρονιά ρεκόρ, ενώ και ο φετινός Γενάρης ήταν ο καλύτερος Γενάρης όλων των εποχών», καθώς καταγράφηκαν 90.000 αφίξεις. Είπε ότι αυτό δείχνει την προοπτική που υπάρχει και για φέτος και για το μέλλον.

Ο κ. Περδίος διαβεβαίωσε τον νέο Υφυπουργό ότι θα είναι στο πλάι του για ότι χρειαστεί, σημειώνοντας ότι πιστεύει σε αυτόν, και του ευχήθηκε «κάθε καλό και επιτυχία», ευχόμενος να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσει καμία κρίση όπως χρεοκοπίες ταξιδιωτικών και αεροπορικών εταιρειών, πανδημία αλλά και να μην συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Φανερά συγκινημένος, ο κ. Περδίος, ευχαρίστησε την οικογένειά του για την υπομονή τους, διότι, όπως είπε, δεν ήταν ο καλύτερος αδελφός, γιος, ή εγγονός αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω της δουλειάς, και των κρίσεων, «όμως το έκανα με την ψυχή μου». Ευχαρίστησε το προσωπικό του Υφυπουργείου, για την «απίστευτη προσπάθεια» που κατέβαλαν μέσω κρίσεων, αλλά και για να μετατρέψουν τον ΚΟΤ σε Υφυπουργείο, αλλά και τους φορείς του τουρισμού για τη στήριξη και συμπαράσταση.

«Αν η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού είναι αυτή που είναι και το Υφυπουργείο σήμερα είναι αυτό που είναι, οφείλεται και σε εσάς που ήσασταν δίπλα μας για να δώσετε απόψεις, να μας καθοδηγήσετε, να μας ελέγξετε», είπε απευθυνόμενος στους εκπρόσωπους του κλάδου που παρευρέθηκαν στην τελετή.

Ως πολίτης πλέον, είπε, αναμένει από τον τομέα να συνεχίσουν να είναι δίπλα στο Υφυπουργείο για την υλοποίηση της Στρατηγικής, και να δώσουν λίγο χρόνο στον νέο Υφυπουργό, «να διαβάσει, να μελετήσει, να γνωρίσει το προσωπικό του, διότι όλοι μας, οι φορείς του τουρισμού, απαιτούμε πολλά και καλά κάνουμε», για να μπορέσει, μαζί με την ομάδα του να συνεχίσουν να κάνουν αυτά που πρέπει για τον τουρισμό.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου, Αντώνης Κουτσούλλης, απευθυνόμενος στον κ. Περδίο, εκ μέρους όλου του προσωπικού, είπε ότι ήταν τιμή για τους ίδιους που διετέλεσε Υφυπουργός από το 2019, την ίδρυση του Υφυπουργείου. «Το παρέλαβες νεοσύστατο και το παραδίδεις σε πλήρη λειτουργία και ως υπόδειγμα της κρατικής μηχανής», είπε. Σημείωσε ότι, η αγάπη, η άριστη γνώση, η τιμιότητα και ο ζήλος του κ. Περδίου, στον τομέα, αντικατοπτρίζονται στην αποτελεσματικότητα της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030 καθώς και στην εκτίμηση που τρέφει για το πρόσωπό του, ολόκληρος ο τομέας του τουρισμού, ο πολίτης και το προσωπικό του Υφυπουργείου.

Απευθυνόμενος στον κ. Κουμή, τον καλωσόρισε στο Υφυπουργείο, σημειώνοντας ότι αναλαμβάνει «το τιμόνι του κυπριακού τουρισμού, και της συνέχισης της επιτυχημένης πορείας του Υφυπουργείου».

«Ο πήχης έχει τεθεί πολύ ψηλά και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό αποτελεί μια ευπρόσδεκτη πρόκληση», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι το υπόβαθρο κι η εμπειρία του κ. Κουμή, αποτελούν εχέγγυα για την περαιτέρω εξέλιξη του τομέα. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα υπηρετήσετε τον τομέα του τουρισμού, με αφοσίωση, τιμιότητα και δυναμισμό ώστε να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες των πολιτών και του Προέδρου της Δημοκρατίας, που σας εμπιστεύτηκα αυτό το λειτούργημα», είπε τον Κουμή, προσθέτοντας ότι το προσωπικό είναι δίπλα του.  

Συλλυπητήρια για το δυστύχημα στην Ελλάδα

Ο κ. Περδίος εξέφρασε τη θλίψη του για το δυστύχημα στην Ελλάδα, εκφράζοντας κουράγιο και δύναμη στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών

Ο κ. Κουμής στη δική του ομιλία, εξέφρασε «θλίψη και συλλυπητήρια» προς τους συγγενείς των επιβατών που χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.