Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εξετάσεις

Καζάνι που βράζει ο χώρος της Παιδείας εξ’ αφορμής των αποτελεσμάτων των εξετάσεων του Α’ Τετραμήνου. Οργισμένη ανακοίνωση των Οργανωμένων Γονέων, συμπαράσταση από ΟΕΛΜΕΚ και άπαντες εν αναμονή της νέας κυβέρνησης και του νέου Υπουργού Παιδείας.

Στο «Μέρα Μεσημέρι» φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος των Οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοϊζος Κωνσταντίνου, λέγοντας πως «τα αποτελέσματα είναι τραγικά, τραγική είναι και η διαχείριση». 

Ξεκαθάρισε πως για τους Γονείς τα αποτελέσματα του Α’ Τετραμήνου δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους προηγήθηκαν τραγικότατα λάθη στα γραπτά, με τα πάντα να κινούνταν εκτός πλαισίου, νομοθεσίας και διαδικασίας. Ανέφερε μάλιστα με καυστικό τρόπο ότι «κυκλοφορούσαν τα γραπτά περισσότερο από τα έντυπα των υποψηφίων».

Σημείωσε ακολούθως ότι θα αναμένουν την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση, και τον διορισμό νέου Υπουργού Παιδείας, όταν και θα αποστείλουν επιστολή με τις θέσεις και τα αιτήματα τους.

Στην εκπομπή παρενέβη και ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος λέγοντας πως η Οργάνωση ακόμη να μελετήσει την ανακοίνωση των Γονέων, ωστόσο αντιλαμβάνονται πλήρως την έντονη τους αντίδραση αναφορικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεων. 

Σημείωσε παράλληλα ότι οι ίδιοι οι καθηγητές εισπράσσουν την διάχυτη απογοήτευση των μαθητών μετά την επιστροφή τους στα σχολεία, και είναι ένα θέμα που δεν συζητιέται για πρώτη φόρα. Η ΟΕΛΜΕΚ σύμφωνα με τον πρόεδρο της αναμένει την επαναλειτουργία της Βουλής, «και από την πρώτη μέρα θα θέσουμε αυτά τα ζητήματα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στόχος να ληφθούν οι αποφάσεις εκείνες που να μην θυματοποιούν τους φετινούς μαθητές, και επιπρόσθετα να αλλάξει το όλο σύστημα από τη νέα σχολική χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεσμεύτηκε για αλλαγή του ποσοστού γραπτής αξιολόγησης στο πλαίσιο των Τετραμήνων. Από το 40%- 60% που είναι σήμερα, να μειωθεί στο 5%-95%. Κάτι που ωστόσο προϋποθέτει έγκριση της Βουλής.

Η ανακοίνωση των Οργανωμένων Γονέων

Στις δημόσιες και κατ’ ιδίαν συζητήσεις αλλά και με επιστολές, ζητούσαμε επιστάμενα από το Υπουργείο να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες ούτως ώστε να μη θυματοποιηθούν τα παιδιά. Δύο (2) επιστολές μας παραμένουν μέχρι και σήμερα αναπάντητες. Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας επέδειξε απαράδεκτη ολιγωρία και απουσία πρόθεσης και διάθεσης να διορθώσει ή ακόμα και να μειώσει τη ζημιά που προκλήθηκε λόγω των σοβαρών λαθών και παραλείψεων των δικών του εμπλεκομένων λειτουργών αλλά και των όλων διαδικασιών.

Οι διαδικασίες προετοιμασίας των γραπτών εξετάσεων Α τετραμήνου αποδεδειγμένα βρίθουν λαθών, εσκεμμένων και μη, όπως:

  • Η όλη διάρκεια της προετοιμασίας (διαγωνίσματα, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, υπερβολική ύλη σε σχέση με τον διαθέσιμο διδακτικό χρόνο) αύξησαν το άγχος, την πίεση και την ψυχο-συναισθηματική φόρτιση των παιδιών.
  • Η ετοιμασία των εξεταστικών δοκιμίων από τους θεματοθέτες έγινε πολύ πριν τις εξετάσεις και τα γραπτά κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα για τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν.
  • Κατά την περίοδο των εξετάσεων, εντοπίστηκαν σοβαρά λάθη και παραλείψεις όπως:
  • Διαρροή εξεταστικού δοκιμίου
  • Ο βαθμός δυσκολίας γραπτών ήταν εκτός πλαισίων
  • Απουσία διαβάθμισης γραπτού
  • Η χρονική διάρκεια του γραπτού ήταν εκτός πλαισίων Διορθώσεις και οδηγοί διόρθωσης με ασάφειες και παραλείψεις .

Όλα τα πιο πάνω οδήγησαν σε μία πραγματική αποτυχία η οποία επιβεβαιώνεται πλέον αριθμητικά και μετρήσιμα από τους βαθμούς που πήραν τα παιδιά.

Η αποτυχία αυτή βαραίνει αποκλειστικά το Υπουργείο και σε καμία περίπτωση τα παιδιά μας. Οι μαθητές/μαθήτριες δεν πρόκειται να θυματοποιηθούν για τα λάθη αυτών που είχαν την ευθύνη της διεξαγωγής των εξετάσεων, των θεματοθετών, των επιθεωρητών και της Εποπτικής Αρχής που είχαν αποκλειστικά την ευθύνη να ελέγξουν άτομα και διαδικασίες.

Ως εκπρόσωποι των χιλιάδων γονιών των δημοσίων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης δηλώνουμε ότι:

1. Δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων Α τετραμήνου

2. Για μας η όλη διαδικασία είναι εξ ολοκλήρου άκυρη, παρόλη την ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν τα παιδιά και οι οικογένειές μας.

Εμείς οι γονείς δεν πρόκειται με την ανοχή και την υπογραφή μας, να επιβραβεύσουμε την αποτυχία του Υπουργείου.

Δηλώνουμε ότι θα απευθυνθούμε στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον/στην νέο/α Υπουργό Παιδείας και θα απαιτήσουμε να μη μετακυληθεί στα παιδιά μας η αποτυχία των εμπλεκομένων θεματοθετών, και επιθεωρητών αλλά και του Υπουργείου. Να μην αδικηθούν τα παιδιά μας λόγω της ανικανότητας αυτών που είχαν την ευθύνη να τα βοηθήσουν και να τα προστατεύσουν και δεν το έπραξαν.

Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για την πλήρη αποτυχία της εφαρμογής του θεσμού και την ανάγκη για άμεση τροποποίηση της νομοθεσίας.