Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φεξρ

«Ακριβή μας Πελαγία, ακριβή μας Πελαγία, είσαι ήλιος τζ΄ ουρανός». Με τσιαττιστό εις μνήμη της αποχαιρέτησε ο Μιχάλης Χατζημιχαήλ την αγαπημένη του Κυριακού Πελαγία φιλοξενούμενος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι». Τισαττιστό στη μελωδία «Είπα σου χτενίστου λλίο» που θα τραγουδήσει στο στούντιο η Άντρη Καραντώνη για χάρη της μαστόρισσας, η οποία όπως είπε, δεν την γνώρισε ποτέ από κοντά, αλλά μπορεί να μιλά ώρες για αυτήν. 

Ο Μιχάλης Χατζημιχαήλ, ο άνθρωπος που ανακάλυψε το αηδόνι της Κύπρου, μίλησε για την υπέροχη συνεργασία που είχαν, αλλά και για της τελευταίες στιγμές της αγαπημένης όλων.

«Την Πελαγία την ήξερα από παιδί. Το 1994, ενώ είχαμε δημιουργήσει το μουσικό σχήμα «Μεσόγειος», σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να ξεκινήσουμε τη δισκογραφία. Ψάχνοντας να βρω μια παραδοσιακή φωνή κατέληξα στη μαστόρισσα, αφού την άκουγα από παιδί πηγαίνοντας στο Παραλίμνι όπου τραγουδούσε», ανέφερε. 

Σημείωσε πως, δυσκολευτήκαν να την πείσουν και η απόφαση ήταν όπως γράψουν μόνο δύο τραγούδια, αλλά λόγω της μεγάλης επιτυχίας που είχαν τα πρώτα δύο, κατέληξαν με πολλά περισσότερα. 

Η συνεργασία τους κράτησε 17 ολόκληρα χρόνια, από το 1994 μέχρι το 2011, όταν κυκλοφόρησε ο τελευταίος της δίσκος με τίτλο, «Γεια σου μαστόρισσα». Ένας τίτλος που έδειχνε τον αποχαιρετισμό της από τις σκηνές όλης της Κύπρου. 

Από το Παραλίμνι μέχρι τον «Πύρκο της Τυλλιρκάς»  

Δύσκολο ήταν και να την πείσουν να βγει… έξω από το Παραλίμνι.  

«Δεν θεωρούσε τον εαυτό της τραγουδίστρια και κάτι περισσότερο από μια οικοκυρά ή αγρότισσα», ανέφερε ο Σάββας Στεφάνου, συνεργάτης της Κυριακού Πελαγίας. 

Όπως ανέφερε, με την τόση αγάπη που έπαιρνε από τον κόσμο, έλεγε «ευχαριστώ» και πήγαινε σε άλλο χωριό κάθε φορά. 

Να σημειωθεί ότι, η μαστόρισσα έκανε και πολλές συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες όπως την Άννα Βίσση, τον Γιώργο Νταλάρα και τον Μιχάλη Χατζηγιάννη. 

«Μίλησε» στη νεολαία 

Η Κυριακού Πελαγία ήταν ο άνθρωπος, που έβαλε το δημοτικό τραγούδι στα χείλη των νέων. Δεν υπάρχει πάρτι νεολαίας ή οποιαδήποτε εκδήλωση που δεν ακούγονται τα τραγούδια της. Είχαν μια αμφίδρομη σχέση, τους αγαπούσε…και την αγαπούσαν. 

«Εκεί που άκουγες τον Ρουβά ή την Βίσση, ξαφνικά άκουγες το «Είπα σου χτενίστου λλίο. Ήταν κάτι συγκλονιστικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημιχαήλ. 

Κλείνοντας, μίλησε για τις τελευταίες τις στιγμές, που δείχνουν το μεγαλείο της ψυχής της.  

«Ξεψυχούσε στο νοσοκομείο και μου έλεγε δίστιχο για να με ευχαριστήσει για όσα έκανα για λλόου της». 

Συγκεκριμένα όπως είπε, πριν ένα μήνα του ψιθύρισε: «Για όσα έκαμες για με πολλά ευχαριστώ σου, τζ που τα βάθη της καρκιάς πολλές ευτζές διώ σου». 

 

«Μας έβλεπε όλους σαν δικά της παιδιά»

Για μια γυναίκα άξια και μια γνήσια λαϊκή ψυχή, έκανε λόγο η Άντρη Καραντώνη για την μαστόρισσα της κυπριακής παράδοσης,  που έστω και αν δεν την γνώρισε ποτέ από κοντά, μπορεί να μιλά ώρες γι΄αυτήν.

Σε παρέμβαση της στην εκπομπή του ΑΝΤ1, είπε πως, μιλούσαν κάθε Κυριακή τηλεφωνικώς όταν τελείωνε το επεισόδιο της Παραδοσιακής Βραδιάς.  

«Είτε έλεγα δικό της τραγούδι είτε αναφερόμουν σε αυτή, χτυπούσε από τις 9 το πρωί το τηλέφωνο μου. Δεν μου έλεγε ούτε γεια, μου έλεγε το δίστιχο της και τις ευχαριστίες της», είπε χαρακτηριστικά. 

«Μας έβλεπε όλους σαν δικά της παιδιά και ήταν αυτό που την έκανε να ξεχωρίζει», πρόσθεσε.