Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οιθ

Σίγησε το αηδόνι της Κύπρου, η Μαστόρισσα του τσιαττιστού και του παραδοσιακού δημοτικού τραγουδιού.

Η Κύπρος έχασε σήμερα την γυναίκα η οποία συνέδεσε τη φωνή της αλλά και ολόκληρη την ύπαρξη της με την παραδοσιακή μουσική. Η Κυριακού Πελαγία πέταξε στις έξι και τριάντα το πρωί για την γειτονιά των αγγέλων.

Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η εγγονή της.

Σόλια Πελαγια

«Κάθε αρχή έχει και ένα τέλος έλεγες πάντα γιαγιά μου.. Σίγησε το αηδόνι της Κύπρου. Έφυγες γιαγιά μου. Καλό Παράδεισο και να βρίσκεται κέντρο στους κήπους του με τα λουλούδια που σου άρεσαν τόσο. Σ΄ αγαπώ για πάντα».

Η Μαστόρισσα όπως χαρακτηριζόταν από τους συνεργάτες της είχε δώσει με την ερμηνεία της άλλη διάσταση στο κυπριακό δημοτικό τραγούδι, γενιές και γενιές μεγάλωσαν με τα ακούσματα της.

Το ταλέντο της Κυριακούς Πελεγίας άρχισε να φαίνεται από τα παιδικά της χρόνια και πρώτος της δάσκαλος ήταν ο πατέρας της. Το αηδόνι της Κύπρου γεννήθηκε στο Παραλίμνι στις 8 Ιουλίου το 1936 και το 1957 ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας με τον Γεώργιο Πελαγία, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη και ένα γιο.

Οι συνεργάτες της, οι άνθρωποι που την αγάπησαν για το ταλέντο αλλά και την μεγάλη αγκαλιά της, κάνουν λόγο για έναν μοναδικό άνθρωπο που κατάφερε να φέρει τους νέους στην αυλή του δημοτικού τραγουδιού.

Για πολλούς υπήρξε η μάνα, η καθοδηγήτρια, η φίλη.

Μιχάλης Χατζημιχαήλ - Συνεργάτης Κυριακούς Πελαγίας

«Έγραψε το όνομα της με χρυσά γράμματα εις το πρώτο κεφάλαιο του κυπριακού τραγουδιού. Δεν είχε μόνο το χάρισμα της εξαιρετικής φωνής αλλά ήταν και σπουδαία στο τσιάττισμα ως γυναίκα. Εγώ πάντα θυμούμαι που την Μαστόρισσα την αφοπλιστική της ειλικρίνεια, την εντιμότητα της, τις αρχές και αξίες που κουβαλούσε.»

«Δεν εξεχνούσε ποτέ μα ποτέ είτε τις γιορτές μας, είτε τα γενέθλια των μωρών μου. Απαντούσα το τηλέφωνο, δεν μου ελαλούσε ποτέ γεια, έμπαινε κατευθείαν με δίστοιχο για να μας ευχηθεί.», είπε η Βασιλική Χατζηαδάμου, Συνεργάτης Κυριακούς Πελαγίας.

Όλοι εξυμνούν στον τρόπο με τον οποίο κέρδιζε το κοινό που την παρακολουθούσε, ακόμη και τα μικρά παιδιά.

«Όποτε τραγουδούσε η Μαστόρισσα έβλεπες παιδιά των 4χρονων, των 5, των 6, των 7 να την κρατούν πάνω στα φουστάνια της», ανέφερε ο Τραγουδιστής, Μιχάλης Χατζημιχαήλ.

«Μπορεί να έβλεπε έναν πρόσωπο, οποιοδήποτε πρόσωπο που να της έκαμε εντύπωση, είτε πολιτικός ήταν ή οποιοσδήποτε ενώ ετραγουδούσαμε να ερχόταν έναν πρόσωπο που της εκινούσε την περιέργεια απευθείας εταίριαζε δίστοιχα», ανέφερε η Βασιλική Χατζηαδάμου.

Η ανακοίνωση του θανάτου της Κυριακούς Πελαγία προκάλεσε μεγάλη θλίψη τόσο στο παγκύπριο όσο και όπου ζουν Κύπριου και Έλληνες ανά τον κόσμο.

«Μεγάλη η απώλεια της Κυριακούς Πελαγία για τον πολιτισμό της χώρας μας. Με τη φωνή της και το κυπριακό δημοτικό τραγούδι πέτυχε να διδάξει την κυπριακή κουλτούρα στους νέους μας. Συλλυπητήρια στους οικείους της. Αιωνία θα είναι η μνήμη της.», έγραψε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Αγαπήθηκε από τον κόσμο όσο λίγες παραδοσιακές ερμηνεύτριες λόγω της μοναδικής της φωνής, της ξεχωριστής ερμηνείας της, του αυθορμητισμού, της απλότητας και του ήθους της, εμπνέοντας και ανοίγοντας δρόμους και σε νεότερους ερμηνευτές να ασχοληθούν με το παραδοσιακό κυπριακό τραγούδι.», επισήμανε ο Εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ανακοινώσεις και συλλυπητήρια μηνύματα για τον χαμό της Κυριακούς Πελεγία εξέδωσαν κόμματα και οργανώσεις. 

Η κηδεία της Μαστόρισσας θα τελεστεί αύριο Κυριακή, στις τρεις το απόγευμα, από τον μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου, στο Παραλίμνι.