Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηεα

Δυο υπό κατασκευή φράγματα στη Λάρνακα επισκέφθηκε ο Υπουργός γεωργίας Κώστας Κάδης, συνοδευόμενος από τη Διευθύντρια του Τμήματος Υδάτων Παναγιώτα Χατζηγεωργίου και το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ανδρέα Γρηγορίου.

Πρόκειται για το φράγμα Τερσεφάνου και το φράγμα Αρχαγγέλου στην Αραδίππου, το οποίο είναι ένα από τα δυο αντιπλημμυρικά φράγματα που κατασκευάζονται στο δήμο.

Σύμφωνα με τον Κώστα Καδή, «με την κλιματική αλλαγή οι υδατικοί πόροι που συσσωρεύουμε με φυσικό τρόπο όλο ένα και περιορίζονται ενώ οι ανάγκες αυξάνονται άρα θα πρέπει να βρούμε τρόπου να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες αυτές+ μιλάμε για έργα εκατομμυρίων ευρώ που θα βελτιώσουν το υδάτικο ισοζύγιο και θα συμβάλουν στην προστασία των πολιτών».

Το φράγμα Τερσεφάνου είναι χωρητικότητας 4,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και θα αποθηκεύει ανακυκλωμένο νερό από το Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων της Λάρνακας, για την άρδευση της περιοχής.

Στο Δήμο Αραδίππου είναι υπό κατασκευή δυο αντιπλημμυρικά φράγματα, με στόχο την προστασία των κατοίκων, αλλά και για σκοπούς άρδευσης

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, «από την άλλη  στην στρατηγική του Υπουργείου μας είναι και η αντιμέτωπη των πλημμυρών .Δυο σημαντικά έργα υποδομής κατασκευάζονται στην Αραδίππου είναι τα φράγματα  Αρχαγγέλου και Καμμιτση».

Το φράγμα Αρχαγγέλου είναι χωρητικότητας 250 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού, ενώ το δεύτερο φράγμα, το φράγμα Καμμιτση, είναι χωρητικότητας ενός εκατομμυρίου κυβικών μέτρων νερού

Το φράγμα Τερσεφάνου αναμένεται να ολοκληρωθεί το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ τα αντιπλημμυρικά φράγματα στην Αραδίππου αρχές του 2024. Με το συνολικό κόστος κατασκευής τους να είναι 20 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η πληρότητα των φραγμάτων είναι στο 66% και ευχή όλων να υπάρξουν βροχοπτώσεις, αφού ο Δεκέμβριος ήταν τελικά ένας ξηρός μήνας.