Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Θλίψη σκόρπισε η είδηση θανάτου βρέφους στη Λάρνακα, το οποίο εντοπίστηκε από τη μητέρα του αναίσθητο φέροντας εμέσματα στην περιοχή του στόματος του την περασμένη Κυριακή (22/1). 

Με αφορμή το θλιβερό αυτό περιστατικό φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Παιδίατρος Δρ Παναγιώτης Γιάγκου και αναφέρθηκε στο τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την εισρόφηση εμεσμάτων καθώς και για το τι πρέπει να κάνουν στην περίπτωση αυτή. 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς 

Οι γονείς σύμφωνα με τον Παιδίατρο πρέπει να γνωρίζουν από το ιστορικό του παιδιού εάν έχει προδιάθεση για παλινδρόμηση, εάν κάνει εύκολα εμετό καθώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση που το παιδάκι είναι άρρωστο. 

  • Εάν το παιδί είναι άρρωστο είναι πολύ σημαντικό να έχουν την σωστή θέση στον ύπνο, αφού σύμφωνα με τον Παιδίατρο υπάρχουν κάποιες θέσεις που ονομάζονται αντιπαλινδρομικές  δηλαδή δεν βοηθάνε καθόλου να έρθει ένας εμετός έστω και μικρός προς τα πάνω.
     
  • Τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα με μια πολύ μικρή κλήση κάτω από τις 10 μοίρες, όπως εξήγησε ο Δρ Γιάγκου με αυτό τον τρόπο το στομάχι βρίσκεται πιο χαμηλά από το στόμα με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη πίεση για να έρθει μια παλινδρόμηση προς τα πάνω και να έχουμε εμετό. 
     
  • Επίσης όταν τα παιδάκια είναι άρρωστα είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζουμε πολύ καλά την μύτη πριν τον ύπνο για να μην έχουμε παλινδρόμηση υγρών προς τα πίσω τα οποία μπορεί να προκαλέσουν εμετό. 
     
  • Επίσης, είναι καλό να μην δίνουμε μεγάλα γεύματα στα βρέφη  πριν τον ύπνο ειδικά όταν τα παιδάκια είναι άρρωστα. Στα πιο μεγάλα παιδιά καλό είναι το τελευταίο γεύμα να είναι δύο ώρες πριν από τον ύπνο. 

Τι κάνουμε όταν αντιληφθούμε ότι το παιδί κάνει εμετό στον ύπνο του 

Όταν αντιληφθούμε ότι το παιδί κάνει εμετό στον ύπνο του, η πρώτη κίνηση σύμφωνα με τον Παιδίατρο είναι να πάρουμε το παιδί στα χέρια μας από το στήθος και να το γυρίσουμε μπρούμυτα, να δώσουμε μια κλήση 10-15 μοίρες το κεφάλι προς τα κάτω και να κτυπήσουμε δυνατά στις ωμοπλάτες.

«Αυτή είναι η κίνηση που πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση εμετού ή εισρόφησης εμεσμάτων ή κατάποση μικρού αντικειμένου, ποτέ μα ποτέ δεν γυρνούμε το παιδί προς τα πίσω και δεν κτυπάμε στο μέτωπο», σημείωσε ο Παιδίατρος.