Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χάρι Μέγκαν Μάρκλ

Στη «στερεοτυπική» αντιμετώπιση της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ από τη βασιλική οικογένεια και στο φόβο των μελών της ότι η Αμερικανίδα ηθοποιός «θα έκλεβε τα φώτα της δημοσιότητας» απέδωσε εν μέρει ο πρίγκιπας Χάρι τα προβλήματα που οδήγησαν στο Megxit και τα όσα αποκαλύπτει στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Ρεζέρβα», που κυκλοφορεί την Τρίτη.

Σε μια συνέντευξη διάρκειας 95 λεπτών με τον φίλο του δημοσιογράφο Τομ Μπράντμπι που προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής από το βρετανικό κανάλι ITV, ο δούκας του Σάσεξ είπε ότι ήλπιζε πως ο ίδιος και η Μέγκαν θα τα πήγαιναν καλά με τον αδερφό του Γουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον, νυν πρίγκιπα και πριγκίπισσα της Ουαλίας.

«Αλλά πολύ γρήγορα έγινε Μέγκαν εναντίον Κέιτ. Και αυτό, όταν προβάλλεται τόσο δημόσια, δεν μπορείς να κρυφτείς από αυτό», είπε ο πρίγκιπας Χάρι.

Συνέχισε λέγοντας ότι η αρνητική στερεοτυπική αντιμετώπιση της Μέγκαν, ως διαζευγμένης, μικτής φυλετικής καταγωγής, Αμερικανίδας ηθοποιού, ενισχύθηκε από τον αρνητικό Τύπο. Αποκάλυψε δε πως ο Γουίλιαμ, αν και ποτέ δεν προσπάθησε να του αλλάξει γνώμη για τον γάμο με τη Μέγκαν «εξέφρασε κάποιες ανησυχίες» προειδοποιώντας τον πως θα ήταν «πραγματικά δύσκολο» για τον ίδιο.

«Ακόμα μέχρι σήμερα δεν καταλαβαίνω για ποιο κομμάτι μιλούσε. Αλλά ίσως, ξέρεις, ίσως προέβλεψε ποια θα ήταν η αντίδραση του βρετανικού Τύπου», σχολίασε.

Όπως είχε αποκαλυφθεί από τα αποσπάσματα της συνέντευξης που δόθηκαν στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες, ο πρίγκιπας Χάρι απάντησε στο ερώτημα για την προσωπική φύση των αποκαλύψεων στο βιβλίο του, λέγοντας ότι ο κόσμος δεν κατανοεί πως η οικογένειά του διέρρεε αρνητικές ιστορίες για τη Μέγκαν.

Κατηγόρησε ξανά τις ταμπλόιντ εφημερίδες ότι θέλουν να προκαλούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες φιλονικίες γίνεται, αλλά και «ορισμένα μέλη» της βασιλικής οικογένειας για τη συνεργασία τους με τις εφημερίδες αυτές. «Αυτά τα συγκεκριμένα μέλη έχουν αποφασίσει να κοιμηθούν με τον διάβολο», είπε.

Πρόσθεσε ότι αντιμετώπισε «πολλά, πολλά χρόνια ψεμάτων να λέγονται για μένα και για την οικογένειά μου» και αποκάλυψε πως ο πατέρας του τού είχε πει ότι η προσπάθεια να αλλάξει τις ταμπλόιντ εφημερίδες ήταν «πιθανότατα αποστολή αυτοκτονίας».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Χάρι ακούγεται να διαβάζει αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του. Μεταξύ αυτών και ένα που στην ουσία κατηγορεί τη μητριά του Καμίλα για διαρροή στον Τύπο μιας ιδιωτικής συνομιλίας της με τον Γουίλιαμ.

Είπε επίσης ότι θέλει μια οικογένεια, όχι έναν θεσμό, αλλά εξέφρασε αμφιβολία αν οι δικοί του μπορούν να κάνουν το διαχωρισμό αυτό, κατηγορώντας τους πως απέρριπταν ως φαντασιώσεις τις ανησυχίες του για την αρνητική αντιμετώπιση του ιδίου, της Μέγκαν και του γιου τους, με αποτέλεσμα «να φοβόμαστε για τη ζωή μας».

Εξέφρασε παρόλα αυτά την ελπίδα για συμφιλίωση με τον πατέρα και τον αδερφό του, λέγοντας πως το βιβλίο δεν έχει πρόθεση να «πληγώσει» τον βασιλιά και τον διάδοχο: «Η συγχώρεση είναι 100% μια πιθανότητα, διότι θα ήθελα να πάρω πίσω τον πατέρα μου. Θα ήθελα να έχω τον αδερφό μου πίσω».

Συμπλήρωσε όμως πως αυτή τη στιγμή «δεν τους αναγνωρίζω, όπως και αυτοί πιθανότατα δεν αναγνωρίζουν εμένα» και πρόσθεσε πως «δεν έχουν δείξει απολύτως καμία βούληση να συμφιλιωθούμε μέχρι αυτό το σημείο». Αρνήθηκε πως η ειλικρίνεια «καίει γέφυρες» και διερωτήθηκε πώς η σιωπή θα κάνει τα πράγματα καλύτερα.

Αναφερόμενος στην πρώτη αποκάλυψη από το βιβλίο, για τον τσακωμό με τον αδερφό του το 2019 που προκάλεσε τον τραυματισμό του στην πλάτη, ο πρίγκιπας Χάρι είπε ότι είδε στον Γουίλιαμ στο συγκεκριμένο περιστατικό έναν διαφορετικό βαθμό εκνευρισμού από τον συνηθισμένο: «Είδα την κόκκινη ομίχλη σε εκείνον».

Ο πρίγκιπας Χάρι αναφέρθηκε και στον συναισθηματικό και ψυχικό αντίκτυπο του θανάτου της μητέρας του. Μιλώντας για το πέρασμά του από τη σήραγγα όπου σκοτώθηκε η πριγκίπισσα Νταϊάνα είπε ότι «είναι απλώς ένα σύντομο, απλό, καθόλου σύνθετο τούνελ - κανένας λόγος να πεθάνει κάποιος μέσα του».

Αν και αμφισβήτησε, όπως και στο βιβλίο του, τα επίσημα πορίσματα για το δυστύχημα, με την ευθύνη να αποδίδεται στον μεθυσμένο οδηγό, είπε πως δε βλέπει νόημα στο να ανοίξει ξανά η έρευνα. Κατέστησε σαφές πάντως ότι πιστεύει πως ο οδηγός Ανρί Πολ τυφλώθηκε στο τιμόνι από τα φλας των παπαράτσι που ακολουθούσαν το όχημα. «Οι άνθρωποι που πρωτίστως ήταν υπαίτιοι για αυτό, τη γλίτωσαν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο ερώτημα τι θα συνέβαινε αν οι παπαράτσι δεν κυνηγούσαν το αυτοκίνητο της μητέρας του, απάντησε «το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο».

Αναφέρθηκε επίσης στην ενοχή που αισθανόταν όταν δεν μπορούσε να δείξει τα συναισθήματά του ενώ η χώρα θρηνούσε και έκλαιγε για το χαμό της μητέρας του.

Στο ερώτημα αν θα παραστεί στην τελετή στέψης του πατέρα του το Μάιο, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι «πολλά μπορούν να συμβούν από τώρα μέχρι τότε». Σχολίασε επίσης ότι ο βασιλιάς Κάρολος δυσκολεύθηκε στο να είναι γονέας, αλλά «προσπάθησε». Αποκάλυψε πως ο Κάρολος απολογήθηκε διότι δεν είχε προσφέρει νωρίτερα βοήθεια στον γιο του, όταν εκείνος του μίλησε για προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε.

Ο δούκας του Σάσεξ έχει παραχωρήσει ακόμα δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις, στο αμερικανικό δίκτυο CBS, που προβλήθηκε επίσης αργά την Κυριακή και στην εκπομπή Good Morning America για το πρωί της Δευτέρας. Την Τρίτη θα εμφανιστεί ως προσκεκλημένος σε δημοφιλές talk show του CBS.