Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Για «χαραμάδα ελπίδας» κάνουν λόγο οι λατόμοι της επαρχίας Πάφου και οι εταιρείες σκυροδέματος που εξυπηρετούνται από τους λατόμους, σε σχέση με τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα με εξάμηνη αναστολή. Η κλιμάκωση των μέτρων προς το παρόν «μπαίνει στο συρτάρι», λένε καθώς προσβλέπουν σε διαβουλεύσεις με τη νέα Κυβέρνηση.

Περισσότερα από πενήντα βαρέα οχήματα εταιρειών ετοίμου σκυροδέματος, με έδρα την Πάφο, ξεκίνησαν στις 7.00 το πρωί από την περιοχή Ανατολικού και κατέληξαν γύρω στις 09:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο, για να διαμαρτυρηθούν, αντιδρώντας στη μη συμπερίληψη νέας λατομικής ζώνης στην Ανδρολίκου.

Όπως υποστηρίζουν οι λατόμοι, έχουν εξαντληθεί τα λατομικά υλικά και αναγκάζονται να εισάγουν ορισμένα από αυτά, κυρίως ογκολίθους, από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει στα ύψη το κόστος.  

Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέα Ιωσήφ, αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών μπετονιέρων τη στιγμή που πραγματοποιείτο η εκδήλωση διαμαρτυρίας και ταυτόχρονα βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου συναντήθηκε με τον κ. Ιωσήφ στον οποίο εξέφρασαν τις θέσεις τους για το θέμα του Τοπικού Σχεδίου του Ακάμα.

«Ο κ. Ιωσήφ διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης γνωρίζει πολύ καλά το θέμα» προστίθεται.

«Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης θα είναι προς την ορθή κατεύθυνση λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των κατοίκων, των επαγγελματιών αλλά κυρίως θα εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον» σημείωσε ο κ. Ιωσήφ.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, έξω από το Προεδρικό, ο Αντώνης Λατούρος, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Σκυροποιών και του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Λατομείων ανέφερε πως μετά από πληροφόρηση που έτυχε, το Τοπικό Σχέδιο θα δημοσιευτεί με εξάμηνη αναστολή και θα ισχύει από 1η του Σεπτέμβρη, ενώ οι διάφοροι εμπλεκόμενοι θα δικαιούνται να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους.

Είπε επίσης πως με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αναστολή έξι μηνών στην εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνο στη νέα Κυβέρνηση να διαβουλευτεί με τους επηρεαζόμενους κατοίκους και επαγγελματίες, για ικανοποίηση των διαφόρων αιτημάτων τους.

Ελπίζουμε, είπε ο κ. Λατούρος, αυτό το διάστημα των έξι μηνών να καθίσουμε με την νέα Κυβέρνηση και τους νέους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας για να βρούμε την λύση που ταλανίζει ολόκληρη την Επαρχία Πάφου, που έχει μείνει χωρίς αδρανή υλικά.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως η κλιμάκωση των μέτρων προς το παρόν «μπαίνει στο συρτάρι», καθώς η τελευταία ανακοίνωση αποτελεί μια μικρή χαραμάδα στην εξεύρεση λύσης, τουλάχιστον μέχρι την εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου.
 

1

 

1
1

 

1

 

1
1

 

1

 

1

Πριν από σχετικά με την διαμαρτυρία τοποθετήθηκαν και ο Εκπρόσωπος Λατομών καθώς και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Σκυροποιών

Εκπρόσωπος Λατομων, Χρίστος Αθηνοδώρου

Νιώθω πολύ απογοητευμένος και λυπημένος γιατί οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν αξία μόνο πριν από τις εκλογές.

Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Σκυροποιών, Αντώνης Λατουρος

Οι συνάδελφοι που διαμαρτύρονται σήμερα έχουν απόλυτο δίκαιο. 
 

 

 

Σε πρόσφατες δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Αντώνης Λατούρος πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Σκυροποιών ανέφερε πως οι λατόμοι της Επαρχίας Πάφου αντιδρούν στην διαφαινόμενη δημοσιοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα στο οποίο, τονίζοντας ότι δεν θα περιλαμβάνεται όπως φαίνεται νέα λατομική ζώνη στην Ανδρολύκου. Επίσης τόνισε πως τα δύο λατομεία της Πάφου έχουν δίκαιο αφού αυτοί, σημείωσε ξεκίνησαν από το 2007 τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν επεκτάσεις και αποθέματα, προσθέτοντας πως αυτές οι προσπάθειες τους όλα αυτά τα χρόνια απέβησαν άκαρπες.

Πρόσθεσε για την στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα ότι στην αρχική γνωμάτευση της στρατηγικής μελέτης που έγινε στις αρχές του 2020-2022, υπήρχε πρόταση για δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην περιοχή Ανδρολύκου. Αρχικά εξήγησε ήταν για μια έκταση 553.000 τ.μ. αυτή η έκταση κουτσουρεύτηκε δύο φορές, στα 300.000 τ.μ. και μετά στα 210.000 τ.μ.

Ακολούθως, συνέχισε, τον Ιούνιο που μας πέρασε έγινε μια ευρεία σύσκεψη στο  Γραφείο του Υπουργείου Γεωργίας με όλα τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά τμήματα, τις επηρεαζόμενες εταιρείες και τον σύνδεσμο στο πλαίσιο της οποίας,  κατέληξαν στο Τοπικό Σχέδιο και τους δόθηκαν δεσμεύσεις ότι θα έμπαινε στο Τοπικό Σχέδιο αυτό το τελικό σχέδιο στο οποίο είχαν  καταλήξει. 

Θέση τους είναι ότι το απερχόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να μην προχωρήσει στην δημοσίευση του σχεδίου προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στο νέο Υπουργικό να επανεξετάσει το θέμα.

Οι λατόμοι υποστηρίζουν ότι έχουν εξαντληθεί τα λατομικά υλικά και αναγκάζονται να εισάγουν ορισμένα από αυτά, κυρίως ογκολίθους, από το εξωτερικό, ανεβάζοντας στα ύψη το κόστος, κατέληξε ο κ. Λατούρος.