Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ρομπότ Frederick

Ένα πρότυπο ρομποτικό σύστημα διαλογής οικοδομικών αποβλήτων παρουσίασε το πρωί το Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Frederick, το οποίο εφαρμόζει τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης και Επεξεργασίας Εικόνων. Την παρουσίαση χαιρέτισε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής. 

 Όπως δήλωσε ο Κώστας Καδής, «τα απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο από το σύνολο των τριών περίπου δισεκατομμυρίων τόνων αποβλήτων που παράγονται ετησίως από οικονομικές δραστηριότητες και από νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση της κυκλικής διαχείρισης των εν λόγω αποβλήτων στα κράτη μέλη της Ένωσης». 

Το ρομποτικό σύστημα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου DEFEAT, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Προγράμματος RESTART 2016-2020 του Κυπριακού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. 

 Σύμφωνα με τον συντονιστή του έργου, Δημήτρη Νικολαϊδη, «είναι κάτι το οποίο μέχρι σήμερα γίνεται χειρωνακτικά και η ομάδα του έργου καταφέραμε να παρουσιάσει μια μέθοδο η οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματική και βασίζεται στη σύγχρονη επιστήμη». 

Ο στόχος είναι η αξιοποίηση οικοδομικών αποβλήτων για τη δημιουργία ενός καινοτόμου υλικού, το οποίο θα είναι ανθεκτικό στη φωτιά, θα χαρακτηρίζεται από χαμηλή θερμική αγωγιμότητα και κατάλληλες μηχανικές και πυρίμαχες ιδιότητες και θα μπορεί να αξιοποιηθεί στην πρόσοψη, είτε σε υπάρχοντα είτε σε νέα κτήρια, με προφανή οφέλη και πλεονεκτήματα τόσο στο επίπεδο της πυρασφάλειας όσο και στο θέμα της ενεργειακής τους απόδοσης.