Τηλεόραση Ραδιόφωνο
0i

Στη σύνοδο της εκτελεστικής επιτροπής συμβουλίου υγείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα αρχίσει αύριο και θα ολοκληρωθεί στις 7 Φεβρουαρίου είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα.

Η επιτροπή, την οποία απαρτίζουν 34 χώρες μέλη, συνέρχεται για να ετοιμάσει την ατζέντα της επόμενης διεθνούς συνόδου για την υγεία, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο.

Η αυριανή σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο της σύσκεψης που είχε την Παρασκευή η επιτροπή Έκτακτης

Ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την ώρα που ξένα μέσα αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η επιτροπή να συστήσει αύριο στον Διευθυντή του Οργανισμού, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, όπως κηρύξει το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο ίδιος ο διευθυντής εμφανίστηκε, πάντως, επιφυλακτικός, με τις δηλώσεις που είχε κάνει την περασμένη Τρίτη, να δίνουν το στίγμα των προθέσεων του.

Tedrow Adhanom Ghebreyesus

Αν και δεν θα αγνοήσω τη συμβουλή της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης, εξακολουθώ να ανησυχώ για την κατάσταση σε πολλές χώρες και τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων. Ενώ είμαστε σαφώς σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από τρία χρόνια, όταν αυτή η πανδημία είχε το πρώτο της ξέσπασε, η παγκόσμια συλλογική απάντηση δοκιμάζεται ξανά.  

Η σύνοδος της εκτελεστικής επιτροπής συμβουλίου υγείας των Ηνωμένων Εθνών θα εξετάσει κατά πόσο η κατάσταση με τον ιό είναι ακόμα σοβαρή, βάζοντας στην ζυγαριά τόσο την έξαρση της πανδημίας στην Κίνα αλλά και τα σημαντικά βήματα προόδου που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια.