Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η Εκκλησία της Αγγλίας θα συζητήσει την Τετάρτη τα επίμαχα σχέδια που επιτρέπουν στους ιερείς να προσφέρουν ευλογίες σε ομόφυλα ζευγάρια, εν μέσω βαθιών διχασμών για το θέμα στη Βρετανία και όχι μόνο.

Εκατοντάδες μέλη της Γενικής Συνόδου - του εκλεγμένου διοικητικού οργάνου της Εκκλησίας, που συνεδριάζει δύο ή τρεις φορές τον χρόνο - θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν τις προτάσεις που αποκαλύφθηκαν τον περασμένο μήνα από τους επισκόπους.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους κανόνες που απαγορεύουν στους Αγγλικανούς ιερείς να λειτουργούν σε γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Αλλά σύμφωνα με τις προτάσεις, θα μπορούσαν να προσφέρουν «την ευλογία του Θεού» για πολιτικούς γάμους ή συμβίωση σε μια εκκλησία.

Σε ανοιχτή επιστολή τους, οι επίσκοποι απηύθυναν επίσης μια άνευ προηγουμένου συγγνώμη απευθείας προς τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα τον περασμένο μήνα για την ενίοτε «εχθρική και ομοφοβική συμπεριφορά» που αντιμετώπισαν στις ενορίες.

Τα βήματα αυτά έρχονται μετά από σχεδόν έξι χρόνια συζήτησης στο εσωτερικό της Αγγλικανικής Εκκλησίας, αλλά έχουν πυροδοτήσει κριτική τόσο από εκείνους που υποστηρίζουν και αντιτίθενται στον γάμο ομοφύλων, καθώς εμφανίζονται παγκόσμιες ρωγμές στον Αγγλικανισμό.

Η Jayne Ozanne, μέλος της Συνόδου και ακτιβίστρια ΛΟΑΤΚΙ, εξέδωσε μια καυστική καταδίκη της καθυστερημένης συγγνώμης. «Εδώ και χρόνια οι επίσκοποί μας ζητούσαν συγγνώμη, αλλά δεν έκαναν καμία ενέργεια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, πριν από την προγραμματισμένη πεντάωρη συζήτηση της Τετάρτης. 

«Είναι σαν μια καταχρηστική σχέση όπου κάποιος συνεχίζει να σε χτυπάει και μετά να λέει «συγγνώμη, λυπάμαι», ανέφερε. "Μέχρι να σταματήσουν οι διακρίσεις και η κακοποίηση, δεν θέλουμε να ακούμε περισσότερα κενά λόγια. Χρειαζόμαστε πρώτα δράση", κατέληξε.

Διαλυμένη κοινωνία

Αλλά το συντηρητικό Ευαγγελικό Συμβούλιο της Εκκλησίας της Αγγλίας έχει διαφωνήσει με τις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι θα δημιουργήσουν «περισσότερο διχασμό και διαλυμένη κοινωνία» εντός της Εκκλησίας και «ένα μεγαλύτερο σχίσιμο του ιστού της παγκόσμιας Αγγλικανικής Εκκλησίας".

«Πιστεύουμε ότι η ευθύνη της Εκκλησίας της Αγγλίας είναι να υπηρετεί το έθνος διακηρύσσοντας το ευαγγέλιο, και όχι να συμβιβάζεται με την κυρίαρχη κουλτούρα», ανέφερε σε δήλωσή της τον περασμένο μήνα.

Η Εκκλησία της Αγγλίας δέχεται πολιτικές πιέσεις να αλλάξει την προσέγγισή της στον γάμο ομοφύλων από τότε που έγινε νόμιμος στην Αγγλία το 2013.

Διαφορές που υποστηρίζονται με πάθος

Φαίνεται να έχει προκύψει ρήξη μεταξύ του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρυ Τζάστιν Γουέλμπι και ορισμένων από τις αγγλικανικές εκκλησίες, οι οποίες συχνά υποστηρίζουν αυστηρότερους περιορισμούς στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αντί να απελευθερώνουν το υπάρχον δόγμα.

«Έχουμε βαθιές και διατηρούμενες με πάθος διαφορές», παραδέχτηκε ο Γουέλμπι τη Δευτέρα όταν άνοιξε την τετραήμερη Σύνοδο.

"Αλλά ας μη διακωμωδούμε εκείνους ανάμεσά μας που δεν συμφωνούν μαζί μας παρουσιάζοντάς τους ως εκείνους που προσπαθούν να χτίσουν τη ζωή τους μακριά από τον Θεό. Τα στοιχεία απέχουν πολύ από αυτό."

Ο Γουέλμπι συνέχισε προειδοποιώντας ότι «πάρα πολλοί άνθρωποι, ειδικά γύρω από τη σεξουαλικότητα, έχουν ακούσει τα λόγια απόρριψης που δημιουργούν οι ανθρώπινες γλώσσες».

Αν και τα σχέδια που θα συζητηθούν το απόγευμα της Τετάρτης δεν αλλάζουν το νόμο της Εκκλησίας της Αγγλίας και επομένως δεν απαιτούν την επίσημη έγκριση της Συνόδου, τα μέλη θα ψηφίσουν πρόταση υποστήριξης και τροπολογίες που θα υποβληθούν.