Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Με ελάχιστες διαφοροποιήσεις ήσσονος σημασίας, στο τραπέζι του διαλόγου, θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα, Κωνσταντίνος Πετρίδης και Νατάσα Πηλείδου, ενώπιον των συντεχνιών στης ΑΗΚ.
Το πρωί και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, συζήτησαν με τον υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο, διαδικαστικά θέματα σε ότι αφορά, την ατζέντα της κοινής συνάντησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες επαναφέρουν τις απειλές για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις χθες βράδυ του υπουργού εργασίας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος δήλωσε «ευελπιστώ ότι αφού λάβω κάποια πληροφόρηση την οποία αναμένω, από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, την ερχόμενη εβδομάδα, κάποια στιγμή θα συναντηθούμε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Σύμφωνα, με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί ενημέρωσαν τον Κυριάκο Κούσιο, για τις θέσεις της κυβέρνησης επί των αιτημάτων των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ό,τι αφορά το μεγάλο αγκάθι της διαφοράς, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και απορρίπτουν τα περί παρεμπόδισης εισδοχής της ΑΗΚ στις ΑΠΕ και θεωρούν ότι η θέση τους αποσκοπεί στη διασφάλιση του μονοπωλιακού καθεστώτος της Αρχής.
Σε ό,τι αφορά στην στελέχωση, Πετρίδης και Πηλείδου, τόνισαν πως έχουν εγκριθεί 148 θέσεις και σημείωσαν, πως είναι αχρείαστη η δημιουργία επιπλέον 375 νέων θέσεων.
Ενώ σε ό,τι αφορά στη Δεκέλεια, υποστηρίζουν πως ήδη η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την ΕΕ, παρέκκλιση ώστε να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται οι συγκεκριμένες μονάδες και επομένως το συγκεκριμένο θέμα οδεύει προς επίλυση.
Ωστόσο, με αυτές τις κυβερνητικές θέσεις φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο να αποφευχθούν νέες κινητοποιήσεις και η λήψη απεργιακών μέτρων. Καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΟΠΑΗ, Κυριάκο Ταφούνα οι όροι που θέτουν τα υπουργεία σε ότι αφορά τη δραστηριοποίηση της ΑΗΚ σε ΑΠΕ, δεν αφήνουν περιθώρια, τουλάχιστον σύντομα, στην ΑΗΚ για να δραστηριοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα. Παραπέμποντας το θέμα στις ελληνικές καλένδες.