Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γενικη συνελευση οηε

Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να θέσουν σε ψηφοφορία την Πέμπτη ένα ψήφισμα, που απαιτεί από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία, ένα χρόνο μετά την εισβολή της στη χώρα.

Αν και δεν είναι δεσμευτική, η ψηφοφορία θα καθορίσει την έκταση της υποστήριξης προς το Κίεβο σε όλο τον κόσμο, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, με τη Ρωσία να καταλαμβάνει μεγάλα κομμάτια της Ουκρανίας και τις δύο πλευρές να προετοιμάζονται για εντεινόμενες μάχες την άνοιξη.

Την Τετάρτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες άνοιξε την ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καταδικάζοντας την επίθεση της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου 2022 στην Ουκρανία.

«Αυτή η εισβολή είναι προσβολή για τη συλλογική μας συνείδηση», είπε ο Γκουτέρες. Αποκάλεσε την επέτειο «ένα ζοφερό ορόσημο για τον λαό της Ουκρανίας και για τη διεθνή κοινότητα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τους αντιπροσώπους να υποστηρίξουν το ψήφισμα, που στηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ζητά τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και απαιτεί από τη Ρωσία «άμεσα, πλήρως και άνευ όρων να αποσύρει» τις δυνάμεις της από τη χώρα.

«Ποτέ στην πρόσφατη ιστορία η γραμμή μεταξύ καλού και κακού δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη. Η μία χώρα θέλει απλώς να ζήσει. Η άλλη θέλει να σκοτώσει και να καταστρέψει», είπε.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ότι το ψήφισμα θα δείξει τη δύναμη της παγκόσμιας υποστήριξης προς το Κίεβο. «Θα δούμε πού βρίσκονται τα κράτη του κόσμου στο θέμα της ειρήνης στην Ουκρανία», είπε.

Το Κίεβο ελπίζει να συγκεντρώσει την υποστήριξη τουλάχιστον τόσων κρατών όσων και τον Οκτώβριο, όταν 143 χώρες ψήφισαν για να καταδικάσουν τη διακηρυγμένη προσάρτηση αρκετών ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία. Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην Κίνα, την Ινδία και περισσότερες από 30 άλλες χώρες που απείχαν κατά τις προηγούμενες ψηφοφορίες του ΟΗΕ υπέρ της Ουκρανίας.

Από τα τέλη του περασμένου έτους, τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα έχουν επικρίνει τις επανειλημμένες απειλές της Μόσχας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Ο Γκουτέρες τόνισε την Τετάρτη τις επιπτώσεις του πολέμου στον κόσμο, λέγοντας ότι έχει δημιουργήσει οκτώ εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει βλάψει τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων και ενέργειας σε χώρες μακριά από την εμπόλεμη ζώνη.

«Όπως είπα από την πρώτη μέρα, η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του πολυμερούς μας συστήματος», είπε.

«Αν και οι προοπτικές μπορεί να φαίνονται δυσοίωνες σήμερα, γνωρίζουμε ότι η γνήσια, διαρκής ειρήνη πρέπει να βασίζεται στον Χάρτη του ΟΗΕ και στο διεθνές δίκαιο. Όσο περισσότερο συνεχίζονται οι μάχες, τόσο πιο δύσκολο θα είναι αυτό το έργο», είπε.