Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται μέρα νύχτα. Είναι η καταστροφή του αιώνα και δεν είναι υπερβολική δήλωση αυτό. Όλοι στον κόσμο που ξέρουν από σεισμούς το λένε αυτό», δήλωσε από το Καχραμάνμαρας και το κέντρο συντονισμό για τους σεισμούς, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στους εργαζόμενους στο κέντρο και τον οργανισμό αντιμετώπισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD) ο κ. Ερντογάν είπε ότι «αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε όλοι μαζί» και «αυτην καταστροφή θα την ξεπεράσουμε όλοι μαζί».

Για άλλη μια φορά επανέλαβε ότι σε ένα χρόνο θα έχει χτίσει σπίτια για όλους, λέγοντας πως όπου πήγε στις σεισμόπληκτες περιοχές, ο κόσμος τον ρωτούσε «τί θα γίνει με το σπίτι μου;»

Χθες ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται παιδιά που έχουν τραυματισθεί από τον σεισμό.

Μετά από την συνεδρία 4 και πλέον ωρών στο Καχραμάνμαρας και στο κέντρο διαχείρισης, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τις 35.418. Ο αριθμός των τραυματιών έφτασε τους 105.505. Γκρεμίστηκαν 19.000 κτίρια, πρόσθεσε ενώ ελέγχθηκαν από ομάδες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής. 369.000 κτίρια.

Ο AFAD ανακοίνωσε πως την γυναίκα από τα χαλάσματα στο Καχραμάνμαρας διέσωσαν μετά από 205 ώρες, οι διασώστες από την Ουκρανία. Αναφέρεται επίσης σε διάσωση ενός 13χρονου αγοριού, του Μπεράτ Γιουτζέλ, 207 ώρες μετά τον σεισμό στο Αντιγιαμάν.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζονται οι συλλήψεις μηχανικών και εργολάβων για τα κτίρια που κατέρρευσαν από τους σεισμούς. Δέκα έξι άτομα, εργολάβοι και μηχανικοί, συνελήφθησαν για 13 κτίρια που έπεσαν στα ‘Αδανα ενώ και στην Σανλιούρφα συνελήφθησαν 10 άτομα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει παραχωρήσει το προεδρικό αεροσκάφος για την μεταφορά επειγόντων περιστατικών και ανακοινώθηκε ότι 15 βρέφη ηλικίας 0-1 ετών μεταφέρθηκαν σήμερα από τα Άδανα και την Μερσίνη στην Άγκυρα για ιατρικούς λόγους.