Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ανα

Παρέμβαση για το θέμα της ΑΤΑ και την επερχόμενη καθολική τρίωρη στάση εργασίας για τις 26 Ιανουαρίου έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Η παρούσα κυβέρνηση επανάφερε αυτό που καταργήθηκε δηλαδή την ΑΤΑ. Με μια απόφαση που ικανοποιούσε κατά το 50% του δικαιώματος των εργαζομένων στην ΑΤΑ. Καταβάλαμε προσπάθειες αλλά υπάρχουν τέτοιες διιστάμενες απόψεις των εργοδοτικών οργανώσεων και των εργαζομένων. Χρειάζεται πραγματική βούληση από όλους έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνημένη ρύθμιση του θέματος. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Υπουργός Εργασίας που κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες. Πέραν τούτου δεν μπορούμε να παρέμβουμε κατά τρόπο που να ανατρέπει ή που να παίρνει ή που να αρνείται δικαιώματα» δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αυτό που απαιτείται, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη είναι μια υπεύθυνη στάση από όλους «και διερωτώμαι τί θα εξυπηρετήσει αυτή την μεταβατική περίοδο διότι βρισκόμαστε σε περίοδο μεταβατικής κυβερνήσεως, η εξαγγελθείσα παναπεργία. Ποιον θα πιέσουν; Μόνο η οικονομία θα ζημιώσει. Απευθύνω έκκληση προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να αναστείλουν τα μέτρα και μετά τις εκλογές να υπάρξει μια προσπάθεια, καθώς για το 2023 διασφαλίζεται το 50% αφού οι συντεχνίες των εργαζομένων αποδέχονται σταδιακή επάνοδο στα πλήρη δικαιώματα με βάση την ΑΤΑ. Γιατί δεν αφήνουν το ζήτημα σε μεταγενέστερο χρόνο ώστε η παρούσα κυβέρνηση να μην δεσμεύσει με οποιαδήποτε απόφαση την επόμενη κυβέρνηση;»

ΑΤΑ: Αναστολή απεργιακών μέτρων ζητούν οι εργοδότες – κανένα περιθώριο διαλόγου διαμηνύουν οι συντεχνίες

Συνεχίστηκε και σήμερα η δημόσια συζήτηση εργοδοτών και εργαζομένων για το θέμα της ΑΤΑ μετά την εξαγγελία για τρίωρη παναπεργία στις 26 Ιανουαρίου. Στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι φιλοξενήθηκαν ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕβ Μιχάλης Αντωνίου και η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλλα Χαραλάμπους.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ απεύθυνε έκκληση προς το συνδικαλιστικό κίνημα «να χαμηλώσουν τους τόνους να μην αφήσουν την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον να εκτραχυνθούν. «Είτε θέλουμε, είτε όχι κάποια στιγμή πρέπει να κάτσουμε ως εταίροι να διαπραγματευτούμε το περιεχόμενο μιας ρύθμισης η οποία θα μπορεί να γίνει κοινά αποδεκτή. Αυτό που ζητούμε είναι η αναστολή των μέτρων για να μην δηλητηριαστεί το κλίμα έτσι ώστε να μπορέσουμε μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν να κάτσουμε σε ένα ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο» επεσήμανε ο κ. Αντωνίου.  

Πρόσθεσε ότι «ζητούσαμε κατάργηση και αντικατάσταση της ΑΤΑ με ένα σύστημα που να έχει δικλείδες ασφαλείας και θα αντιγράφει τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρώπης και οι δε φίλοι του συνδικαλισμού απαιτούσαν εδώ και τώρα επιστροφή στα παλιά του προ του 2013 ισχύοντα και είπαν στην τελευταία συνεδρία ότι αυτό θα δέχονται να γίνει σε 2-3 χρόνια», ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, τα δεδομένα μετά τις εξαγγελίες για απεργιακά μέτρα θα συζητηθούν σε συνεδρία της ΟΕΒ που θα γίνει σήμερα το απόγευμα. «Στόχος μας είναι να βρούμε λύσεις που να εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον» κατέληξε

ΠΕΟ: Δεν μας αφήνουν περιθώρια να κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου

«Με μεγάλη μου λύπη θέλω να πώ πως οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Αντωνίου δεν αφήνουν περιθώρια για να κάτσουμε στο τραπέζι. Δυστυχώς επιμένουν σε κάτι το οποίο είναι εντελώς εκτός του πλαισίου που συμφωνήσαμε» εξήγησε η κ. Χαραλάμπους.

 Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ ανέφερε ότι η επιμονή της εργοδοτικής πλευράς ότι αντικείμενο του διαλόγου είναι να πάμε να συζητήσουμε άλλα συστήματα. «Όσο παραμένουν σε αυτή τη θέση δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου. Οφείλω να πω ότι ενώ εντός της αίθουσας στη δεύτερη κοινή συνάντησης διαφάνηκε ότι αναγνώρισαν ότι δεν είναι μέρος της παρούσας διαδικασίας. Για ένα πράγμα έπρεπε να γίνει συζήτηση, για νέα συμφωνία απόδοσης της ΑΤΑ με βάση την φιλοσοφία της. Αν οι εργοδότες επιμένουν για αλλαγή του συστήματος τότε δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια διαλόγου» τόνισε η ΓΓ της ΠΕΟ.