Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Δελτίο Τύπου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου είναι «καθολική η ανησυχία των Κυπρίων» για το κόστος ζωής, αφού το 99% των ερωτηθέντων στην Κύπρο απάντησε ότι ο αυξανόμενο κόστος ζωής είναι η μεγαλύτερη ανησυχία τους, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 93%.

Ακολουθούν η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (94% στην Κύπρο, 82% στην ΕΕ).

Σημειώνεται ότι οι πρόσφατες κρίσεις «έχουν ενισχύσει την στήριξη των πολιτών για την ΕΕ», καθώς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, 72% θεωρούν ότι η συμμετοχή στην ΕΕ έχει ωφελήσει τη χώρα τους και 62% βλέπουν την ΕΕ θετικά (68% και 52% αντίστοιχα στην Κύπρο).

Όπως αναφέρεται, η στήριξη για την ΕΕ παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, «αν και το ποσοστό στην Κύπρο είναι αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και οι πολίτες περιμένουν από την ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση λύσεων για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών κρίσεων».

Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, προστίθεται, περισσότεροι από επτά στους δέκα ερωτηθέντες ανησυχούν για την αύξηση του κόστους ζωής, «με τα χειρότερα αποτελέσματα» να παρατηρούνται στην Ελλάδα (100%), την Κύπρο (99%), την Ιταλία και την Πορτογαλία (98% και για τις δύο χώρες). Οι αυξανόμενες τιμές, μεταξύ άλλων για την ενέργεια και τα τρόφιμα, γίνονται αισθητές σε όλες τις κοινωνικές και δημογραφικές κατηγορίες, ανεξαρτήτως π.χ. φύλου ή ηλικίας, ή  εκπαιδευτικού και κοινωνικού-επαγγελματικού προφίλ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών με 82% είναι η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (94% στην Κύπρο). Σε επίπεδο ΕΕ, τρίτη κατά σειρά ανησυχία αποτελούν η κλιματική αλλαγή και η εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία σε άλλες χώρες (81%). Η μετανάστευση, ωστόσο, «απασχολεί ιδιαίτερα τους Κύπριους πολίτες», όπου αποτελεί την τρίτη πιο διαδεδομένη ανησυχία με ποσοστό 93% στην Κύπρο, ακολουθούμενη από την κλιματική αλλαγή με 89%.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες περιμένουν από την ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση λύσεων για να μετριαστούν οι πολλαπλασιαζόμενες επιπτώσεις των αλυσιδωτών κρίσεων που έχουν πλήξει την ήπειρο. «Για την ώρα, οι Ευρωπαίοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μόνο ένας στους τρεις ερωτηθέντες βλέπει θετικά τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής», αναφέρεται. «Τα αποτελέσματα είναι ακόμη αρνητικότερα στην Κύπρο, όπου μόνο ένας στους πέντε ερωτηθέντες απάντησε θετικά», προστίθεται.

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση των πολιτών, η έρευνα δείχνει ότι οι επιπτώσεις από τις αλλεπάλληλες κρίσεις γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές. Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της ΕΕ (46%) δηλώνει ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει ήδη μειωθεί λόγω των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, των συνεπειών του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και του αυξανόμενου κόστους ζωής. Στην Κύπρο, το ποσοστό αυτό φτάνει το 70%. Ένα επιπλέον 39% (18% για την Κύπρο), δεν έχουν δει ακόμη το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται, αλλά αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος, δημιουργώντας μια μάλλον ζοφερή προοπτική για το 2023. Παρατηρείται ακόμη αύξηση εννέα μονάδων από 30% σε 39% σε επίπεδο ΕΕ από το φθινόπωρο του 2021, του ποσοστού των πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πληρωμής λογαριασμών «τις περισσότερες φορές» ή «μερικές φορές». Στην Κύπρο υπήρξε αύξηση οκτώ μονάδων, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 59%.

«Είναι λογικό οι άνθρωποι να ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος ζωής, καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Τώρα είναι η ώρα να πετύχουμε απτά αποτελέσματα, να τιθασεύσουμε τους λογαριασμούς μας, να περιορίσουμε τον πληθωρισμό και να καταφέρουμε να πετύχουμε ανάπτυξη στις οικονομίες μας. Πρέπει να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα μέλη των κοινωνιών μας», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Αναφέρεται επίσης ότι το 53% των Κυπρίων επέλεξαν ως πρώτη προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, δεύτερη την υποστήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (44%) και τρίτο το ζήτημα της καταπολέμησης την φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (41%). Οι Ευρωπαίοι πολίτες στο σύνολο τους, θέλουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (37%). Η δημόσια υγεία παραμένει σημαντική για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες (34%), όπως και η συνεχιζόμενη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (31%). Η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (31%) είναι επίσης ψηλά στον κατάλογο των Ευρωπαίων πολιτών.

Όπως αναφέρεται, «οι πρόσφατες κρίσεις και ιδιαίτερα ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ενισχύουν την υποστήριξη των πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», με το 62% να βλέπουν θετικά την συμμετοχή στην ΕΕ, «το οποίο αποτελεί ένα από τα υψηλότερα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί από το 2007». Το ποσοστό των ερωτηθέντων στην Κύπρο φτάνει το 52%. Τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (66%) θεωρούν σημαντική την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, ενώ το 72% πιστεύει ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ. Στην Κύπρο το 54% αξιολογούν ως σημαντική την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ ενώ 68% είναι το ποσοστό των Κυπρίων που θεωρεί ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ιδιότητα του κράτους μέλους.

Στο πλαίσιο αυτό, η «ειρήνη» επανέρχεται στο μυαλό των πολιτών ως ένας από τους βασικούς και θεμελιώδεις λόγους της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής  Ένωσης: Το 36% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι η συμβολή της ΕΕ στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας είναι τα κύρια οφέλη της ένταξης σε αυτήν, μια αύξηση έξι μονάδων από το φθινόπωρο του 2021. Αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο στην Κύπρο και φτάνει το 45%. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν επίσης ότι η ΕΕ διευκολύνει την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών (35%) και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη (30%).

Σημειώνεται ότι το Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το φθινόπωρο του 2022 διεξήχθη μεταξύ 12 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου 2022 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Στην έρευνα πήραν μέρος συνολικά 26.431 Ευρωπαίοι και τα αποτελέσματα σε επίπεδο ΕΕ σταθμίστηκαν ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού της κάθε χώρας. Στην Κύπρο συμμετείχαν 505 άτομα μέσω προσωπικής συνέντευξης.

 

 

2