Τηλεόραση Ραδιόφωνο
2

Μέλος εγκληματικής οργάνωσης θεωρείται ο 33χρονος Ρώσος εκζητούμενος ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της Κυριακής στη Λεμεσό, δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και οδηγήθηκε χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για αίτημα έκδοσης του στις γαλλικές Αρχές. 

Ο ύποπτος φέρεται να δρούσε χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Bitzlato μέσω της οποίος γινόταν γρήγορη ανταλλαγή διαφόρων κρυπτονονισμάτων όπως Βitcoin, Ethereum, Litecoin με ρωσικά ρούβλια. Η σύλληψη του 33χρονου έγινε μετά από κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση με τη συμμετοχή της Αστυνομίας Κύπρου. 

Οι Αρχές κατάσχεσαν την ψηφιακή υποδομή της πλατφόρμας, που είχε έδρα τη Γαλλία. Κατά την ανάκριση ηγετικών στελεχών της διοίκησης διαπιστώθηκε ότι το 46% των κρυπτονομισμάτων, που ανταλλάχθηκαν, προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με απάτες μέσω διαδικτύου, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και παιδική πορνογραφία.

Η Επιχείρηση των αρχών έτρεξε ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες που έλαβαν μέρος και εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν αξίας 18 εκατομμυρίων ευρώ σε κρυπτονομίσματα και παγοποιήθηκαν άλλα 50 εκατομμύρια σε άλλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής πέντε ύποπτοι, τρεις στην Ισπανία, ένας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και ο 33χρονος Ρώσος που εντοπίστηκε στη Λεμεσό.