Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ησαϊας Γεώργιος Αθανάσιος

Αδιαφιλονίκητο φαβορί  για τον αρχιεπίσκοπο θρόνο φαντάζει ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, μόλις δώδεκα ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

Οι 16 συνοδικοί θα ψηφίζουν αύριο μετά τη θεία λειτουργία τον νέο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, με τα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί, να δείχνουν πως ο νέος προκαθήμενος θα προέρχεται και πάλι από την Μητρόπολη Πάφου. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, μάλιστα, θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία, αφού αναμένεται να εξασφαλίσει την ψήφο πέραν των εννέα συνοδικών.

Όπως έχουν διαμορφωθεί οι συσχετισμοί, μετά το οργιώδες παρασκήνιο των τελευταίων ημερών, ο Πάφου Γεώργιος  έχει δεδομένες δέκα ψήφους, μεταξύ αυτών και του μητροπολίτη Ταμασού και ορεινής Ησαΐα, ο οποίος, παρόλο που εξελέγη στο τριπρόσωπο, δεν αναμένεται να διεκδικήσει τη θέση του Αρχιεπισκόπου, καθώς δεν βρίσκει την απαραίτητη στήριξη, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρο να ταχθεί στο πλευρό του Λεμεσού Αθανάσιου.

Τον τοποτηρητή του θρόνου αναμένεται να στηρίξουν επίσης: Κιτίου Νεκτάριος, Κυρηνείας Χρυσόστομος, Κωνσταντίας Βασίλειος, Τριμυθούντος Βαρνάβας, Καρπασίας Χριστοφόρος, Αρσινόης Παγκράτιος, Χύτρων Λέοντιος, Μεσαορίας Γρηγόριος και ο ίδιος ο Πάφου Γεώργιος. 

Ενώ υπέρ του Μητροπολίτη Λεμεσού, μαζί με τη δική του ψήφο, τάσσονται συνολικά 5 ιεράρχες:  ο Αμαθούντος Νικόλαος, ο Νεαπόλεως Πορφύριος, ο Λήδρας Επιφάνιος και ο Κύκκου Νικηφόρος.

Ο τελευταίος με την χθεσινή γραπτή ανακοίνωσή του γνωστοποίησε πως δεν θα στηρίξει τον Ταμασού Ησαΐα σεβόμενος την ετυμηγορία του λαού. ΚΑΡΤΑ 2

«Σέβομαι τη θέση του καθενός και οποιαδήποτε τοποθέτηση λαμβάνει, αλλά να μου επιτραπεί να πω ότι το δικαιολογητικό δεν έχει καμία στήριξη πάνω στον Καταστατικό Χάρτη», επισήμανε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.  

Μοναδική απρόβλεπτη ψήφος παραμένει αυτή του Μόρφου Νεόφυτου, η οποία όμως δεν φαίνεται πως επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα.    

«Νομίζω πως θα ψηφίσει και Μόρφου Πάφου, γιατί να τον έχει απέναντι τους τον νέο αρχιεπίσκοπο οι άλλοι γιατί να τον έχουν απέναντι από την στιγμή που μπορούν να ψηφίσουν», σημείωσε ο Θεολόγος, Θεόδωρος Κυριάκου. 

Υποσχέσεις  και ανταλλάγματα

Οι συσχετισμοί εντός της Ιεράς Συνόδου και η πλάστιγγα προς τον Μητροπολίτη Πάφου δεν φαίνεται  να προέκυψαν χωρίς ανταλλάγματα και υποσχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ταμασού Ησαΐας έλαβε διαβεβαιώσεις πως θα παραχωρηθεί στην Μητρόπολή του, από την αρχιεπισκοπική περιφέρεια, η Κάτω Λακατάμεια, ενώ ο Καρπασίας Χριστοφόρος στηρίζει τον Μητροπολίτη Γεώργιο μετά από την υπόσχεση ότι θα μετακινηθεί στη Μητρόπολη Πάφου.

Ο ίδιος ο τοποτηρητής του θρόνου, πάντως, διαψεύδει τα πάρε-δώσε.

«Αυτό το διαψεύδω αμέσως  είναι υποβολιμαία για κάποιους που θέλουν να εμβολίσουν, είναι υποβολιμαίο αυτό το ζητούσε πάντα  από τον προηγούμενο αρχιεπίσκοπο ο μητροπολίτης Ταμασού », επισήμανε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. 

Δεσμεύσεις  από τον Μητροπολίτη Πάφου σε διάφορα θέματα φαίνεται να έχει λάβει και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος,  αλλά και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμόχωστου Βασίλειος, με τον τοποτηρητή να έχει κάνει δεκτό αίτημα του όπως ηγηθεί ειδικής επιτροπής της Ιεράς Συνόδου για το εθνικό θέμα.

«Η δέσμευση είναι ότι θα πρέπει να συσταθεί μια επιτροπή συνόδου η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με το εθνικό ζήτημα ούτως ώστε να υπάρχει μια θετική συμβολή της εκκλησίας στα διαδραματιζόμενα στο εθνικό θέμα », υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος. 

Άγνοια για οποιαδήποτε ανταλλάγματα και υποσχέσεις δηλώνει, εξάλλου, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος και καλεί τους υποστηρικτές του να σεβαστούν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ιερά Σύνοδο και να μην αντιδράσουν, όπως προαπειλούσαν.

«Παρακαλώ να μην γίνει οτιδήποτε ούτε συγκέντρωση ούτε φασαρία με ειρήνη και προσευχή, με ειρήνη και υπομονή θα δεχθούμε το αποτέλεσμα της συνόδου όπως αρμόζει σε τέκνα της εκκλησίας  δεν είμαστε ταραχοποιοί », σημείωσε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. 

Τονίζεται πως μετά την εκλογή Αρχιεπισκόπου, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα μεταβούν εν πομπή στον Καθεδρικό Ναό  του Αγίου Ιωάννη, για το μήνυμα του νέου Αρχιεπισκόπου.
Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, καθώς και η ημερομηνία ενθρόνισης του, θα ανακοινωθούν και στους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.