Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πρόδρομος Προδρόμου

Διοργανώνεται για όγδοη χρονιά φέτος η έκθεση «Εκπαίδευση και Καριέρα», στις 3 - 5 Μαρτίου 2023, στο περίπτερο 6 στους χώρους της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσίας, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, φορέων και οργανισμών σχετικών με την ανώτερη εκπαίδευση, τόσο από την Κύπρο, όσο και από το εξωτερικό. Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, παρουσιάζοντας τη φετινή διοργάνωση, ανέφερε ότι στόχος της έκθεσης είναι να καταστεί πύλη ενημέρωσης των υποψηφίων φοιτητών από Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Προδρόμου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η Κύπρος είναι σήμερα ένας ισοδύναμος προορισμός σπουδών με άλλες χώρες της ΕΕ ή του κόσμου, κάτι που δεν συνέβαινε πριν από 10 ή 20 χρόνια», όπως ανέφερε κατά την ομιλία του σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την Έκθεση «Εκπαίδευση και Καριέρα», στο Υπουργείο Παιδείας.

«Τα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης, τόσο τα Δημόσια όσο και τα Ιδιωτικά, παρουσιάζουν μία πορεία συνεχούς ανάπτυξης και βελτίωσης, κατά τρόπο που φαίνεται να γίνεται πλέον εφικτός ο στόχος του κράτους για να καταστεί η Κύπρος ένα περιφερειακό και διεθνές κέντρο Ανώτερης Εκπαίδευσης, αφού έχουμε σήμερα 11 πανεπιστήμια, σημαντικό αριθμό σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την παρουσία περίπου 60.000 φοιτητών στη χώρα μας», σημείωσε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στους στόχους της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα», είπε ότι αποσκοπεί στην παροχή αναβαθμισμένης πληροφόρησης για την Ανώτερη Εκπαίδευση και στην παροχή εκπαιδευτικής και επαγγελματικής συμβουλευτικής υποστήριξης προς τους υποψήφιους φοιτητές και φοιτήτριές.

Σημείωσε, ακόμα, ότι κατά τη λειτουργία της Έκθεσης, πέραν των συμβουλευτικών υπηρεσιών που θα παρέχονται για θέματα Ανώτερης Εκπαίδευσης και καριέρας, θα δίνεται η δυνατότητα σε υπηρεσίες εξευρέσεως εργασίας να προβάλουν το εύρος των δραστηριοτήτων τους στο πολύ ευαίσθητο θέμα της απασχόλησης των αποφοίτων. «Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης, τα οποία βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του κράτους, αλλά και των ίδιων των νέων της Κύπρου», είπε ο κ. Προδρόμου.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε, τέλος, σε «μία καινοτομία της φετινής διοργάνωσης», λέγοντας ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης θα πραγματοποιούνται σύντομες παρουσιάσεις σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, κατά τις οποίες οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους εκθέτες και φορείς εκπαίδευσης και καριέρας για πιο εξειδικευμένα θέματα, όπως οι προοπτικές απασχόλησης για ορισμένα επαγγέλματα κ.ά.».

Σημειώνεται ότι στην έκθεση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από Πανεπιστημιακά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ιδρύματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Σύμβουλοι Σπουδών και Καριέρας και άλλοι επαγγελματίες στον χώρο της εκπαίδευσης και καριέρας από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία,  τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ελβετία. 

Επίσης φέτος οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από σύμβουλους του Δικτύου EURES για μοναδικές ευκαιρίες εργοδότησης και επαγγελματικής εξέλιξης σε χώρες της Ευρώπης, χωρίς τα εμπόδια της γλώσσας και της γραφειοκρατίας. Συγκεκριμένα θα υπάρχουν πληροφορίες για ευκαιρίες απασχόλησης στην Σουηδία, Φιλανδία, Εσθονία, Δανία, Μάλτα, Ιρλανδία, Σλοβενία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία και Τσεχία.

Για κόμβο «μέσω του οποίου τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν υποψήφιους φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στην Κύπρο ή στο εξωτερικό», έκανε λόγο ο Χρίστος Πετσίδης, εκ μέρους του ΚΕΒΕ, παρουσιάζοντας τους στόχους της έκθεσης. Εξέφρασε, δε, την αισιοδοξία ότι θα αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως εκπαιδευτικού κέντρου.

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα ανέφερε το υψηλό επίπεδο σπουδών, τα αγγλόφωνα και αναγνωρισμένα προγράμματα μία χώρας της ΕΕ, το ασφαλές και φιλικό περιβάλλον, τις εγκαταστάσεις και υποδομές και το προσιτό κόστος. Εξάλλου, σημείωσε ότι για το ΚΕΒΕ έχει ιδιαίτερη σημασία και η σύνδεση της παιδείας και της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Εκ μέρους της ΟΕΒ, ο Αντώνης Κουντούρης ανέφερε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για σπουδές στην Κύπρο, τόσο από Κύπριους, όσο και από ξένους, πράγμα που «αντικατοπτρίζεται στα 60.000 και πλέον άτομα που έχουν επιλέξει να φοιτήσουν στα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Πρόσθεσε, δε, ότι η έκθεση ανταποκρίνεται και στο ενδιαφέρον των Κυπρίων για σπουδές στο εξωτερικό, όπου τα ερεθίσματα και οι εμπειρίες που αποκτούν, συμβάλλουν περαιτέρω στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του.

Σημείωσε ότι η έκθεση φέρνει κάτω από μία ομπρέλα δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που εκπροσωπούν ακαδημαϊκά ιδρύματα σε πρόσβαση και ενημέρωση, όσον αφορά τα πεδία επιλογών, τους πιθανούς προορισμούς και τις προϋποθέσεις εισδοχής σε κάθε ίδρυμα. Εξήγησε ότι συμμετέχουν και εκθέτες από χώρες που συχνά επιλέγουν για τις σπουδές τους οι Κύπριοι, όπως Ελλάδα, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Βουλγαρία κ.α. Κατέληξε ότι στόχος είναι να στηριχθεί περαιτέρω ο θεσμός, με γνώμονα την ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Στη διοργάνωση της έκθεσης αναφέρθηκε, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Γραφείου Κύπρου, ο Μάριος Δημητρίου, σημειώνοντας ότι «η συμμετοχή σε εκπαιδευτικές εκθέσεις, όπως η έκθεση που διοργανώνουμε, αποτελεί πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του οράματος που μπορεί να υλοποιήσει μία κοινωνία βασισμένη στη γνώση και την κριτική σκέψη».

Ανέφερε, δε, ότι η εκπαίδευση έχει ρόλο στη δημιουργία μίας κοινωνίας χωρίς διαφθορά και αντικοινωνική συμπεριφορά, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι τομείς της έρευνας και της καινοτομίας είναι βασικοί παράγοντες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η υγεία και το περιβάλλον.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου (ΕΓΚ) και τα εγκαίνιά της θα τελέσει ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας την Παρασκευή, 3 Μαρτίου, στις 16:00. 

Την Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2023, η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 8:30 μέχρι τις 14:00 και από τις 16:00 μέχρι τις 20:00. Το Σάββατο, 4 Μαρτίου 2023, θα είναι ανοιχτή από τις 15:00 μέχρι τις 20:00 και την Κυριακή, 5 Μαρτίου 2023, επίσης από τις 15:00 μέχρι τις 20:00.