Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σέρβοι

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς προέτρεψε τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο να τερματίσουν τις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης της Πρίστινα, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα έχουν ασυλία από δίωξη, δήλωσε Σέρβος αξιωματούχος την Τετάρτη.

"Λάβαμε εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι κανένας από τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις και που συμμετείχαν σε οδοφράγματα δεν θα διωχθεί ή θα συλληφθεί", δήλωσε ο Πέταρ Πέτκοβιτς, επικεφαλής του κυβερνητικού γραφείου της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο, σε διάσκεψη Τύπου.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, αλλά η Σερβία και οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αρνήθηκαν να το αναγνωρίσουν και οι πινακίδες κυκλοφορίας τους εξακολουθούν να εκδίδονται από τη Σερβία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση μεσολαβούν στις συνομιλίες για την επίλυση εκκρεμών διμερών ζητημάτων.

"Λάβαμε επίσης εγγυήσεις ότι οι Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου δεν θα έρθουν στη σερβική πλειοψηφία βόρεια του Κοσσυφοπεδίου χωρίς τη συγκατάθεση του διοικητή της KFOR και των εκπροσώπων του τοπικού πληθυσμού", είπε ο Πέτκοβιτς, αναφερόμενος στην ειρηνευτική δύναμη υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Οι διμερείς εντάσεις αυξήθηκαν από τον περασμένο μήνα, όταν οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους σε κρατικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να αντικαταστήσει τις πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων σερβικής έκδοσης.

Οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έχουν υψώσει οδοφράγματα και έχουν αποκλείσει δρόμους για περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη του πρώην αστυνομικού Ντέγιαν Πάντιτς από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου. Η απελευθέρωσή του ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών.

Ο Βούτσιτς κάλεσε τους Σέρβους στο βορρά να απομακρύνουν τα οδοφράγματα, πρόσθεσε ο Πέτκοβιτς.

Ο Βούτσιτς και οι εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου θα συναντηθούν την Τετάρτη το βράδυ κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και θα ανακοινώσουν εάν θα αφαιρεθούν τα οδοφράγματα, είπε ο Πέτκοβιτς.

Νωρίτερα την Τετάρτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψαν σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές στην αντιπαράθεση.