Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Άντρη Αναστασιάδη

Τον πρώτο παγκύπρια παιδοκομικό σταθμό που λειτουργεί δωρεάν έως τις 20:00, στο πλαίσιο του έργου: Κέντρο Φροντίδας και Απασχόλησης Παιδιών «Ουράνιο Τόξο», που υλοποιεί το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, επισκέφθηκε η Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Άντρη Αναστασιάδη, το πρωί της Δευτέρας, 24 Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας, την κ. Αναστασιάδη υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Λευκωσίας και Πρόεδρος του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Τούλα Άνιφτου, Κάτια Απέγητου, Ελένη Λουκαΐδου, Λεωνή Ορφανίδου και Χρύσανθος Φάκας, καθώς επίσης και η προϊστάμενη του, Ρούλα Γεωργοπούλου και οι λειτουργοί προγραμμάτων.

Προστίθεται ότι σε σύντομη δήλωσή της, η κ. Αναστασιάδη συνεχάρη τον Δήμαρχο και το προσωπικό του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας για την πρωτοβουλία της δημιουργίας του Παιδοκομικού Σταθμού, που βοηθά παιδιά χαμηλά αμειβόμενων οικογενειών, παρέχοντας τις υπηρεσίες του ως τις 20:00, ενώ αναφέρθηκε και στο αντίστοιχο πρόγραμμα που σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και για τα παιδιά του Δημοτικού.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ανέφερε ότι «θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Αναστασιάδη για την επίσκεψή της σήμερα στον Παιδοκομικό Σταθμό «Ουράνιο Τόξο», ένα πρωτοποριακό νέο πρόγραμμα κοινωνικών υπηρεσιών, που δίνει την δυνατότητα σε ευάλωτες ομάδες γονέων να μπορούν να αφήνουν κάπου τα παιδάκια τους μέχρι τις 20:00».

 Με αυτόν τον τρόπο, συνέχισε, τους δίνεται η ευκαιρία να παραμένουν στην αγορά εργασίας. «Το συγκεκριμένο πρόγραμμά μας, αποτελεί εξέλιξη του προγράμματος των καλοκαιρινών σχολείων, που ο Δήμος ξεκίνησε πριν περίπου 10 χρόνια και αφορούσε παρόμοιες υπηρεσίες. Να φροντίζουμε και να απασχολούμε δημιουργικά τα παιδάκια ευάλωτων ομάδων, ώστε να μπορούν οι γονείς να παραμένουν στην αγορά εργασίας για τους καλοκαιρινούς μήνες που τα σχολεία ήταν κλειστά», είπε.

Ανέφερε επίσης, ότι για να «γίνουν όλα αυτά, τυγχάνουμε στήριξης, κυρίως οικονομικής, από την Κυβέρνηση, την οποία ευχαριστούμε για ακόμα μία φορά και, φυσικά, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα αρμόδια Υπουργεία, όπως και πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Νορβηγικά Ταμεία. Θα ήθελα να συγχαρώ και την υπηρεσία του Δήμου από όπου ήρθε η πρωτοβουλία για το πρόγραμμα».

Επιπλέον, σημειώνεται ότι στη συνέχεια, η προϊστάμενη του πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, Ρούλα Γεωργοπούλου ξενάγησε την κ. Αναστασιάδη στους χώρους του Παιδοκομικού Σταθμού, ενώ μαζί με τον Δήμαρχο είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματά της, καθώς και να αναφερθούν σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η προσπάθεια εξαιτίας αγκυλώσεων της νομοθεσίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο παιδοκομικός σταθμός στεγάζεται στο κτήριο «Γεωργία Πολυβίου» στην οδό Ηρακλέους 27, 1016 Λευκωσία. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αφορά παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών και λειτουργεί Δευτέρα έως την Παρασκευή και ώρες 07:00 – 15:00 ή 07:00 – 18:00 ή 07:00 – 20:00.

Σημειώνεται ότι οι εγγραφές συνεχίζονται. Αιτήσεις γίνονται δεκτές μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Νοιάζομαι» (https://www.nicosia.org.cy/.../munic.../multipurpose-centre/). Απαραίτητο για την υποβολή αίτησης είναι η μελέτη των κανονισμών λειτουργίας του προγράμματος.

Αναφέρεται ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε., την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Στρατηγικής για Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Λευκωσίας και συγκεκριμένα των έργων που υλοποιούνται υπό την Επενδυτική Προτεραιότητα 9β «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και Οποιωνδήποτε Διακρίσεων μέσω της Παροχής Στήριξης για Φυσική, Οικονομική και Κοινωνική Αναζωογόνηση Κοινοτήτων εντός Αστικών Περιοχών». Δικαιούχος: Δήμος Λευκωσίας και Φορέας Υλοποίησης: Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας.

Επιπλέον, προστίθεται ότι με γενναιόδωρη χορηγία της οικογένειας Πόλυ Πολυβίου και του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Αλκυονίδες», έχει ήδη διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των κέντρων μετά τη λήξη της συγχρηματοδότησης του έργου.