Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Κοινή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα θα έχει την Τρίτη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, όπως ανακοίνωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, κατά την οποία συζητείται μεταξύ άλλων η παροχή πυρομαχικών στον Ουκρανικό στρατό.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως το αντικείμενο της συνάντησης με τον κ. Στόλτενμπεργκ θα είναι οι τρόποι γρηγορότερης αποστολής οπλισμού και πυρομχασικών στην Ουκρανία.

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται χωρίς την προγραμματισμένη παρουσία του κ. Κουλέμπα, ενδεχομένως λόγω της αιφνίδιας επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ακόμα πως τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στη Νεά Υόρκη όπου θα συμμετάσχει στη συζήτηση που θα γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση αναφορικά με το ψήφισμα κατά της Ρωσίας και υπέρ της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Αναφορικά με τις διεργασίες για το 10ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο κ. Μπορέλ υπενθύμισε πως η τελική απόφαση βρίσκεται στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα έχουμε τελική συμφωνία σήμερα, όμως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε» για το πακέτο, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, το πιο επείγον ζήτημα αυτή τη στιγμή για τον ουκρανικό στρατό είναι να συνεχίσει η ροή πυρομαχικών διάφορων διαμετρημάτων, υπενθυμίζοντας πως το Ρωσικό πυροβολικό πραγματοποιεί περίπου 50 χιλιάδες βολές την ημέρα.

«Η Ουκρανία πρέπει να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα δυνατοτήτων. Έχουν πυροβόλα, όμως τους λείπουν τα πυρομαχικά» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως πέρα από την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη και τις κοινές αγορές, καλεί τα κράτη μέλη να δώσουν μέρος των αποθεμάτων τους στον Ουκρανικό στρατό.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε ακόμα στη συζήτηση που οι ΥΠΕΞ αναμένεται να έχουν με τον ΥΠΕΞ και αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Μολδαβίας, Νίκου Ποπέσκου, για θέματα περιφερειακής ασφάλειας ενόψει και της διοργάνωσης στη χώρα της επόμενης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας τον Ιούνιο.

Στην ατζέντα των ΥΠΕΞ βρίσκονται και οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ιδιαίτερα η απόφαση του καθεστώτος των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες να εργάζονται στις εργασίες μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Πρέπει να κάνουμε κάτι» κατά αυτής της απόφασης, ανέφερε, προσθέτοντας πως παράλληλα πρέπει να προσέχουν «να μην κάνουν περισσότερη ζημιά στον αφγανικό λαό», ο οποίος επεσήμανε εξαρτάται από τη στήριξη της ΕΕ ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Στη συζήτηση για το Αφγανιστάν, πρόσθεσε, επρόκειτο να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης και η αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ Αμίνα Μοχάμεντ.

Στο πρόγραμμα βρίσκεται ακόμα η έγκριση του νέου πακέτου κυρώσεων κατά του Ιράν για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα, θέμα για το οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ΥΠΞ Χοσέιν Αμίρ Αμπντολαχιάν την Κυριακή.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν για τις ανησυχίες πως η Κίνα θα αρχίσει να προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως είχε μακρά συνομιλία με τον πρώην ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουανγκ Γι, ο οποίος σήμερα είναι υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής στην κεντρική επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Όπως είπε, ο κ. Γουάνγκ του ανέφερε πως δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, προσθέτοντας ωστόσο πως η Ευρώπη θα παραμείνει σε εγρήγορση.