Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΙΟΘ

Στο έλεος της κακοκαιρίας η ελεύθερη Αμμόχωστος και κυρίως το Παραλίμνι.

Η έντονη βροχόπτωση που άρχισε χθες το βράδυ και συνεχίστηκε αδιάκοπα μέχρι και σήμερα το απόγευμα μετάτρεψε την πόλη σε πλημμυρισμένη πολιτεία.

Δρόμοι στο Παραλίμνι έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε ποτάμια, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να παρατηρείται, στην περιοχή του Γ δημοτικού σχολείου της πόλης.

Παρόμοιο το σκηνικό και στις οδούς πρώτης Απριλίου και Ασκληπιού , όπου τα ορμητικά νερά κάλυψαν οχήματα και απέκοψαν δέντρα, ενώ από τις έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισε και ο παραλιακός δρόμος του Πρωταρά.

Δεκάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους με την πυροσβεστική υπηρεσία να ανταποκρίνεται μέχρι  το μεσημέρι σε περισσότερες από 200 κλήσεις.

Εκτάκτως στο Παραλίμνι έσπευσε το μεσημέρι ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Θεόδωρο Πυρίλλη επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές.

Ακολούθως παρακάθισαν σε έκτακτη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, της πολιτικής άμυνας και της επαρχιακής διοίκησης Αμμοχώστου καθώς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Νίκος Νουρής- Υπουργός Εσωτερικών

Πραγματικά η συσσώρευση του νερού δείχνει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια ακραία κατάσταση. Οι υπηρεσίες όλες έχουν κινητοποιηθεί ξεκινώντας από τις υπηρεσίες του δήμου που έχουν το γενικό πρόσταγμα, επικουρικά από τις υπηρεσίες της πολιτικής άμυνας, βεβαίως της πυροσβεστικής και της αστυνομίας αλλά και της επαρχιακής διοίκησης.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, μετά από ανάκληση προσωπικού, βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα και εργάζεται με 13 συνολικά συνεργεία (7 από επαρχία Αμμοχώστου, 2 από επαρχία Λάρνακας, 2 από Ε.Μ.Α.Κ., με υποστήριξη της ειδικής ομάδας διάσωσης από ορμητικά νερά, 1 συνεργείο από επαρχία Λεμεσού και 1 από Λευκωσία). Την Πυροσβεστική Υπηρεσία υποστηρίζουν με 3 συνεργεία η Πολιτική Άμυνα και οι Δήμοι Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας με δικά τους συνεργεία, καθώς και 2 εκσκαφείς και 2 ομάδες εθελοντών της Support CY.

Από τα ξημερώματα μέχρι και το μεσημέρι είχαν διασωθεί τουλάχιστον  35 πρόσωπα τα οποία είχαν εγκλωβιστεί στα  ορμητικά νερά, ενώ ρυμουλκύθηκαν πέραν των 60 οχημάτων ενώ η πυροσβεστική ανταποκρίθηκε σε περισσότερες από 200 κλήσεις. 

Νίκος Νουρής Υπουργός Εσωτερικών

Γίνεται αμέσως αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος είναι ένα εξαιρετικά τοπικό φαινόμενο, το οποίο ευελπιστούμε ότι με την ύφεση που αναμένεται τις απογευματινές ώρες θα δοθεί η δυνατότητα στο νερό να προχωρήσει προς την θάλασσα αλλά και βεβαίως στις υπηρεσίες να δραστηριοποιηθούν και να βοηθήσουμε τον κόσμο.

Θεόδωρος Πυριλλής- Δήμαρχος Παραλιμνίου

Πραγματικά είναι μια δύσκολη μέρα, δεν έχουν περάσει ακόμη οι δυσκολίες. Καλούμε τον κόσμο να παραμένει στα σπίτια του και να περιορίζει τις κινήσεις έχει επιστρατευθεί όλο το προσωπικό του δήμου Παραλιμνίου χρειάζεται συντονισμός.

Πλημμύρισαν σε λίγες ώρες…

«Είμαι 42 ετών περίπου, δεν ξαναείδα τόση βροχή και τόση ποσότητα βροχής στον Πρωταρά και γενικά στην επαρχία Αμμοχώστου», ανέφερε ο Ανδρέας Κατσιάρης, εργαζόμενος στον Πρωταρά.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το Παραλίμνι ήταν πραγματικά πρωτοφανή. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, κάτοικοι της περιοχής περιέγραψαν τα όσα βίωσαν αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν θυμούνται να έχουν ξαναζήσει κάτι παρόμοιο.

Τάκης Κυθραιώτης- κάτοικος Παραλιμνίου

Τα μεσάνυχτα εψές άρχισε να βρέχει έτσι συστηματικά και αρκετές ώρες, οπότε το πρωί που ξυπνήσαμε ο δρόμος ήταν πλημμυρισμένος. Το σπίτι τούτο χτίστηκε πριν 45 χρόνια και είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόση βροχόπτωση στην περιοχή και αντιμετωπίζουμε τούτα τα προβλήματα.

Το σπίτι του κυρίου Κυθραιώτη βρίσκεται στην οδό Ασκληπιού, η οποία είχε μετατραπεί σε ένα ορμητικό ποτάμι. Ακόμη και στις 3 το απόγευμα, τόσο ο ίδιος και η οικογένεια του, αλλά και οι υπόλοιπο κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους αφού τα νερά είχαν καλύψει τον δρόμο ενώ στην διασταύρωση της συγκεκριμένης οδού με την λεωφόρο 1ης Απριλίου και πέριξ του κυκλικού κόμβου βρίσκονταν ακινητοποιημένα οχήματα.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι εδώ ο δρόμος ο οποίος έχει γίνει τελευταία πριν 2 χρόνια έπρεπε να προβλέψουν μια σωστή αποχεύτευση ώστε να φεύγουν τα όμβρια ύδατα που έχουμε και βροχές αλλά φαίνεται ότι δεν σχεδιάστηκε σωστά και γιαυτό έχουμε αυτή την κατάσταση που δημιουργεί προβλήματα σε όλα τα σπίτια της περιοχής», δήλωσε.

Ευφάνταστες ιδέες

Με τον κεντρικό δρόμο του Πρωταρά να έχει πλημμυρίσει κάποιοι βρήκαν ευφάνταστες ιδέες για να για να ψυχαγωγηθούν… στα λασπόνερα . Έκαναν κανό και θαλάσσιο σκι στον δρόμο-θάλασσα.

Ανδρέας Κατσιαρης- εργαζόμενος στον Πρωταρά

Κάποιοι το απολαμβάναν με το καγιάκ, πολύ ωραία, ήταν καλός το επανάλαβε 2-3 φορές ήταν καλός

Την ώρα που οι δρόμοι του πρωτάρα ήταν πλημμυρισμένοι και λασπωμένη ταυτόχρονα η θάλασσα είχε βαφτεί κόκκινη,

Νίκος Νουρής- Υπουργός Εσωτερικών

Αυτά που έχω δει ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο του Πρωταρά είναι πρωτοφανή. Η θάλασσα δεν έχω ξαναδεί ομολογώ κόκκινη θάλασσα στην Κύπρο, με την μετακίνηση τόνων χώματος προφανώς προς την θάλασσα και βεβαίως το νερό είναι σε πολύ υψηλό υψόμετρο σε σημείο που προτρέπουμε τον κόσμο εκεί και όπου δεν υπάρχει λόγος να περιοριστεί στο σπίτι του και να μην μετακινείται.

Μετρούν ζημιές

Από τις καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισαν επίσης υποστατικά και ξενοδοχεία σε Παραλίμνι, Πρωταρά και Αγία Νάπα. Πολίτες με σκούπες, σφουγγαρίστρες και κουβάδες στο χέρι, αφαιρούσαν το νερό και καθάριζαν την λάσπη που κάλυψε τα καταστήματά τους σε μία προσπάθεια να σώσουν ότι σώζεται.

Ανδρέας Κατσιαρης- εργαζόμενος στον Πρωταρά

Εκαταστραφήκαν τα παραπάνω εμπορεύματα, η βροχή εμπήκε μέσα στο κατάστημα, μετέφερε λάσπη, η καταστροφή νομίζω είναι πολύ μεγάλη.

Σύμφωνα πάντως με τον δήμαρχο Παραλιμνίου εντός του 2023 αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή πρόσθετων έργων απορροής των ομβρίων που θα αποτρέψει τέτοια φαινόμενα όπως αυτά που καταγράφηκαν σήμερα.

«Ούτως ώστε σιγά σιγά στο μέλλον και στον Πρωταρά τα νερά αντί να πηγαίνουν από τους δρόμους στην θάλασσα να πηγαίνουν μέσα από ένα σύστημα ομβρίων υδάτων», ανέφερε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου.

Η αξία του έργου αγγίζει τα 7 εκατομμύρια.