Τηλεόραση Ραδιόφωνο
,ξγ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, η Τελετή Βράβευσης των Σχολείων που διακρίθηκαν στο Διαγωνισμό για προώθηση της ισότητας των φύλων και της κοινωνικής συμπερίληψης, στο πλαίσιο της πρόληψης της βίας και της νεανικής παραβατικότητας στο σχολείο και της προαγωγής της ενεργού πολιτότητας, κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας,  ο Διαγωνισμός αποτελεί θεσμό συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και το Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη και παρέχει ευκαιρίες αναγνώρισης και ανάδειξης των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε σχολεία για την προαγωγή θεμάτων ενεργού πολιτότητας, κοινωνικής  δικαιοσύνης, πρόληψης, καταπολέμησης και διαχείρισης της βίας στη σχολική κοινότητα.

Για τη σχολική χρονιά 2021-2022, ο Διαγωνισμός είχε ως στόχο την προώθηση, γνωστοποίηση και πρακτική εφαρμογή των αρχών της Ισότητας όλων των Φύλων και της Κοινωνικής Συμπερίληψης, προωθώντας παιδαγωγικές πρακτικές που επικεντρώνονται στο ζήτημα της ευαισθητοποίησης και της αντιμετώπισης των διαφόρων εκφράσεων κοινωνικής ανισότητας και αποκλεισμού. 

Οι στόχοι του Διαγωνισμού συνάδουν με τους 11 Ευρωπαϊκούς Στόχους για τη Νεολαία, γι’ αυτό και εντάχθηκε στις δράσεις για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022, Εθνικός Συντονιστής του οποίου ήταν το Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη.

Μέσα από το θέμα του Διαγωνισμού και τις δράσεις που ανέπτυξαν τα σχολεία προωθείται ο στόχος της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στο σχολείο 2018-2022, για προαγωγή και διατήρηση ενός ασφαλούς και φιλικού σχολικού περιβάλλοντος για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Κατά την έναρξη της τελετής, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δρ Έλενα Χατζηκακού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, ενώ, στη συνέχεια, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, και ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Σεντώνας. Την τελετή τίμησε με την παρουσία του και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Νεόφυτος Παπαδόπουλος.

Ακολούθησαν σύντομες παρουσιάσεις από τα σχολεία που έλαβαν Βραβείο [Γυμνάσιο Φανερωμένης (Λάρνακα) και Περιφερειακό Γυμνάσιο Κοκκινοτριμιθιάς (Λευκωσία)] και τα σχολεία που διακρίθηκαν με Έπαινο [Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου Γ’ (ΚΑ) (Λευκωσία), Γυμνάσιο Καλογερόπουλου (Λεμεσός), Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων (Λάρνακα) και Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Πολεμίου (Πάφος)].

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή των Βραβείων και των Επαίνων από τον Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, τον Επίτροπο του Πολίτη και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Σε ομιλία της στην τελετή βράβευσης, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου είπε ότι στόχος τους είναι να ευαισθητοποιήσουν τους νέους μας στα θέματα πρόληψης της βίας και νεανικής παραβατικότητας.

«Η συμμετοχή σχολείων όλων των βαθμίδων, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και τοπικών κοινοτήτων όπως και ο μεγάλος αριθμός δράσεων που προωθήθηκαν στα πλαίσια του διαγωνισμού, αποδεικνύουν έμπρακτα ότι οι στόχοι του θεσμού επιτυγχάνονται», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η επιλογή του θέματος του διαγωνισμού για τα έτη 2021-2022 δεν είναι τυχαία, συμπληρώνοντας ότι αντικατοπτρίζει τη σημασία που αποδίδουν στο θέμα αυτό και τη βούλησή τους να προωθήσουν ακόμη περισσότερο την ισότητα φύλων και την κοινωνική συμπερίληψη.

Είπε, παράλληλα, ότι τα τελευταία χρόνια, έχουν σημειωθεί πολλά και σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι καταρτίστηκαν και ψηφίστηκαν σημαντικές νομοθεσίες που ενισχύουν το νομοθετικό πλαίσιο για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Σημείωσε ότι παρά το μεγάλο αριθμό δράσεων που έχουν προωθηθεί και υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και τη σημαντική βελτίωση που παρουσιάζει η Κύπρος στον τομέα αυτό, «χρειάζονται ακόμα πολλές και συντονισμένες προσπάθειες και δράσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».

«Στον αγώνα αυτό, η συνεισφορά των σχολείων, των εκπαιδευτικών, των γονέων, της τοπικής κοινότητας και των μαθητών, είναι ανεκτίμητης αξίας. Νιώθω την ανάγκη να συγχαρώ τις Διευθύνσεις των Σχολείων για το ενδιαφέρον που επέδειξαν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό, αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό, ο ρόλος του οποίου ήταν καθοριστικός στη διοργάνωση  δράσεων», είπε.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης συνεχάρη και τους Συνδέσμους Γονέων και τις Τοπικές Κοινότητες που συμμετείχαν σε αυτές, αλλά κυρίως συνεχάρη τους μαθητές και μαθήτριες που με τόσο ζήλο και ενθουσιασμό, υλοποίησαν δράσεις ουσιαστικής αξίας και σημασίας.

Απευθυνόμενη στα παιδιά, η κ. Δράκου είπε: «Σας συγχαίρω τόσο για τη βράβευση σας, όσο και για τη συμμετοχή σας στο ταξίδι αυτό».

«Εσείς είστε οι αυριανοί πολίτες και είμαι βέβαιη ότι οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκομίσατε θα σας συνοδεύουν και θα σας καθοδηγούν ώστε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις. Σας προτρέπω να μεταφέρετε τις εμπειρίες αυτές σε όσα περισσότερα πρόσωπα μπορείτε και να τις κάνετε πράξη στην καθημερινή σας ζωή», συμπλήρωσε.

Ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Σεντώνας, στη δική του ομιλία είπε ότι «η ανάδειξη των δράσεων που αναλαμβάνουν τα σχολεία μας και οι εκπαιδευτικοί μας για να διασφαλίσουν ότι την σχολική κοινότητα θα την χαρακτηρίζει  η ασφάλεια, η ανεκτικότητα, ο σεβασμός της διαφορετικότητας, η μη διάκριση και η ισότητα, η προαγωγή της ενεργού πολιτότητας είναι ιδιαιτέρως σημαντική».

«Γιατί αυτές οι δράσεις, ως καλές πρακτικές, μπορούν να εμπνεύσουν και άλλες σχολικές μονάδες να αναλάβουν δράση για αποτελεσματικότερη προαγωγή του σεβασμού, της ισότητας των φύλων και της κοινωνικής συμπερίληψης αλλά παράλληλα εκπέμπουν και μηνύματα προς την κοινωνία για τη σημασία της ενεργού συμμετοχής για μηδενική ανοχή στον ρατσισμό, τον εκφοβισμό, τη ρητορική μίσους», πρόσθεσε.  

Επεσήμανε ότι ο ρατσισμός, οι εκδηλώσεις μίσους και εκφοβισμού δεν αφορούν μόνο το σχολείο, τον μαθητή,  τον εκπαιδευτικό. «Αφορούν όλους μας: την πολιτεία, τους θεσμούς, τους γονείς, την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών. Και όλοι μας πρέπει  να δούμε αποφασιστικά τον δικό μας ρόλο για την οικοδόμηση κουλτούρας σεβασμού», συμπλήρωσε.

Επίσης, συνέχισε ο Επίτροπος, η προαγωγή της ενεργού πολιτότητας, η αποτελεσματική συμμετοχή των νέων ανθρώπων, σημαίνει καλύτερες κοινωνίες, σημαίνει πιο ανοικτές και πιο δημοκρατικές κοινωνίες, και πρόσθεσε πως όπως και το Συμβούλιο της Ευρώπης επισημαίνει: «η συμμετοχή των πολιτών αποτελεί τον πυρήνα της ίδιας της έννοιας της δημοκρατίας».

Συνεχάρη, τέλος, τα σχολεία που έλαβαν Βραβείο: Γυµνάσιο Φανερωµένης Λάρνακας , Γυµνάσιο Κοκκινοτριµιθιάς , ∆ηµοτικό Σχολείο Καϊµακλίου Γ΄(ΚΑ), Γυµνάσιο Καλογερόπουλου, Γυµνάσιο και Λύκειο Λευκάρων , ∆ηµοτικό Σχολείο Πολεµίου.