Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ακαμας

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, τον εξουσιοδότησε να δημοσιεύσει το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα με εξάμηνη αναστολή της εφαρμογής των προνοιών του, μέχρι δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου του 2023, ώστε να εξεταστεί περαιτέρω η δυνατότητα ανταπόκρισης στους δυο άλλους στόχους του σχεδίου, που αφορούν τις κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους.

Όπως ανέφερε σε αρχική δήλωσή του στους δημοσιογράφους, στη βάση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου 2016, το Πολεοδομικό Συμβούλιο εκπόνησε το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο που έθεσε η τότε έκθεση του Υπουργού Εσωτερικών για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα.

Η Έκθεση Εκπόνησης καθόριζε τη Γενική Στρατηγική Ανάπτυξης που προνοούσε, μεταξύ άλλων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού τοπίου, αλλά και τη διαφύλαξη των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του σχεδίου.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα και τη σχετική έγκριση από το Πολεοδομικό Συμβούλιο χθες, είπε, διαφαίνεται ότι έχει επιτευχθεί η ικανοποίηση όλων των Στρατηγικών Στόχων της Έκθεσης Εκπόνησης που αφορούν στην προστασίας και διαχείριση της φύσης και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ωστόσο, σημείωσε, «επειδή δεν έγινε κατορθωτό να ικανοποιηθούν στον ίδιο βαθμό οι υπόλοιποι Στρατηγικοί Στόχοι που αφορούν στην οικονομική και κοινωνική πτυχή του Σχεδίου Ανάπτυξης, το Υπουργικό Συμβούλιο, στη σημερινή του Συνεδρία ημερομηνίας 22 Φεβρουαρίου 2023, εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Εσωτερικών να δημοσιεύσει το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα με εξάμηνη αναστολή της εφαρμογής των προνοιών του, μέχρι δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου του 2023, ώστε να εξεταστεί περαιτέρω η δυνατότητα ανταπόκρισης στους δυο άλλους στόχους του σχεδίου».

Στο χρονικό αυτό διάστημα των έξι μηνών, κατά το οποίο θα ισχύει η Λευκή Ζώνη, ανέφερε ο κ. Νουρής, αναμένεται να αξιολογηθούν τα δεδομένα της περιοχής και να εκπονηθούν βεβαίως σχετικές μελέτες που θα συγκεκριμενοποιήσουν μέτρα και δράσεις προς ικανοποίηση των κοινωνικο-οικονομικών στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί.

Νοείται σημείωσε, ότι, με τη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, ξεκινά παράλληλα η τετράμηνη υποβολή ενστάσεων κατά των προνοιών του, ώστε κατά αυτό τον τρόπο, το Τμήμα Πολεοδομία και Οικήσεως να έχει ενώπιον του τις όποιες πιθανές αντιδράσεις για να αξιολογηθούν.

Σε ερώτηση ποιος θα διαχειριστεί την περίοδο των έξι μηνών αφού η Κυβέρνηση αποχωρεί την 1η Μαρτίου, ο κ. Νουρής απάντησε πως «η Κυβέρνηση, συνεπέστατη σε αυτό το οποίο είχε εξαγγείλει, και ιδιαίτερα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχαμε υποσχεθεί ότι θα προχωρούσαμε στην εκπόνηση αυτού του μεγαλεπήβολου Σχεδίου Ακάμα με τις πολλές ιδιαιτερότητες και όταν δόθηκε η εντολή στο Πολεοδομικό Συμβούλιο το 2016 η έκθεση εκπόνησης του ΥΠΕΣ διαλάμβανε την ικανοποίηση κατά την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου τριών συγκεκριμένων παραμέτρων, των περιβαλλοντικών θεμάτων, των κοινωνικών και των οικονομικών».

Όσον δε αφορά τα κοινωνικά και οικονομικά, αυτά άπτονται κυρίως της τοπικής κοινωνίας, των κοινοτήτων και βεβαίως του ευρύτερου πληθυσμού στην περιοχή, σημείωσε.

Αφενός μεν εξαγγέλλουμε το τοπικό σχέδιο από αύριο όμως, είπε, θεωρώντας ότι ακριβώς δεν έχουν ικανοποιηθεί στο βαθμό που εμείς θα επιθυμούσαμε οι κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι που θα ικανοποιούσαν τις πρόνοιες της έκθεσης εκπόνησης, δίδεται το διάστημα των έξι μηνών και η επόμενη Κυβέρνηση θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα ούτως ώστε να φθάσουμε σε αίσιο τέλος.

Κληθείς να σχολιάσει τη διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι ενημερώθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος ότι αύριο έχει διευθετηθεί συνάντηση με τους λατόμους για να τους επεξηγηθεί ακριβώς η φιλοσοφία των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου. Είναι θέμα το οποίο χειρίζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος, συμπλήρωσε.

Ολοκλήρωση θητείας

Τέλος με την ευκαιρία του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Νουρής ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη του να του αναθέσει το ΥΠΕΣ, το πιο πολυθεματικό υπουργείο της Κυβέρνησης, όπως είπε.

«Θέλω με πολύ ικανοποίηση να ανακοινώσω ότι κάνοντας τον δικό μας απολογισμό στο ΥΠΕΣ, από τις 5512 προτάσεις που εξετάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο την τριετία που υπηρέτησα στο ΥΠΕΣ, σε ποσοστό 20% οι 1100 αιτήσεις ήταν προτάσεις του ΥΠΕΣ. Αυτό δείχνει το μέγεθος της δουλειάς που έχει γίνει από το ΥΠΕΣ» είπε.

Ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στο Υπουργείο γιατί η δουλειά ήταν συλλογική. Ευχαρίστησε επίσης τα ΜΜΕ για την κάλυψη των θεμάτων και για την κριτική γιατί «όταν είναι καλόπιστη βοηθά τους πολιτικούς να βελτιώνονται», είπε.

Ερωτηθείς ποια είναι η επόμενη μέρα του κ. Νουρή στο πολιτικό σκηνικό, είπε ότι θα πρέπει μετά από 29 χρόνια να αφιερώσει λίγες μέρες στην οικογένειά του και «στη συνέχεια να είστε βέβαιοι ότι θα έχετε νέα μου».