Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Πίσω στο νοσοκομείο Αθαλάσσας μεταφέρεται ο 40χρονος ο οποίος απέδρασε χθες το απόγευμα, θέτοντας σε συναγερμό την Αστυνομία και τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους.

Ο 40χρονος παραδόθηκε σήμερα το απόγευμα στις Κεντρικές Φυλακές, ενώ στη συνέχεια ειδοποιήθηκε η Αστυνομία όπου και συνέλαβε τον 40χρονο βάσει του δικαστικού εντάλματος που εκκρεμούσε εναντίον του. Αφού κατηγορήθηκε γραπτώς, οδηγήθηκε και παραδόθηκε εκ νέου στο χώρο υποχρεωτικής του νοσηλείας.

Υπενθυμίζεται ότι  40χρονος είχε διαγνωστεί και θετικός στον κορωνοϊό, ενώ χθες το απόγευμα κατάφερε να σπάσει την πόρτα του θαλάμου που κρατείτο και εξαφανίστηκε, με τις έρευνες να στρέφονται σε διάφορα επίπεδα, τόσο αναφορικά με τις συνθήκες απόδρασης, όσο και για την ευθύνη φύλαξης του.

Ο δραπέτης βρισκόταν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας με διάταγμα υποχρεωτικής νοσηλείας, ενώ ήταν υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές.
Στην όλη υπόθεση ωστόσο προκύπτουν μεγάλα και σημαντικά αναπάντητα ερωτηματικά, με κυριότερο του ποιος ήταν υπεύθυνος για την φύλαξη του κατά την ώρα που αυτός κατάφερε να σπάσει την πόρτα και να αποδράσει.

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, αναφύεται εκ νέου το ζήτημα που προέκυψε το τελευταίο διάστημα με τις κεντρικές φυλακές, καθώς τόσο η διευθύντρια όσο και η υποδιευθύντρια βρίσκονται με αναρρωτική αδεία, και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μην έχει λάβει ακόμη οποιαδήποτε απόφαση για το φλέγον αυτό ζήτημα.

«Δεν είναι ευθύνη της Αστυνομίας»

Το γεγονός πως την ευθύνη φύλαξης υπόδικων έχουν οι Κεντρικές Φυλακές και όχι η Αστυνομία εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας από το «Μέρα Μεσημέρι». 

Ανέφερε ωστόσο πως η Δύναμη εξαπέλυσε από την πρώτη στιγμή ανθρωποκυνηγητό για εντοπισμό του, ενώ αναφορικά με τα αδικήματα που τον οδήγησαν στις Φυλακές, έχουν να κάνουν με βία στην οικογένεια.

Δεν υπήρχε φρούρηση

Έντονος εμφανίστηκε στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» ο πρόεδρος του Κλάδου Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ, Ανδρέας Ανδρέου, επικαλούμενος την νομοθεσία που λέει ξεκάθαρα πως την ευθύνη φρούρησης τέτοιων περιστατικών έχουν οι ίδιες οι Κεντρικές Φυλακές.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρχε φρουρός την ώρα που ο 40χρονος έσπασε την πόρτα και απέδρασε, ο κ. Ανδρέου απάντησε: «Δεν υπήρχε κανένας».

Τόνισε παράλληλα πως δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια περιστατικά λαμβάνουν χώρο στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, με νοσηλευτές μάλιστα να πέφτουν θύματα επίθεση από υπόδικους που στέλνονται με διάταγμα υποχρεωτικής νοσηλείας. Ένα φαινόμενο που κατά τον ίδιο πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί σοβαρά από τους αρμόδιους.

Τμήμα Φυλακών: Το Νοσοκομείο Αθαλάσσας είχε την ευθύνη φύλαξης του υπόδικου που διέφυγε

Το Τμήμα Φυλακών, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τον υπόδικο που διέφυγε χθες από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, αναφέρει ότι την ευθύνη φύλαξής του φέρει το ίδιο το νοσηλευτήριο.

«Την ευθύνη φύλαξης των νοσηλευόμενων στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας φέρει το ίδιο το νοσηλευτήριο, εκτός εάν στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου το οποίο εφαρμόζεται από το 2016 ζητηθεί από το νοσηλευτήριο η περιμετρική φρούρηση του κρατούμενου, μετά από την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Κάτι που δεν έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση», αναφέρεται.

Σημειώνει επίσης ότι ο υπόδικος μετά από επικοινωνία του με το Τμήμα Φυλακών, παραδόθηκε οικειοθελώς στην Αστυνομία.