Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μαρίνος Σιζόπουλος Κωστής Ευσταθίου

Με αμείωτη ένταση μαίνεται η εσωκομματική διαμάχη στην ΕΔΕΚ μετά τις διαγραφές επτά μελών του κόμματος.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η ενημέρωση των επηρεαζόμενων για τις διαγραφές για γίνει με δύο τρόπους, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μέσω επιστολής.

Ερωτηθείς κατά πόσο ζητήθηκε η άποψη των διαγραφέντων, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος.

«Υπάρχουν στο συγκεκριμένο άρθρο του καταστατικού έξι συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου σε περίπτωση που οποιοδήποτε μέλος παραβιάζει αυτές τις πρόνοιες υπάρχει αυτόματη ενεργοποίηση της εφαρμογής του καταστατικού. Η συγκεκριμένη πρόνοια ενεργοποιήθηκε και άλλες φορές και στο παρελθόν και το 2013, το 2016 και το 2021» εξήγησε.

Αναφερόμενος στον Κωστή Ευσταθίου είπε ότι δεν θα συμμετέχει στην κοινοβουλευτική ομάδα σημειώνοντας ότι η κοινοβουλευτική έδρα λογικά ανήκει στην ΕΔΕΚ. «Δυστυχώς όπως διαπιστώθηκε και στο παρελθόν απ’ αυτούς που είτε εγκατέλειψαν τα κόμματα τους είτε ανεξαρτητοποιήθηκαν, δεν υπήρξε η απαιτούμενη ευαισθησία για να παραδώσουν την έδρα στο κόμμα. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί η έδρα. Το θέμα είναι ότι η εκλογή δεν γίνεται ως ανεξάρτητος, γίνεται ως συνδυασμός».

«Ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει. Εμείς προχωρούμε με βάση το καταστατικό. Από τη στιγμή που κάποιος θέλει να λέει ότι είναι στέλεχος ενός κόμματος οφείλει να σέβεται και το καταστατικό και τις αποφάσεις τις πλειοψηφίας» επεσήμανε.  

Όσον αφορά τον κ. Ευσταθίου ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι έχει κληθεί κατ’ επανάληψη στα συλλογικά όργανα του κόμματος αλλά δεν παρουσιάζεται. «Αυτό που παραπονιέται το τελευταίο διάστημα είναι ότι δεν καλείται στην κοινοβουλευτική ομάδα. Στην κοινοβουλευτική ομάδα καλείτο συστηματικά και δεν παρουσιαζόταν. Όταν δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τον Πρόεδρο του κόμματος που είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και έχει την ευθύνη της πρόσκλησης, πώς θα αναγνωρίσει την πρόσκληση που θα του στείλω; Όλα αυτά είναι φθηνές δικαιολογίες προφάσεις εν αμαρτίες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δεν περίμενε την απόφαση του κόμματος για τις Προεδρικές εκλογές και μετά να καθορίσει τη δική του θέση. Εξήγγειλε τη στήριξη προς τον κ. Κολοκασίδη πολύ πριν τα συλλογικά όργανα του κόμματος αποφασίσουν ποιον θα υποστηρίξουν» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

επιστολή Κωστής Ευσταθιου

 

Κωστής Ευσταθίου: «Δεν παραδίδω την έδρα - Δεν είμαι μέλος της ΕΔΕΚ του Σιζόπουλου»

Ο τέως -πλέον- βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου μιλώντας στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι, ανέφερε ότι έλαβε την επιστολή με την οποία δεν είναι πλέον μέλος «της ΕΔΕΚ του Σιζόπουλου».

«Θα είμαι βουλευτής Λευκωσίας, διαγεγραμμένος βουλευτής ΕΔΕΚ, θα συνεχίσω να εκπροσωπώ τις Αρχές του σοσιαλισμού, του πανανθρωπισμού, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του πατριωτικού ρεαλισμού του Βάσου Λυσσαρίδη. Αυτά δηλαδή που πρέσβευε η ΕΔΕΚ μέχρι πριν από μερικούς μήνες όταν αποφάσισε να τα διαγράψει για να υποστηρίξει τον υποψήφιο ο οποίος κατά τη γνώμης της θα την οδηγήσει στην αναρρίχηση στην εξουσία για να πάρει 1-2 Υπουργεία» δήλωσε.  

Ερωτηθείς κατά πόσο θα παραδώσει την κοινοβουλευτική έδρα, ο κ. Ευσταθίου απάντησε «δεν την παραδίδω». «Έχω εκλεγεί με βάση τις αρχές και τις αξίες της ΕΔΕΚ. Αυτές τις αξίες υπηρέτησα και υπηρετώ. Για αυτό άλλωστε και υποστηρίζω την υποψηφιότητα του Γιώργου Κολοκασίδη» επεσήμανε.  

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε επίσης ότι , «αυτοί που έχουν κάνει στροφή προς τα δεξιά και υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Χριστοδουλίδη να έχουν την ειλικρίνεια να πουν ότι δεν εκπροσωπούν τον σοσιαλισμό και την ιδεολογία της ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη. Εγώ παραμένω πιστός και εξακολουθώ να τα εκπροσωπώ».

Αναφερόμενος στη διαγραφή του υποστήριξε ότι πρόκειται για προειλημμένη απόφαση και δεν σχετίζεται άμεσα με την απόφασή του για υποστήριξη της υποψηφιότητας του κ. Κολοκασίδη.