Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θξυδρ

Απορρίφθηκαν σήμερα ομόφωνα  από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου οι προσφυγές του Γενικού Ελεγκτή για τον ορθό τίτλο των ανεξάρτητων αξιωματούχων του Κράτους.

Ζητούμενο ήταν κατά πόσο ο σωστός τίτλος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και του Βοηθού Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας, είναι «Βοηθός Γενικός» ή «Βοηθός Γενικού», με το ανώτατο να αναφέρει πως ισχύει η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών, για την οποία ζητήθηκε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, και η οποία αναφέρει ότι ο ορθός τίτλος των θέσεων αυτών είναι «Βοηθός Γενικός».

«Δεν υπάρχει σύγκρουση ή αμφισβήτηση εξουσίας ή αρμοδιότητας που να ενεργοποιεί τις διατάξεις του Άρθρου 139 του Συντάγματος και δεν εντοπίζεται επηρεασμός του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας από την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών […] Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου απορρίπτοντας ομόφωνα την Προσφυγή του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας έκρινε ότι απαραίτητη προϋπόθεση ενεργοποίησης του Άρθρου 139 του Συντάγματος είναι τα υπό αναφορά όργανα να επηρεάζονται από συγκεκριμένη πράξη», αναφέρει το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. 

Ο Γενικός Ελεγκτής ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι η εγκύκλιος είναι άκυρη και χωρίς νομικό αποτέλεσμα και ότι παρατηρείται συνταγματική εκτροπή και εντοπίζεται σύγκρουση και αμφισβήτηση εξουσιών και αρμοδιοτήτων, κατά την έννοια των προνοιών του Άρθρου 139 του Συντάγματος.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο, παρόλον ότι απέφυγε να υπεισέλθει στην ουσία της υπόθεσης, το ίδιο δεν χρησιμοποίησε στο κείμενο των Αποφάσεών του τον τίτλο «Βοηθός Γενικός». Έτσι, όταν χρειάστηκε να γίνει αναφορά στον Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα αυτός αναγράφτηκε ως «ΒΓΕ» και όταν χρειάστηκε να γίνει αναφορά στον Βοηθό Γενικού Ελεγκτή αυτός αναγράφτηκε ως «Βοηθός», αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία. 

Σε ανακοίνωση η ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει ότι σέβεται την απόφαση του Ανωτάτου και ότι δεν επιλύθηκε το θέμα της τροποποίησης του τίτλου του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή.
Να σημειωθεί ότι σήμερα αποορρίφθηκε ομόφωνα από το Ανώτατο και δεύτερη Προσφυγή του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας επί του ίδιου ζητήματος και εναντίον απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων