Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρ

Το Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υποδέχτηκε το απόγευμα της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τις δηλώσεις τους στην υποδοχή του, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία, στη σημασία της διμερούς σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και σε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν και στην Τουρκία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της ελληνικής πλευράς για «την ανθρωπιστική καταστροφή που έπληξε τον γείτονά μας».

«Ήμασταν η πρώτη χώρα που έστειλε τους διασώστες μας για να βοηθήσουν. Και, αν μη τι άλλο, νομίζω ότι αυτή η φρικτή καταστροφή έχει αποδείξει ότι υπάρχει ένας βαθύς σύνδεσμος μεταξύ των δύο λαών μας», ανέφερε.

«Μπορεί να έχουμε μεγάλες, σημαντικές πολιτικές διαφορές, αλλά οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας υπάρχουν. Και ελπίζω ότι θα υπάρξει μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτόν τον ψυχικό σύνδεσμο και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, το οποίο πιστεύω θα είναι προς όφελος της σταθερότητας γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Στο ζήτημα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρέπει να σταλεί ξεκάθαρα «το μήνυμα ότι κάθε μορφή αναθεωρητισμού, κάθε αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών».

Όσον αφορά τη διμερή σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτή ενισχύεται διαρκώς. «Είμαι πολύ χαρούμενος με όσα έχουμε επιτύχει σε όλα τα επίπεδα. Στον στρατηγικό γεωπολιτικό τομέα, στον ενεργειακό τομέα, όπου η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και βοηθά τους γείτονές της να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στον οικονομικό τομέα, έχουμε σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην ελληνική οικονομία», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την περίοδο των μεγάλων προκλήσεων η εταιρική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ ενισχύεται.

«Συμπληρώνεται ένα έτος από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά οι εταιρικές σχέσεις, οι συμμαχίες που έχουμε συγκροτήσει προς στήριξη της Ουκρανίας είναι ισχυρές», ανέφερε ο ίδιος, επικροτώντας τον «ηγετικό ρόλο της Ελλάδας» στην παροχή στήριξης στην Ουκρανία.

 «Ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, όπως επισημάνατε, ως ενεργειακός κόμβος, ως ηγέτης σε θέματα περιβάλλοντος, επίσης ως ηγέτης στην ένταξη κρατών στην Ευρώπη, των Δυτικών Βαλκανίων, κάνει τεράστια διαφορά και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν.

Σημειώνοντας ότι προσβλέπει στην εμβάθυνση των διμερών δεσμών, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η παρουσία του στην Ελλάδα σηματοδοτεί την «έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες». «Πρόκειται για ένα ‘όχημα’ που πραγματικά ενισχύει περαιτέρω την εταιρική σχέση μας σε διμερές επίπεδο, αλλά και το έργο που κάνουμε από κοινού στην περιοχή και στον κόσμο», κατέληξε ο ίδιος.