Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κοινοτάρχης Φοινιού

Την αναστολή ισχύος της απόφασης  του Υπουργού Εσωτερικών για εκτέλεση των αρμοδιοτήτων και εξουσιών του κοινοτικού συμβουλίου Φοινιού, από τον Έπαρχο Λεμεσού, έλαβε τη Δευτέρα το Διοικητικό Δικαστήριο, στο οποίο είχε προσφύγει ο κοινοτάρχης, Φυλακτής Ηρακλέους.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για μεταφορά των εξουσιών και αρμοδιοτήτων του κοινοτάρχη και του κοινοτικού συμβουλίου Φοινιού λήφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, από τον Υπουργό Εσωτερικών, στη βάση της νομοθεσίας, όταν παρουσιάζονται «προβλήματα δυσλειτουργίας».

Ο κοινοτάρχης, ο οποίος στις 5 Ιανουαρίου αρνήθηκε να παραδώσει τα κλειδιά των γραφείων του κοινοτικού συμβουλίου σε εκπροσώπους του Επάρχου Λεμεσού, προσέφυγε, στις 12 Ιανουαρίου, στο Διοικητικό Δικαστήριο.

Το Δικαστήριο αναφέρει ότι, έχοντας ακούσει τις θέσεις των δικηγόρων του αιτητή, αποφάσισε όπως αναστείλει, μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 2023, την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ημερομηνία μέχρι την οποία το Υπουργείο δικαιούται να υποβάλει ένσταση.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να τοποθετηθεί επί των τελευταίων εξελίξεων, ο Έπαρχος Μάριος Αλεξάνδρου, ανέφερε πως εναπόκειται στο Υπουργείο να αποφασίσει για τα περαιτέρω. Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση πως το Υπουργείο θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του Διοικητικού δικαστηρίου.

Εν τω μεταξύ, με σημερινή ανακοίνωση της, η επαρχιακή επιτροπή ΑΚΕΛ Λεμεσού χαιρετίζει την απόφαση του δικαστηρίου, καλώντας παράλληλα τον Υπουργό Εσωτερικών να τη σεβαστεί «και να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ομαλή λειτουργία του κοινοτικού συμβουλίου».

«Η απόφαση αυτή δικαιώνει τους αγώνες της Κοινότητας και του Προέδρου του κοινοτικού συμβουλίου και αποτελεί απάντηση στον αυταρχισμό και ετσιθελισμό του Υπουργού Εσωτερικών και των Κυβερνώντων, που με πολιτικές και σκοπιμότητες επεδίωξαν να ικανοποιήσουν παραταξιακά συμφέροντα», προστίθεται.