Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βιβλίο βιολογίας

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε αναφορά στο Βιβλίο Βιολογίας της Τρίτης Γυμνασίου που αφορά στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και το προγαμιαίο σεξ.

Συγκεκριμένα στο Κεφάλαιο «Ανακαλύπτοντας τον Κόσμο των Μικροβίων», στη σελίδα 68, στο οποίο οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώνονται για την αντισύλληψη και τις μεθόδους που μπορούν να προστατεύσουν από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, ο πρώτος φυσικός τρόπος αντισύλληψης έχει τον τίτλο «Εγκράτεια-Αγνότητα». Σημειώνεται μάλιστα πως η αποχή από την σεξουαλική δραστηριότητα προ του γάμου προσφέρει ποσοστό επιτυχίας 100% και είναι η μόνη απόλυτα αξιόπιστη μέθοδος. Σε άλλο σημείο αναγράφεται πως «στο πλαίσιο του γάμου, μόνο η αμοιβαία πιστή μονογαμική σχέση προσφέρει προστασία από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.

Στις αντιδράσεις και το σάλο που προκλήθηκε απάντηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου.

Οι οδηγίες που δίνονται για διδασκαλία στις τάξεις δεν συμπεριλαμβάνουν αυτή την συγκεκριμένη αποστροφή του βιβλίου και δεύτερο ότι το βιβλίο που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, μόλις τώρα έχει σημειωθεί ότι υπάρχει αυτή η αναφορά η οποία και στην επόμενη έκδοση έχουν δοθεί οδηγίες ούτως ώστε να διορθωθεί.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα το Υπουργείο Παιδείας αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αποχή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντισύλληψης και προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, και γι’ αυτό τον λόγο υπήρχε η αναφορά στο βιβλίο.