Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τελετή βράβευσης των διακριθέντων στον εικαστικό διαγωνισμό για την ανέγερση μνημείου αιχμαλώτων

Σύμφωνα με τα αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, αιχμαλωτίστηκαν το καλοκαίρι του 1974, 2.647 συμπατριώτες μας από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν άμαχοι πολίτες και περίπου οι μισοί από αυτούς μεταφέρθηκαν σε φυλακές στην Τουρκία, είπε την Πέμπτη ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σε χαιρετισμό στην τελετή βράβευσης των διακριθέντων στο πλαίσιο εικαστικού διαγωνισμού για την ανέγερση Μνημείου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974, στο Μουσείο Αγώνος, στη Λευκωσία.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι η Κύπρος εξακολουθεί να βιώνει τις τραγικές συνέπειες της προδοσίας του πραξικοπήματος η οποία έφερε την καταστροφή από τον τουρκικό Αττίλα, την απώλεια και την εξαφάνιση χιλιάδων ζωών, την αιχμαλωσία, την προσφυγιά και τον εγκλωβισμό πολλών άλλων και την κατάληψη του 37,5% των εδαφών μας, την καταστροφή των ιερών και των οσίων μας.

Ο Επίτροπος είπε ότι συνεχίζοντας τις προσπάθειας για την επίλυση του ανθρωπιστικού κατά κύριο λόγο προβλήματος των αγνοουμένων μας, που παραμένει και είναι η πιο τραγική πτυχή του δράματος που βιώνει έκτοτε η πατρίδα μας, είμαστε αντιμέτωποι με την τουρκική επιθετικότητα, όπως αυτή επεκτάθηκε σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνον.

"Ο αναθεωρητισμός και η όλη επιθετική και εκβιαστική τακτική της Άγκυρας, δεν κάμπτει ωστόσο το φρόνημα και τη θέλησή μας να δικαιώσουμε τη θυσία όλων των ηρώων και των μαρτύρων μας. Το βάρος της ιστορικής μας ευθύνης παραμένει και ενισχύεται. Αμετάθετος στόχος μας η λύτρωση του προδομένου και αδικημένου λαού μας. Η διασφάλιση της επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού εδώ που τον έταξε η Ιστορία, η οποία με τίποτα δεν μπορεί να παραγραφεί ή να αγνοηθεί", ανέφερε.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι η ανέγερση του μνημείου αιχμαλώτων του πολέμου του 1974 είναι ένας φόρος τιμής, οφειλόμενος για συμπατριώτες μας που έζησαν όλη την κόλαση του πολέμου, έχοντας συλληφθεί ως αιχμάλωτοι στα πεδία των μαχών ή ως άμαχοι πολίτες στους τόπους διαμονής τους, και βιώνοντας στη συνέχεια όλη τη βαρβαρότητα και αγριότητα του Αττίλα.

Το μνημείο θα αναγερθεί κοντά στο Λήδρα Πάλας.

Πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό έλαβαν οι Χρίστος Χατζηχρίστου και Κυριάκος Μιλτιάδους.