Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Θεοφάνεια Λάρνακα
*Φωτογραφία αρχείου

Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη γιόρτασε η Κύπρος τα Θεοφάνεια. Αγιασμός των υδάτων, από τον επίσημο εορτασμό στην Κάτω Πάφο, ως τη Λάρνακα και την ελεύθερη Αμμόχωστο. Δεκάδες τολμηροί κολυμβητές βούτηξαν για τον Τίμιο Σταυρό. Καλή φώτιση σε ψυχές και πατρίδες, η ευχή της Αννίτας Δημητρίου.

«Καλή φώτιση σε ψυχές και πατρίδες», ευχήθηκε η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, κατά τον επίσημο εορτασμό των Αγίων Θεοφανίων, που έγινε με όλες τις τιμές, και με παραδοσιακή λαμπρότητα και κατάνυξη, στην Κάτω Πάφο. 

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος

Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, που τελέστηκε στον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων, προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, ενώ παρέστησαν αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, οι τοπικές, εκκλησιαστικές και στρατιωτικές αρχές.

Ακολούθως, σχηματίστηκε η καθιερωμένη πομπή, η οποία κατέληξε, με συνοδεία από τις Φιλαρμονικές της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας Κύπρου, στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

Εκεί τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων και έγινε η καθιερωμένη κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. 

Στα παγωμένα νερά βούτηξαν, για την ανάσυρση του Τιμίου Σταυρού, δεκάδες κολυμβητές, ντόπιοι και ξένοι, μεταξύ των οποίων και δυο γυναίκες, η Λαρίσα και η Μαρίνα από την Ουκρανία, οι οποίες αψήφησαν το κρύο για να τηρήσουν την θρησκευτική παράδοση.

Πρόεδρος της Βουλής Θεοφάνια
Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά σε όλο τον κόσμο», με την ελπίδα ότι την επόμενη χρονιά, όλη η Κύπρος θα γιορτάσει τα Θεοφάνια ελεύθερη.

Τελετές αγιασμού των υδάτων και κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στα λιμανάκια στο Λατσί και τον Άγιο Γεώργιο Πέγειας, στην Χλωρακα, καθώς και στο λιμανάκι του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας.

Με λαμπρότητα η γιορτή της Χριστιανοσύνης στη Λάρνακα

Την προ πανδημίας εποχή θύμιζαν σήμερα τα Θεοφάνια στη Λάρνακα.

Η πόλη του Ζήνωνα γιόρτασε την ημέρα των Φώτων με κάθε λαμπρότητα και στην παρουσία πλήθους κόσμου.

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκταρίου και στην παρουσία κρατικών και τοπικών αξιωματούχων, και πολλών πιστών.

Λάρνακα Θεοφάνεια
Ιερός Ναός Αγίου Λαζάρου, Λάρνακα

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε πομπή προς το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων με τελικό προορισμό την αποβάθρα του λιμανιού, όπου από νωρίς το πρωί είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσει τον καθαγιασμό των υδάτων.

Έχοντας ως σύμμαχο τον ηλιόλουστο καιρό κολυμβητές κάθε ηλικίας βούτηξαν στο νερό για να πάρουν τον Τίμιο Σταυρό, την ώρα που οι ναυτοπρόσκοποι της Λάρνακας είχαν δημιουργήσει ένα όμορφο σκηνικό μέσα από βάρκες γύρω από την αποβάθρα.

Εντυπωσιακό και το θέαμα της απελευθέρωσης περιστεριών, από τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου.

Ένα έθιμο που παραπέμπει στην εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος, με τη μορφή περιστεριού, κατά την Βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη Ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή.

Θεοφάνεια Λάρνακα
*Φωτογραφία αρχείου

Το παρών τους στην εορτή των Θεοφανίων στη Λάρνακα έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, βουλευτές της επαρχίας, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης.

Με μεγαλοπρέπεια τα Θεοφάνεια στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου

Με μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια στην Αγία Νάπα.

Το πρωί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας, από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Κκαρά.
 
Μετά τη Θεία Λειτουργία σχηματίστηκε πομπή με κατεύθυνση το λιμανάκι της πόλης, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει την τελετή καθαγιασμού των υδάτων και τους κολυμβητές, οι οποίοι, αψηφώντας το κρύο, βούτηξαν στη θάλασσα για να πάρουν να πάρουν τον Τίμιο Σταυρό και να ευλογηθούν από τη Χάρη Του.

Θεοφάνια Αγία Νάπα.
Θεοφάνεια στην Αγία Νάπα

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, ο οποίος έστειλε τα δικά του μηνύματα.

 Στον Δήμο Παραλιμνίου, στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού έγινε στην παραλία δίπλα από το εξωκλήσι του Αποστόλου Ανδρέα, στην περιοχή Νησιά στον Πρωταρά στην παρουσία δεκάδων πολιτών, ντόπιων και ξένων.

Στα παγωμένα νερά βούτηξαν, μικροί και μεγάλοι για να πάρουν τον Τίμιο Σταυρό.

Τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού τελέστηκε και στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, στο αλιευτικό καταφύγιο και την Μαρίνα Παραλιμνίου.

Με λαμπρότητα γιόρτασε και ο Δήμος Γερμασόγειας τα Θεοφάνια.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, στην παρουσία πλήθους πιστών.

Ακολούθησε πορεία, υπό τους ήχους φιλαρμονικής, προς την αποβάθρα στην παραλία.

Δεκάδες πολίτες αψήφησαν το κρύο και βούτηξαν στη θάλασσα για να πάρουν τον Σταυρό.

Στο σιντριβάνι του πάρκου Ακροπόλεως στον Στρόβολο έγινε, συμβολικά, η κατάδυση του Σταυρού, στη Λευκωσία.

Θεοφάνεια Παραλίμνι
Θεοφάνεια στο Παραλίμνι

Ο καθαγιασμός των υδάτων τελέστηκε από τον Χωρεπίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο και τους ιερείς του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως.

Δεκάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν μετά την πανηγυρική λειτουργία στο Πάρκο Ακροπόλεως για να παρακολουθήσουν την τελετή, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Στροβόλου, στην παρουσία του Δημάρχου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους.

Στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού, επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Ναός Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Κλήρου, στον οποίο τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, της οποίας προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής  Ησαΐας.

Ακολούθως, τελέστηκε στο φράγμα της Κλήρου η τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού και του αγιασμού των υδάτων στην παρουσία των αξιωματικών και οπλιτών της 2ης Μεραρχίας Πεζικού Κλήρου, κληρικών και λαϊκών.

Μνήμες από τις ημέρες λευτεριάς

Μνήμες από τις ημέρες της λευτεριάς, πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, ξύπνησαν όσα διαδραματίστηκαν σήμερα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας και στον Άγιο Θύρσο, στη σκλαβωμένη χερσόνησο της Καρπασίας.

Μπορεί εδώ και 48 χρόνια η Κύπρος να είναι μοιρασμένη στα δύο, ωστόσο η κατοχή δεν εμπόδισε τους Καρπασίτες να μεταβούν στην κατεχόμενη χερσόνησό τους, για να τελέσουν, μαζί με τους εγκλωβισμένους, τη Θεία Λειτουργία και να γιορτάσουν τα Άγια Θεοφάνια.

Δεκάδες ήταν οι πρόσφυγες από την Αγία Τριάδα και τα γύρω χωριά, οι οποίοι μετέβησαν οργανωμένα ή και μόνοι τους στην κατεχόμενη Καρπασία, και μαζί με τους εγκλωβισμένους κατέκλυσαν την σκλαβωμένη εκκλησία της Αγίας Τριάδας, για να συμμετέχουν στα ιερά μυστήρια.

Της Θείας Λειτουργίας, που διήρκησε σχεδόν δύο ώρες, προέστη ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε ο καθαγιασμός των υδάτων και έγινε η καθιερωμένη κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, στην παραλία του χωριού Άγιος Θύρσος.

Αρκετοί νεαροί, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αψήφησαν τον κρύο και βούτηξαν στα παγωμένα νερά της κατεχόμενης Καρπασίας, για την ανάσυρση του Τιμίου Σταυρού.

Στη συνέχεια οι πρόσφυγες και οι ελάχιστοι Ελληνοκύπριοι που ζουν εγκλωβισμένοι στην Καρπασία, έκοψαν μαζί τη βασιλόπιτα για το καλό του 2023.

Κοινή η ευχή στο μυαλό τους και η προσευχή στην καρδιά τους, να μπορέσουν να ζήσουν ξανά μονιασμένοι στα χωριά τους, αφού πρώτα ελευθερωθεί η πατρίδας μας.

 

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος
Πρόεδρος της Βουλής Θεοφάνια
Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου
Θεοφάνεια Λεμεσός.
Θεοφάνεια στη Λεμεσό
Λάρνακα Θεοφάνεια
Ιερός Ναός Αγίου Λαζάρου, Λάρνακα
Θεοφάνεια Λάρνακα
*Φωτογραφία αρχείου
Θεοφάνια Αγία Νάπα.
Θεοφάνεια στην Αγία Νάπα
Θεοφάνεια Παραλίμνι
Θεοφάνεια στο Παραλίμνι