Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σεισμός Τουρκία

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Συρίας ενέκρινε, ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού σε διάφορους τομείς, την εξασφάλιση των αναγκών των πληγέντων και τη δημιουργία μηχανισμών οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης στις πληγείσες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «SANA», το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε στην Δαμασκό υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Χουσεΐν Αρνούς, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού με όλους τους επιχειρηματίες, τις κοινωνίες των πολιτών, τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες και την τοπική κοινωνία για την υλοποίηση αυτού του εθνικού σχεδίου.

Εξήγησε ότι το κράτος μελετά όλες τις προτάσεις για την αποζημίωση των πληγέντων και επεσήμανε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό είναι πολύ μεγάλες και επηρέασαν διάφορους τομείς και χιλιάδες κτίρια.

Το εθνικό σχέδιο, που παρουσιάστηκε από τις υπουργικές επιτροπές (για υπηρεσίες και υποδομές, ανθρώπινη και οικονομική ανάπτυξη, πόρους και ενέργεια), περιλαμβάνει τη στήριξη των μέσων διαβίωσης και των βασικών υπηρεσιών στις πληγείσες περιοχές και τη διασφάλιση των συνθηκών για τις πληγείσες οικογένειες.

Περιλαμβάνει, επίσης, την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης των φραγμάτων, την αποκατάσταση των σχολείων, των νοσοκομείων, των δικτύων ύδρευσης και ηλεκτρικής ενέργειας και την άμεση αντιμετώπιση των ζημιών σε δρόμους, τοίχους αντιστήριξης και ζωτικά κέντρα σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς.

Το σχέδιο στηρίζει τις δημόσιες κατασκευαστικές εταιρείες στην εκτέλεση έργων αποκατάστασης των υποδομών που υπέστησαν ζημιές και στην κατασκευή κατοικιών.

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι κοινοβουλίων και αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη της Αραβικής Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, έφτασαν το Σάββατο στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού για να επιβεβαιώσουν την υποστήριξη προς τη Συρία και τη συμπαράσταση στο λαό της.

Ο επικεφαλής της Αραβικής Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, Πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου, Μοχάμαντ αλ Χαλμπουσί, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Δαμασκού ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία εκπροσωπεί τη Διακοινοβουλευτική Ένωση που πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη, και επισκέπτεται τη Συρία για να σταθεί στο πλευρό του λαού της.