Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γεσυ

Οικονομικά βιώσιμο για τα επόμενα 10 χρόνια το Γενικό Σύστημα Υγείας.

Αυτό προκύπτει από την πρώτη αναλογιστική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας γνωστοποίησε από το στούντιο του ΑΝΤ1 και την εκπομπή Μέρα Μεσημέρι ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.


Διευθυντής ΟΑΥ- Ανδρέας Παπακωνσταντίνου 

Το 22 μας αφήνει με την πρώτη αναλογιστική μελέτη,  μετά την εφαρμογή ου ΓΕΣΥ λέει ότι την επόμενη δεκαετία το σύστημα είναι οικονομικά βιώσιμο. παρόλο που είχαμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να εντάξουμε και νοσηλευτήρια και γιατρούς κλπ. το σύστημα είναι βιώσιμο είναι πολύ θετικά νέα.


Ταυτόχρονα ο κύριος Παπακωνσταντίνου προέβη σε εξαγγελίες ενόψει του 2023, ανακοινώνοντας την ένταξη στο σύστημα και τρίτου κέντρου αποκατάστασης καλύπτοντας πλέον τις ανάγκες των ασθενών σε τρεις επαρχίες: Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό.

Διευθυντής ΟΑΥ- Ανδρέας Παπακωνσταντίνου

Ουσιαστικά αυτά τα τρία είναι τα κέντρα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Είναι μία πολύ θετική εξέλιξη για να ολοκληρώνεται η θεραπεία. Θα ξεκινήσουμε με συγκεκριμένα περιστατικά που είναι τα βαριά περιστατικά και θα εξελίξουμε αυτό το θεσμό σε πιο ελαφριάς μορφής σταδιακά.

Η παραπομπή του ασθενούς στο κέντρο αποκατάστασης θα γίνεται μέσω του προσωπικού ιατρού και θα περνά από μια ειδική ομάδα η οποία θα αξιολογεί το περιστατικό και θα καθορίζει και το χρόνο παραμονής στο κέντρο.

Ο Διευθυντής του ΟΑΥ προανήγγειλε ακόμη ότι σε έξι μήνες αναμένεται να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ άλλα δύο μεγάλα νοσηλευτήρια τα οποία ήδη βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τον Οργανισμό ενώ έθεσε ως ορόσημο τον Ιανουάριο του νέου έτους για την ένταξη στο σύστημα τμημάτων πρώτων βοηθειών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Διευθυντής ΟΑΥ- Ανδρέας Παπακωνσταντίνου

Είμαστε σε διαβούλευση με το Απολλώνειο στη Λευκωσία  πιστεύω μέχρι τον Γενάρη θα έχουμε κάτι ανακοινώσιμο δεν είναι σκοπός να υπάρχουν 10 πρώτες βοήθειες ανά επαρχία.

Εντός του 2023 αναμένεται επίσης να ενταχθούν στο σύστημα αρκετά καινοτόμα φάρμακα που εγκρίνονται από την ονομαστική επιτροπή αιτημάτων ενώ τροχοδρομούνται ειδικές ρυθμίσεις με στόχο την εξατομίκευση της παρεχόμενης θεραπείας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρόνιων ασθενών.   

«Για να μην ταλαιπωρούνται, κάποια διαδικασίες που εφαρμόζονται στον γενικό πληθυσμό πχ ο προσωπικός ιατρός ίσως για κάποιες υπηρεσίες που λαμβάνουν να μην χρειάζεται παραπεμπτικό από τον προσωπικό ιατρό», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.  

«Όχι» δικαστηρίου σε εκτός ΓεΣΥ ιατρούς 

Σε ισχύ με ενδιάμεση απόφαση του επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, παραμένει η εγκύκλιος του ΟΑΥ σύμφωνα με την οποία οι εκτός ΓΕΣΥ ιατροί δεν μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας σε νοσηλευτήρια που είναι συμβεβλημένα με το σύστημα.

Διευθυντής ΟΑΥ- Ανδρέας Παπακωνσταντίνου

Τελικά δεν έχει εκδοθεί διάταγμα απαγόρευσης της εγκυκλίου  οπότε θα βρουν αλλού στέγη για να κάνουν τα ενδονοσοκομειακά τους.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική εγκύκλιος του ΟΑΥ τέθηκε σε εφαρμογή στις 3 Νοεμβρίου με τους εκτός ΓΕΣΥ ιατρούς να δηλώνουν εξαπατημένοι.