Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τφρξ

Περνάμε από τον σχεδιασμό, από την προετοιμασία, στην υλοποίηση των έργων, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, επισκεπτόμενος σήμερα Παρασκευή τον Ακάμα, για να επιθεωρήσει την εξέλιξη των εργασιών βελτίωσης του οδικού δικτύου εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο κ. Καδής παρακολούθησε την κατεδάφιση και απομάκρυνση παράνομων υποστατικών, στην περιοχή «Άσπρος Ποταμός», στη νότια είσοδο του Εθνικού Δασικού Πάρκου. Είναι, είπε, "με μεγάλη ικανοποίηση που παρακολουθούμε σήμερα ότι έχουν αρχίσει τα βελτιωτικά έργα για το οδικό δίκτυο που οδηγεί στο Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα".

Επεσήμανε επίσης πως η βελτίωση του οδικού δικτύου γίνεται με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, δεν θα χρησιμοποιηθεί η άσφαλτος και πέρα από το ότι τα οχήματα θα κινούνται σε συγκεκριμένες διαδρομές θα αποκοπούν οι παράνομοι δρόμοι σε αυτές τις διαδρομές, το υλικό με το οποίο θα επιστρωθεί ο δρόμος δεν θα είναι άσφαλτος θα είναι ένα υλικό φιλικό προς το περιβάλλον και δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Αντιθέτως, συνέχισε, θα περιορίσει και τη σκόνη, η οποία κάθε καλοκαίρι υποβαθμίζει τα φιλικά οικοσυστήματα. Παράλληλα, σήμερα, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, είπε ο κ. Καδής, "βλέπουμε ότι με τη συνεργασία του Δήμου Πέγειας παράνομα υποστατικά τα οποία βρίσκονται στην είσοδο του Εθνικού Δασικού Πάρκου κατεδαφίζονται και απομακρύνονται οι παράνομες οικοδομές", προσθέτοντας πως "αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, αφού οι υποδομές αυτές δημιουργούσαν μια πολύ αντιαισθητική εικόνα στην είσοδο του πάρκου".

Επεσήμανε ακόμη πως δίδεται το μήνυμα ότι δεν ανέχονται την παρανομία και ότι το Πάρκο θα λειτουργήσει με πολύ υψηλές προδιαγραφές στη βάση κανονισμών, στη βάση της νομιμότητας και θα βελτιώνει την εμπειρία των επισκεπτών, θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και θα αποφέρει όφελος στις κοινότητες της περιοχής αφού μέσα στο πάρκο οι επισκέπτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα σίτισης ή διανυκτέρευσης. 

Αυτά, σημείωσε, θα τα έχουν στις γύρω κοινότητες, οι οποίες θα επωφεληθούν και με αυτόν τον τρόπο θα αντιστραφεί και η πορεία που είχαν τα τελευταία χρόνια, υποβάθμισης των κοινοτήτων.

Ο κ. Καδής είπε πως το Υπουργείο Γεωργίας παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, προσθέτοντας πως είναι ένα από τα έργα τα οποία είναι υψηλής προτεραιότητας το έργο του Ακάμα για την κυβέρνηση. 

Ερωτηθείς σχετικά ο Υπουργός Υγείας απάντησε πως τα έργα βελτίωσης θα ολοκληρωθούν σε συγκεκριμένες φάσεις. Ενδεικτικά σημείωσε πως η πρώτη φάση που περιλαμβάνει τον δρόμο που φτάνει μέχρι την Λάρα, θα είναι έτοιμος πριν από το καλοκαίρι, τονίζοντας πως ήδη θα έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες από τη φετινή περίοδο να βιώσουν μια πιο βελτιωμένη εμπειρία και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άλλες φάσεις, συμπλήρωσε. Οι εργασίες, συνέχισε, θα ολοκληρώνονται σταδιακά, αναφέροντας πως το συνολικό κόστος του έργου μαζί με τους κόμβους ανέρχεται γύρω στα 44 εκατομ. ευρώ. Το έργο θα πάρει κάποιο χρόνο κάποιους μήνες, είπε ο κ. Καδής.

 

Τοπικό Σχέδιο

---------

Πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί το Τοπικό Σχέδιο, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, προσθέτοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί και από το πόσο γρήγορα θα κινηθεί και το Πολεοδομικό Συμβούλιο.

Σε σχέση με το Τοπικό Σχέδιο, ο κ. Καδής ανέφερε πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό επεξεργασία από το Πολεοδομικό Συμβούλιο, το οποίο έχει λάβει τις παρατηρήσεις από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Είπε ακόμη πως στη βάση των παρατηρήσεων θα πρέπει να προσαρμοστεί το Τοπικό Σχέδιο και να ανακοινωθεί μαζί με κάποια αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία έχουν δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. «Ελπίζω να υπάρξουν ανακοινώσεις και για αυτό το θέμα ώστε να ολοκληρωθεί η επίλυση του ζητήματος του Ακάμα και απασχολεί ολόκληρη την Κύπρο», κατέληξε.