Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Φοινί

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον κοινοτάρχη Φοινιού Φυλακτή Ηρακλέους, τον οποίο έπαυσε ο υπουργός Εσωτερικών αλλά πέτυχε απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου η οποία είχε αναστείλει την παύση μέχρι τις 24 Ιανουαρίου. Όπως αποκαλύπτεται, ο κοινοτάρχης Φοινιού είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού για κλοπή περιουσίας από κατοικία στο Φοινί, όταν ήταν ακόμα αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου. Η υπόθεση εκρεμεί εκ νέου ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας από την οποία αναμένονται αποφάσεις για τον χειρισμό της.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών και ο Έπαρχος Λεμεσού έχουν ενημερωθεί για την καταδίκη του κοινοτάρχη Φοινιού μέσω επιστολής, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2023.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, ο Φυλακτής Ηρακλέους, αντιμετώπισε την κατηγορία της κλοπής 4 χωρικών κυβικών μέτρων ξυλείας η οποία ευρίσκετο σε οικία στο χωριό Φοινί. Η κλοπή σημειώθηκε ενώ ο Ηρακλέους ήταν αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου κατά την περίοδο μεταξύ 2014-2016. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού μετά από ακροαματική διαδικασία τον βρήκε ένοχο και τον καταδίκασε σε επιβολή χρηματικού προστίμου €500 πλέον €260 έξοδα διαδικασίας.

Αναμένονται οι αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη δίνει νέα σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση η εκκρεμότητα της οποίας φαίνεται ότι θα συνεχιστεί με νέα επεισόδια. Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένει τις αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας για τον χειρισμό της υποθέσης.  

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών είχε αποφασίσει την παύση του κοινοτάρχη Φοινιού και ανάληψη των καθηκόντων του από τον Έπαρχο Λεμεσού. Ο Φυλακτής Ηρακλέους αρνήθηκε στις 5 Ιανουαρίου να παραδώσει τα κλειδιά των γραφείων του κοινοτικού συμβουλίου σε εκπροσώπους του Επάρχου Λεμεσού και προσέφυγε, στις 12 Ιανουαρίου, στο Διοικητικό Δικαστήριο. Στις 16 Ιανουαρίου το Διοικητικό Δικαστήριο αποφάσισε, έχοντας ακούσει τις θέσεις των δικηγόρων του αιτητή, όπως αναστείλει, μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 2023, την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ημερομηνία μέχρι την οποία το Υπουργείο δικαιούται να υποβάλει ένσταση.

Κληθείς τότε από το ΚΥΠΕ να τοποθετηθεί επί των τελευταίων εξελίξεων, ο Έπαρχος Μάριος Αλεξάνδρου, ανέφερε πως εναπόκειται στο Υπουργείο να αποφασίσει για τα περαιτέρω. Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση πως το Υπουργείο θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του Διοικητικού δικαστηρίου.

Παρέμβαση από ΑΚΕΛ

Την απόφαση του δικαστηρίου είχε χαιρετίσει με ανακοίνωσή της η επαρχιακή επιτροπή ΑΚΕΛ Λεμεσού χαρακτηρίζοντάς την ως «απάντηση στον αυταρχισμό και ετσιθελισμό του Υπουργού Εσωτερικών και των Κυβερνώντων, που με πολιτικές και σκοπιμότητες επεδίωξαν να ικανοποιήσουν παραταξιακά συμφέροντα».